Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
20 Φεβ 2019

«Κλειδί» η αγορά ακινήτων για την ανάκαμψη της οικονομίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά όταν η μηχανή δεν έχει… βαγόνια και επιβάτες, τότε είναι σαν να μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός του θέλει να πάει ταξίδι αλλά δεν έχει καύσιμα και… προορισμό!

Η εποχή των εύκολων δανεικών και του αέναου κύκλου της ανάπτυξης σταμάτησε το 2008. Το 2009 ήταν η… προπαρασκευαστική χρονιά εισόδου μας στο μνημόνιο, καθώς όλες οι αγορές και υπο-αγορές μετά την κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, τέθηκαν σε τροχιά διόρθωσης. Από το 2010 η ελληνική κτηματαγορά εισήλθε σε φάση αυτορρύθμισης, εξορθολογισμού, προσγείωσης ή όπως αλλιώς θέλει να τη χαρακτηρίσει κάποιος. Το 2015 και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητούμε για τη φυσιολογική και συστηματική έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, αλλά και την επιστροφή των κλάδων της πραγματικής οικονομίας σε διαδικασία ουσιαστικής επανεκκίνησης. Αλλά, μας βρήκε το… ατύχημα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στο τέλος του 2014 το ύψος των καταθέσεων ήταν στα 162 δισ. ευρώ και λόγω των ανοησιών της… αγέλης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπεσαν το καλοκαίρι του ιδίου έτους στα 120 δισ. ευρώ. Έτσι… εξαφανίστηκαν ζωτικής σημασίας κεφάλαια τα οποία θα επέτρεπαν στο τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει δράσεις της πραγματικής οικονομίας και κυρίως στην οικοδομή μετά από την πολυετή πίεση. Η βάση για να ξεκινήσει μια επένδυση είναι το ακίνητο. Επιπλέον, από το 2015 επιβλήθηκαν νέας μεγάλης έντασης φορολογικά μέτρα που δοκίμασαν τις αντοχές των πάντων και έριξαν στο… καναβάτσο πάρα πολλούς.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται στον πάτο των επενδύσεων. Θα έπρεπε να προσελκύει από το 2015 ποιοτικά κεφάλαια με κατεύθυνση κυρίως προς την οικοδομή αλλά και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας. Δυστυχώς όμως, μας βρήκε η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα ο οικοδομικός όγκος είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με τον προσδοκώμενο. Και αυτό είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που στο τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχουν επαρκείς καταθέσεις, ενώ, λόγω της… ταρζανιάς των σημερινών τυχοδιωκτών το 2015, εξακολουθούμε να έχουμε ακριβό κόστος χρήματος και ταυτόχρονα έχουμε απολέσει τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικού Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Αν προσθέσουμε και τα 40 δισ. της απώλειας από την αξία του τραπεζικού συστήματος λόγω της ανακεφαλαιποίησης, τότε καταλαβαίνουμε πόσο έχει χτυπηθεί εμμέσως η κατασκευαστική δραστηριότητα.

Δεν μας έφταναν τα… χαΐρια του 2015, έχουμε και άλλα θέματα. Για παράδειγμα, αυτοί οι λίγοι που επιχειρούν σήμερα σε αυτόν τον κλάδο έχουν να αντιμετωπίσουν ιστορίες απίστευτης γραφειοκρατικής τρέλας. Είναι μπλεγμένοι στα γρανάζια ενός φαύλου και αναποτελεσματικού γραφειοκρατικού συστήματος, το οποίο επιτείνει το πρόβλημα. Κινούνται μεταξύ πολυνομίας, γραφειοκρατικής τρέλας και δημοσιουπαλληλικής… παλαβωμάρας. Μια λαϊκή ρήση αναφέρει ότι “όποιος δεν έχει παντρέψει και δεν έχει κάνει οικοδομή, δεν ξέρει τίποτα από τη ζωή”. Εν προκειμένω, όταν είναι να “παντρευτείς” την ελληνική τρέλα, τότε τα πράγματα φαντάζουν αφύσικα…

Η βελτίωση του γενικότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί αναμφίβολα τη βάση για να αρχίσει μια ουσιαστική ανάκαμψη του επιχειρείν. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η οικοδομή και γενικά ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ένα πεδίο άσκησης της γραφειοκρατικής… ανισορροπίας και… βλακείας. Άνθρωποι του χώρου έχουν να διηγηθούν ολόκληρες ιστορίες νεολληνικής κρατικιστικής… χαζομάρας, για να μην γράψουμε τίποτα βαρύτερο!

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η ξεκάθαρη οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων, η παροχή χωροταξικού και πολεοδομικού bonus για όσους κατασκευάζουν κτίρια με τελευταίου τύπου ενεργειακά συστήματα, η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση όλων των υπηρεσιών και κυρίως η αλλαγή του Συντάγματος για μείζονα ζητήματα επιχειρηματικότητας αποτελούν προκλήσεις για την πολιτική εξουσία.  Δεν μιλάμε βεβαίως για τους σημερινούς στους οποίους δεν μπορείς να εμπιστευτείς ούτε το… τάισμα των περιστεριών του Εθνικού Κήπου! Αναφερόμαστε στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία οφείλει να έχει δίπλα της τους θεσμικούς φορείς του κατασκευαστικού κλάδου και του real estate, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα. Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται σε μια τέτοια ρότα και ας ελπίσουμε ότι στο τέλος, όταν θα κάνουμε… ταμείο, θα υπάρξει ένα ξεκάθαρο θετικό αποτύπωμα.

Η χώρα μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο turn around story. Είμαστε… μαγαζί γωνία, αλλά το… ρημάδι θέλει και οργάνωση για να αποδώσει. Αν το μάνατζμεντ του μαγαζιού θυμίζει… σκόρπια διαδήλωση και το μάρκετινγκ είναι για τα… πανηγύρια, τότε δεν έχει προοπτική και αξία το ακίνητο. Για να αλλάξουν όλα αυτά, πρέπει να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει να μαζέψει τα συντρίμμια των σημερινών σαλτιμπάγκων που ό,τι πιάσουν  στα χέρια τους το κάνουν… σκόνη! Η επανεκκίνηση της οικονομίας  μπορεί να ξεκινήσει από την οικοδομή που είναι ατμομηχανή. Ωστόσο, πρέπει να σύρει πίσω της και πολλά βαγόνια με “επιβάτες” που δεν θα… σιχτιρίζουν την ώρα και τη στιγμή που μπήκαν στο τρένο, αλλά θα αισθάνονται την ασφάλεια ότι με αυτό θα φτάσουν στον προορισμό τους. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict