Navigation
16
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
12 Ιούλ 2017

«Κίνητρο» 150 ευρώ στους υπαλλήλους για επίσπευση των συντάξεων που εκκρεμούν

συντάξεις Νέα

Εκατόν πενήντα ευρώ επιπλέον το μήνα, δίνει ο ΕΦΚΑ, στους υπαλλήλους του, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση 138.899 συντάξεων οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα επί μια διετία και πλέον.

Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει ότι η σχετική εισήγηση εγκρίθηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου από το ΔΣ του Ταμείου κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του, καθώς στόχος είναι να βγαίνουν 20.000 αποφάσεις το μήνα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αν δεν υλοποιηθούν οι στόχοι τότε: Αφενός μεν το υπουργείο εργασίας θα πρέπει να λάβει απόφαση για να επιστρέψει τα χρήματα από την έκτακτη επιχορήγηση που έλαβε από τους θεσμούς για τον σκοπό αυτό και αφετέρου –σύμφωνα με το νόμο 4438/2016 το υπουργείο οικονομικών μπορεί να αφαιρέσει από την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ το ποσό που δεν κατάφερε να πληρώσεις για τις συντάξεις που καθυστερούν. Στο νόμο αυτό βασίστηκε το ΔΣ του ΕΦΚΑ για να δώσει το «κίνητρο» των 150 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους του.

Το «γρηγορόσημο» των 150 ευρώ το μήνα για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις, παρότι δεν είναι ευκαταφρόνητο, δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει αποτέλεσμα, γιατί στην τσέπη θα μένουν καθαρά κάπου 120 ευρώ. Στην πράξη σημαίνει ότι κάθε υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος με τις συντάξεις θα παίρνει 50 ευρώ για να βγάζει 3 αποφάσεις επιπλέον πέρα από αυτές που εκδίδει κάθε μήνα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, η επίσπευση που ζητείται από τους υπαλλήλους στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, έχει τον όρο να αναστείλουν τις άδειες του καλοκαιριού και να πάρουν μόνον μια εβδομάδα!

Το ποσό που έχει εξασφαλιστεί με το δάνειο της τρόικας για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, είναι 859 εκατ. ευρώ. Από αυτά ο ΕΦΚΑ διέθεσε τα πρώτα 70 εκατ. ευρώ ως το τέλος Μαΐου!

Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, βλέποντας ότι θα χαθούν τα λεφτά για τις συντάξεις και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μείνουν μόνιμα με τις προσωρινές συντάξεις, άλλαξε την απόφαση και όρισε νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών ως το τέλος Ιουνίου του 2018, φορτώνοντας δηλαδή άλλους 12 μήνες αναμονής στους συνταξιούχους που περιμένουν την οριστική σύνταξη. Με την παράταση των πληρωμών ως τον Ιούνιο του 2018 που είχε αποκαλύψει πρώτος ο «Ε.Τ.» στις 30 Μαΐου φέρνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο της κοινής απόφασης που υπέγραψαν μετέπειτα η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, πήραν άλλα 320 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ. Το συνολικό κονδύλι λοιπόν για συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί φτάνει στα 1,17 δισ. ευρώ.

Η υπουργός ζήτησε την παράταση των πληρωμών όχι επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα, αλλά για εντελώς διαφορετικό λόγο: Γιατί αν δεν ζήταγε παράταση θα επέστρεφε τα χρήματα που όπως φαίνεται δεν μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, και οι συνταξιούχοι θα έμεναν για χρόνια με προσωρινές συντάξεις. Για να δεχτούν όμως οι δανειστές την παράταση που ζήτησε το υπουργείο επέβαλαν και μια πρόσθετη ρήτρα που επίσης αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στο δημοσίευμά του στις 30 Μαΐου. Αυτό που ζήτησαν οι δανειστές είναι ότι σε κάθε 1.000 ευρώ πληρωμής ο ΕΦΚΑ θα βάζει από την τσέπη του άλλα 500 ευρώ. Στην ουσία επέβαλαν ποινή να συμμετέχει ο ΕΦΚΑ κατά 50% με δικά του λεφτά σε αυτά που παίρνει από την έκτακτη επιχορήγηση για την πληρωμή των συντάξεων!

Ολα αυτά έχουν φέρει σε αδιέξοδο υπουργείο και ΕΦΚΑ και ως έσχατη λύση αποφάσισαν να δίνουν και 150 ευρώ έξτρα αμοιβή κάθε μήνα στους υπαλλήλους, μήπως και αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων.

Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αποτυχία στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων αναγκάστηκε να ομολογήσει ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης μιλώντας πριν λίγες μέρες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο διοικητής που χθες ενέκρινε το γρηγορόσημο των 150 ευρώ για να τρέξουν οι υπάλληλοι τις εκκρεμείς συντάξεις, παραδέχεται ότι από τις 139.000 αποφάσεις θα έχουν εκδοθεί ως το τέλος του έτους το πολύ οι 70.000. Και ελπίζει ότι στη συνέχεια δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν του τριμήνου. Αυτό που επίσημα παραδέχεται λοιπόν είναι ότι ο στόχος που είχαν θέσει με το υπουργείο για την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων ως το τέλος του 2017, δεν θα επιτευχθεί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict