Navigation
26
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
4 Μαΐ 2015

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Βαλκάνια

traino-taxi-660 Νέα

Ενδιαφέρον και πάλι από την Κίνα για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις του Δημοσίου στον τομέα των υποδομών. Ενώ, πέρσι το καλοκαίρι απέμενε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της China Railway Tunnel Group, που όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Σχετικό φάκελο είχε πάρει μαζί του στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Το θέμα «πάγωσε» από κινεζικής πλευράς, με τους Κινέζους να φοβούνται να διαπραγματευτούν, πριν κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με την Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη βάση της διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας και στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, απεμπολώντας δραστηριότητες εκτός του βασικού κορμού, όπως υποχρεούνται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Στην Ελλάδα βρέθηκε κλιμάκιο της κινεζικής εταιρείας, το οποίο είχε συνομιλίες τόσο με κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και με τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ και μάλιστα προχώρησε και σε έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας.

Στόχος των Κινέζων ήταν να υπάρξει συνεργασία στην κατασκευή σιδηροδρομικών έργων στα Βαλκάνια (κυρίως σε Σερβία, Ουγγαρία), με την ΕΡΓΟΣΕ να αναλάμβανε το project management. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις συνδυασμένες μεταφορές (καράβι – τρένο), με τα κινεζικά εμπορεύματα να μεταφορτώνονται από το λιμάνι του Ικονίου σε τρένα με κατεύθυνση τα Σκόπια και τη Σερβία, με τελικούς προορισμούς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι επαφές δεν έφεραν απτά αποτελέσματα, σε πρώτη φάση, παρότι για αυτή τη συνεργασία είχαν προσφερθεί, από τους Κινέζους, αρχικά κεφάλαια ύψους 500.000 ευρώ, πιθανότατα και λόγω της υπερτροφοδότησης -από συγκεκριμένους κύκλους- σεναρίων για Grexit.
Οι ισχυροί διακρατικοί δεσμοί, όμως, παραμένουν διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο  για την είσοδο νέων επενδυτών στον χώρο των σιδηροδρομικών υποδομών, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ βάθρων ανατροπές στον κλάδο.

Πάντως η ΕΡΓΟΣΕ παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του προέδρου της Κώστα Σπηλιόπουλου, λόγω συμμετοχής στις εκλογές του Ιανουαρίου και μόλις την περασμένη εβδομάδα κατάφερε ο εξουσιοδοτημένος πρόεδρος Μιχ. – Αγγ. Βαρελάς τη σύγκλιση, έπειτα από 4 μήνες απραξίας, διοικητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου εξετάστηκαν επείγοντα θέματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δ.σ. της ΕΡΓΟΣΕ, παρά τις παραιτήσεις μελών του, ενέκρινε την ανάθεση του έργου «ολοκλήρωση διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα ΣΣ Πειραιά – έξοδος ΣΣ Αθηνών».

Επίσης αποφασίστηκε η μετάθεση ημερομηνίας περαίωσης της σύμβασης για την «προμήθεια συστήματος γραμμής ΕCTS επιπέδου 1 με συναφείς υπηρεσίες», η παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου «ανάταξη του συστήματος ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αχαρνές – Τιθορέα» και τέλος παράταση σύμβασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων λιμένα Αλεξανδρούπολης».
Οι Κινέζοι οραματίζονται τη «Νότιο οδό εμπορευμάτων», με τη συμμετοχή Ελλάδας, Σκοπίων και Σερβίας. Τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ στην Ελλάδα ήμασταν σε προεκλογική περίοδο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε στο Βελιγράδι τα σχέδιά του. Οπως ανέφερε, η εγκατάσταση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του «Nότιου άξονα».

Αξιωματούχοι  επισημαίνουν ότι οι Κινέζοι θα επιστρέψουν για τη συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας με τους εταίρους και τους θεσμούς, ενώ οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict