Navigation
21
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Ασθενής Βροχή
15 Ιούλ 2016

Κίνδυνος! Τα παιδικά εμβόλια έχουν αυξηθεί 2.700% σε 15 χρόνια

παιδικά εμβόλια Επιχειρήσεις | Νέα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί «η εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαπενταετία -από 1,38 δολάρια το 2001 σε 38,8 δολάρια σήμερα».

Όπως αναφέρει η οργάνωση, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα εμβόλια στη χαμηλότερη τιμή, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI)» και απευθύνουν έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρίες για μείωση της τιμής των εμβολίων.

Όπως αναφέρει  ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, «δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού προκειμένου να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες αυτών των ευάλωτων παιδιών».

 

Ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν έκκληση σε φαρμακευτικές εταιρίες για μείωση της τιμής του εμβολίου PCV κατά του πνευμονιόκοκκου (ενός από τα μικρόβια που προκαλούν σοβαρή πνευμονία) για τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων.

«Για περισσότερα από έξι χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο της πνευμονίας με τις δύο μοναδικές εταιρίες που το παράγουν, την Pfizer και την GSK, προκειμένου η διεθνής ιατρική οργάνωση να είναι σε θέση να προστατεύσει τα παιδιά που πλήττονται από την πνευμονία στη διάρκεια διάφορων κρίσεων. Μέχρι στιγμής» -αναφέρει ο κ. Βεΐζης- «και οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρνηθεί να μειώσουν την τιμή με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση για τους πληθυσμούς που ζουν σε κρίση.

Τον περασμένο Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν τις υπογραφές περισσότερων από 416.000 ανθρώπων από 170 χώρες, οι οποίοι υπέγραψαν έκκληση, ζητώντας από την Pfizer και την GSK να μειώσουν την τιμή του εμβολίου της πνευμονίας στα 5 δολάρια ανά παιδί (και για τις τρεις δόσεις) σε περιπτώσεις πληθυσμών που πλήττονται από κρίσεις, αλλά και για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Ο κ. Βεΐζης, τονίζει ότι «δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό, η πρόσβαση σε εμβόλια με μειωμένες τιμές», επισημαίνοντας ότι, «η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε να μειώσει τις τιμές, μέσω εξυπνότερης και πιο διαφανούς διαπραγμάτευσης με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, και μέσω της επιτάχυνσης εισαγωγής στην αγορά εμβολίων από μικρότερους παραγωγούς».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «οι υψηλές τιμές θέτουν σε κίνδυνο τη μακροβιότητα των προγραμμάτων ανοσίας και θα μπορούσαν να ωθήσουν τις κυβερνήσεις στη λήψη σκληρών αποφάσεων σχετικά με το ποιες θα είναι οι θανατηφόρες καταστάσεις από τις οποίες θα επιλέξουν να προστατέψουν τα παιδιά τους».

Προσθέτει ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των βρεφών σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μην λαμβάνουν τα βασικά εμβόλια, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελεί γι’ αυτά τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Περίπου το 17% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μπορούν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό. Περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που μπορούν να αποτραπούν από τα τωρινά προτεινόμενα εμβόλια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ