Navigation
18
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Ασθενής Βροχή
30 Μαΐ 2016

Κινδυνεύουν ΕΚΑΣ και “κόκκινα δάνεια”- Έρχονται νέα μέτρα

Ανεργία Κρίση Χρήμα & Πολίτης

Το οικονομικό επιτελείο τρέχει να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η πρώτη δόση από τα 10,3 δισ. ευρώ και να ανοίξει και ο Μάριο Ντράγκι την “αγκαλιά γεμάτη χρήμα” και να αποφασίσει πως τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ο προβληματισμός στη κυβέρνηση είναι έκδηλος καθώς τα στελέχη της δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα ανοιχτά ζητήματα, με το ΕΚΑΣ και “κόκκινα δάνεια” να προκαλούν τριγμούς, ενώ σε περίπτωση αναβολής της απόφασης της ΕΚΤ αναμένεται να έρθουν και νέα μέτρα για να πέσει η αυλαία στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Τα “άγνωστα” μέτρα που θα σφίξουν την θηλιά

Έτσι, για να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να συμφωνήσει:

·Αποκρατικοποίηση του Ελληνικού: Το σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν τις 23 Μαΐου (όπως ψηφίστηκε δηλαδή και η σύμβαση πώλησης για τα πρώτα 14 ελληνικά αεροδρόμια) αλλά για το Ελληνικό ζητήθηκε παράταση ενός μηνός και θα έρθει ξεχωριστά.

·Πώληση και εγγυημένων από το κράτος «κόκκινων» δανείων σε funds: ο νόμος για πώληση δανείων στα funds ψηφίστηκε πριν μια εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση εξαίρεσε τα δάνεια που έχουν εγγυητή το κράτος. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως τα δάνεια δεν αφορούν μόνον ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα τις πάρουν υπό τον έλεγχό τους τα funds αλλά κρατικές (όπως ο ΟΣΕ κλπ) ή και άλλους φορείς του δημοσίου (ΟΤΑ, Ταμεία κλπ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ομολόγησε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, πως η ξαφνική εμπλοκή για τα εγγυημένα από το κράτος «κόκκινα» δάνεια των ΔΕΚΟ που οι δανειστές ζητούν να βγουν και αυτά προς πώληση στα funds, οφείλεται στο ότι … «δεν είχε συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια πριν το Eurogroup» το θέμα αυτό.

Οι δυο επιλογές της κυβέρνησης:

-είτε το δημόσιο να αναγκαστεί να πληρώσει στα funds 1,5 – 2,5 δισ. ευρώ και μετά να ψάχνει νέα «ισοδύναμα» μέτρα για να καλύψει την «τρύπα» (δηλαδή αυξήσεις φόρων κλπ)

-είτε να μην πληρώσει το δημόσιο, οπότε τα funds θα διεκδικήσουν τον έλεγχο των αποφάσεων και της περιουσίας των κρατικών φορέων και επιχειρήσεων (πιέζοντας για ρευστοποίηση, αναδιάρθρωση, περικοπές κλπ) για να εισπράξουν ό,τι μπορούν από αυτά.

·«Ασυλία» για 99 χρόνια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων: παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πια κυβέρνηση και δεν απειλεί με… «κρεμάλες» και λαϊκά δικαστήρια, γνωρίζοντας οι ξένοι την «υστερία» που επικρατεί διαχρονικά στη χώρα μας για τις ιδιωτικοποιήσεις, απαιτεί να μπει και ρήτρα προστασίας της διοίκησης και των πραγματογνωμόνων (εκτιμητών κλπ) του νέου Ταμείου, για τις αποφάσεις πώλησης και κάθε άλλης αξιοποίησης που θα υπογράφουν στα επόμενα 99 χρόνια, μέχρι το 2115. Και αυτό γιατί γνωρίζουν πως και θα υπάρξουν αντιδράσεις, που ήδη εκδηλώνονται, για τις χαμηλές τιμές που επικρατούν πια στην ελληνική αγορά.

·Διοικήσεις Τραπεζών: άλλο ένα μέτρο που «ξεχάστηκε» και ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί είναι ο ορισμός νέων διοικήσεων στις εμπορικές τράπεζες από μικτή επιτροπή που θα αποτελούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος, αλλά και μέλη που θα ορίσουν οι θεσμοί. Θα απαιτείται να υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία για τον ορισμό και την παύση μελών του ΔΣ, σε κάθε μια από τις τέσσερεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες της χώρας.

«Σανίδα σωτηρίας» το ΕΚΑΣ

Πολύ βολικά για την κυβέρνηση, πάντως, όλα αυτά μπορεί να τα καλύψει ένα άλλο πιο… «λαϊκό αφήγημα», δηλαδή πώς θα αποτρέψει την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από 110.000 συνταξιούχους. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως το ΕΚΑΣ δεν θα ζητηθεί αναδρομικά πίσω ή, αν αυτό συμβεί, θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που διαβεβαίωσε ότι θα συσταθεί) είτε «με άλλον τρόπο».

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δημιουργεί μόνη της θέμα: ενώ γνώριζε από πέρυσι το καλοκαίρι (ήταν γραμμένο στο Μνημόνιο του καλοκαιριού) πόσο και σε ποιους θα περικοπεί το ΕΚΑΣ (στο 20% των συνταξιούχων που το έπαιρναν το 2015) άφησε να περάσει η 1.1.2016 και τώρα «δίνει αγώνα» εάν θα τους πάρει πίσω ή όχι (και πώς) τα λεφτά που… ήδη θα τους είχε περικόψει. Και παρότι ποτέ εδώ και 20 χρόνια δεν είχε ζητηθεί αναδρομικά το ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους που το έχασαν, τώρα η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» πώς θα καλυφθεί αυτό λογιστικά, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Τα επόμενα μέτρα που θα έρθουν

Εκτός από τα μέτρα για την επόμενη δόση, το συμπληρωμένο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει και ένα «πινακάκι» με τα επόμενα προαπαιτούμενα που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση.

Έτσι, ενώ κλείνει η πρώτη αξιολόγηση, ανοίγει ταυτόχρονα και η δεύτερη, για τα λεφτά που θα έρθουν τον Νοέμβριο.

Πρώτα-πρώτα στην ατζέντα φιγουράρουν τα εργασιακά με τους δανειστές να μιλούν για:

-απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

-δικαίωμα lock out (ανταπεργία) των επιχειρήσεων

-κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μπορεί να κατανέμονται οι συνολικές αποδοχές κάθε εργαζόμενου σε 12 μήνες

-νέα μείωση του κατώτατου μισθού, επειδή οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως «ελκυστικοί» για προσλήψεις από τους σημερινούς ή μελλοντικούς (Έλληνες και ξένους) εργοδότες, οι μισθοί των 586 ευρώ.

Κάθε μήνα σε καθεστώς αξιολόγησης

Επιπλέον, πριν εγκρίνει την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ ο ESM, κυβέρνηση και δανειστές θα συμφωνήσουν πώς θα δοθούν τα συνολικά 10,3 δισ. από τις δόσεις. Πιθανότατα θα δοθούν σε έως και 5 μηνιαίες δόσεις ως τον Οκτώβριο και όχι μόνον σε δύο.

Ωστόσο οι δανειστές απαιτούν να γίνεται έλεγχος πριν από κάθε δόση! Έτσι η κυβέρνηση δεν θα αγγίξει τίποτε από αυτά, για να δώσει μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο.

Τα 6,8 από τα 10,3 δισεκατομμύρια θα δοθούν κατευθείαν ξανά στους δανειστές, για χρέη που θα πληρωθούν (στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ κυρίως). Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα πάνε κατευθείαν σε ιδιώτες, προμηθευτές και νοικοκυριά, που το κράτος τους χρωστάει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Θα δοθούν με δόσεις και θα περνάνε από έλεγχο της Κομισιόν για να διαπιστωθεί αν πάνε όντως στα χέρια τους, πριν έρθουν τα επόμενα.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ