Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιαν 2021

Κερδίζει το Βερολίνο για τον Nord Stream 2

NORTH STREAM 2 Νέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να σταματήσουν το έργο ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 –ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Gazprom–, υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Οι επικριτές (κυρίως Ρωσία) ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ θέλουν απλώς να αυξήσουν τις πωλήσεις του δικού τους υγροποιημένου αερίου στη γηραιά ήπειρο. Η Γερμανία από την πλευρά της φιλοδοξεί, εκτός από την ενεργειακή της ασφάλεια, να μειώσει και την ενεργειακή εξάρτησή της από τις εγχώριες μονάδες παραγωγής λιγνίτη και άνθρακα.

Το Κρεμλίνο λέει ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί, ενώ η Ουάσινγκτον, όπου «το κράτος έχει συνέχεια», δεν θέλει επ’ ουδενί να συμβεί αυτό, επιμένοντας στη λήψη πρόσθετων κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού με νέα νομοθετική πράξη, τη National Defense Authorization Act (NDAA).

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει «δεσμευτεί εξάλλου να εφαρμόσει πλήρως τις αρχές κυρώσεων στον Νόμο για την Προστασία της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης, PEESA».

Πριν περάσουμε στην αναλυτική αναφορά περί των κυρώσεων, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος μάς «ξεναγεί» στον Nord Stream 2, εξιστορώντας την εξέλιξή του και τους λόγους υλοποίησής του, που επικαλείται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: «Πριν από μόλις μερικές εβδομάδες ξανάρχισαν οι εργασίες ολοκλήρωσης του αγωγού Nord Stream 2, συνολικού κόστους κατασκευής 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (11,6 δισεκατομμύρια δολάρια), και τούτο προτού οι ΗΠΑ καταστήσουν αυστηρότερες τις κυρώσεις κατά του “αμφιλεγόμενου” έργου που έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτήσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Δεκεμβρίου 2019 είχαν διακοπεί οι εργασίες κατασκευής λόγω των ενδεχόμενων κυρώσεων που απείλησαν να επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο έργο, ιδιαίτερα δε σε ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων της Royal Dutch Shell, της OMV της Αυστρίας, της Engie της Γαλλίας, της Wintershall της Γερμανίας και της Uniper».

Παράκαμψη διαδρόμου

Η «κατασκευή του αγωγού 1.230 χιλιομέτρων (764 μίλια) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 –είχε φτάσει σε ορόσημο με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης σωλήνων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Γερμανίας– ακολουθεί παράλληλη υποθαλάσσια διαδρομή στη Βαλτική Θάλασσα με εκείνη του Nord Stream 1 (λειτουργεί από το 2011) και ξεκινά από το Ουστ-Λούγκα στα ρωσικά παράλια, καταλήγοντας στο Γκρέιφσβαλντ της Γερμανίας. Μεταξύ των επόμενων βημάτων είναι η συνέχιση των εργασιών στο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας της Δανίας, όπου θα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων τμημάτων του συνδέσμου 157 χιλιομέτρων. Η πρόοδος του έργου είναι μια σημαντική εξέλιξη για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία (εταιρεία Gazprom). Όταν ολοκληρωθεί, το έργο θα επιτρέψει στη Ρωσία να επεκτείνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να παρακάμψει τον παραδοσιακό διάδρομο μεταφορών μέσω της Ουκρανίας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 120 χιλιόμετρα στα ύδατα της Δανίας και περίπου 30 χιλιόμετρα στη γερμανική ΑΟΖ που πρέπει να τοποθετηθούν.

Το καθυστερημένο έργο Nord Stream 2 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2021. Θα περάσει από τη Βαλτική στη Γερμανία και θα ακολουθήσει το ίχνος του υπάρχοντος Nord Stream 1 – κάνοντας την ετήσια χωρητικότητα του αγωγού 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο αγωγός Nord Stream 2 θα μεταφέρει περίπου 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου υποβρύχια, χρησιμοποιώντας 200.000 σωλήνες από τη Ρωσία έως τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Πολωνία και άλλες χώρες της περιοχής».

Η γερμανική κυβέρνηση, που αποφάσισε ήδη να κλείσει τις μονάδες Πυρηνικής Ενέργειας, είναι ένας από τους κύριους χρηματοδότες του έργου, φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις εγχώριες μονάδες παραγωγής λιγνίτη και άνθρακα.

Για τη Γερμανία, πάντως, όπως λένε διεθνείς αναλυτές, το έργο σημαίνει περισσότερο αέριο, παρά τη σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα.

Σε τελική ανάλυση, όπως σημειώνει ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ο Nord Stream 2 θα αποτελέσει τον υπόγειο αγωγό φυσικού αερίου 745 μιλίων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Θα διπλασιάσει αυτό που είναι ήδη ο μακρύτερος υπόγειος αγωγός στον κόσμο και θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία του έργου εξάλλου, «η χρήση αερίου για την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί περίπου 50% λιγότερες εκπομπές άνθρακα ανά κιλοβατώρα από ό,τι η χρήση άνθρακα. Σημαίνει ακόμη ότι το έργο Nord Stream 2 θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου το 14% των συνολικών εκπομπών άνθρακα της ΕΕ από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – υπό την προϋπόθεση ότι το φυσικό αέριο από τον αγωγό χρησιμοποιήθηκε για τον λόγο αντικατάστασης των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα».

Επιρροή Γερμανίας

Με βάση τους κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ, διαχειριστής του αγωγού Nord Stream 2 πρέπει να είναι μια εταιρεία ανεξάρτητη από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, ενώ το 50% της δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου θα πρέπει να καλύπτεται από ανεξάρτητους προμηθευτές. Η Γερμανία κατάφερε να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα, αφού στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι την απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τους κανόνες σε σχέση με το ρωσικό έργο, δεν θα τη λαμβάνουν οι Βρυξέλλες, αλλά η χώρα της ΕΕ στην οποία καταλήγει ο αγωγός φυσικού αερίου, μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και στην περίπτωση του αγωγού Nord Stream 2, η χώρα αυτή είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Να πούμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πλέον βασικό προορισμό του αμερικανικού LNG, με 18.3 bcm εξαγωγές το 2019 και με εκτιμήσεις για πάνω από 20.0 bcm το 2020. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ από 30 bcm, όταν ξεκίνησαν το 2015, ξεπέρασαν τα 100 bcm το 2019, με πρόβλεψη το 2025 να φτάσουν τα 130 bcm!

Αμερικανικές κυρώσεις

Όταν πρόπερσι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά των εταιρειών που εμπλέκονται στην τοποθέτηση των σωλήνων του εν λόγω αγωγού, το έργο είχε ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%. Επανέρχονται μετά τον PEESA με την απειλή νέων κυρώσεων, με σκοπό να εμποδιστεί η ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού, μέσω της νέας νομοθετικής πράξης National Defense Authorization Act (NDAA).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεσμεύεται να εφαρμόσει πλήρως τις αρχές κυρώσεων στον Νόμο για την Προστασία της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης του 2019 PEESA και συνεχίζει να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους για εξαναγκαστικούς σκοπούς. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς εξαγωγής ενέργειας για τη δημιουργία εθνικών και περιφερειακών εξαρτήσεων από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, αξιοποιώντας αυτές τις εξαρτήσεις για να επεκτείνει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της επιρροή, να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να υπονομεύσει τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτοί οι αγωγοί μειώνουν επίσης την ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση και, ως εκ τούτου, αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια». Το PEESA «παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες την εξουσία να προωθήσουν τους στόχους εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ιδίως για την αντιμετώπιση ρωσικών σχεδίων αγωγών που δημιουργούν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική ευημερία της Ευρώπης».

Σύμφωνα με το εδάφιο 7503 του PEESA, «ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, υποβάλλει έκθεση στο Κογκρέσο για τη σχετική περίοδο, εντοπίζοντας (α) σκάφη που ασχολούνται με την τοποθέτηση σωλήνων σε βάθος 100 ποδιών ή πιο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας για την κατασκευή του έργου αγωγού Nord Stream 2, του έργου αγωγού Turk Stream ή οποιουδήποτε έργου που είναι διάδοχος ενός τέτοιου έργου, και (β) αλλοδαπά πρόσωπα που ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζει ότι εν γνώσει τους πούλησε, μίσθωσε ή παρείχε αυτά τα σκάφη για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου ή διευκόλυνε παραπλανητικές ή δομημένες συναλλαγές για την παροχή αυτών των πλοίων για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου».

Η νέα εξέλιξη συνέχισης του έργου Nord stream 2 δείχνει επί του παρόντος ότι στη διαμάχη αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας -Γερμανίας χάνουν οι Αμερικανοί. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, φαίνεται ότι ο Nord Stream 2 βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.

Σύστημα αγωγών

Το Nord Stream είναι ένα σύστημα υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου με αφετηρία τη Ρωσία και τελικό προορισμό τη Γερμανία, που περιλαμβάνει δύο γραμμές: Τον Nord Stream 1 και το έργο –που έχει καθυστερήσει– Nord Stream 2 (NS2), που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα περνά από τη Βαλτική στη Γερμανία, ακολουθώντας το ίχνος του υπάρχοντος Nord Stream 1 (NS1). Ο NS1 ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, η οποία και τον διαχειρίζεται, και Ο NS2 ανήκει στη Nord Stream 2 AG, θυγατρική της Gazprom.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ