Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
1 Φεβ 2016

«Κελαϊδάει» η λίστα Μποργιάν

Φοροδιαφυγή-Παρασκήνιο Οικονομία

Aρχίζει η παρέλαση των λαμπερών ονομάτων της λίστας Μπόργιαν– Από Δευτέρα καλούνται στο ΣΔΟΕ οι δύο γνωστές γυναίκες ηθοποιοί και τηλεπερσόνες

του Γιάννη Ευαγγελίου

Ενώπιον των εισαγγελικών αρχών θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα γνωστοί επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί, τηλεπερσόνες και ηθοποιοί, με καριέρα στην τηλεόραση και στο θέατρο, και δημοσιογράφοι, που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιαν.

Κυρίες με ψηλοτάκουνες γόβες γνωστών οίκων μόδας και κύριοι με πανάκριβα κοστούμια και γραβάτες θα παρελάσουν στον 4ο όροφο του κτηρίου του ΣΔΟΕ, όπου βρίσκεται το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, κ. Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, των επίκουρων εισαγγελέων και των συνεργατών τους. Μάλιστα, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις όχι ως μάρτυρες, αλλά ως ύποπτοι τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», στους υπόπτους, των οποίων τα ΑΦΜ –και όχι τα ονόματα, καθώς η λίστα που παραδόθηκε τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα δεν περιλαμβάνει ονοματεπώνυμα, αλλά ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τόπο κατοικίας και άλλα προσωπικά στοιχεία– εντοπίζονται στην επίμαχη λίστα, έχουν σταλεί δύο βασικά έγγραφα. Το ένα είναι από την Τράπεζα της Ελλάδος και καταγράφει κατατεθειμένα ποσά και τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχουν βρεθεί στην «Υπερλίστα» (Λαγκάρντ, Μπόργιαν και Χαρτοφυλακίων). Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί τα ονόματα δύο επιχειρηματιών τόσο στη λίστα Λαγκάρντ όσο και στη λίστα Μπόργιαν. Το άλλο έγγραφο φέρει την επικεφαλίδα UBS και καταγράφει το ακριβές ύψος του ποσού που εστάλη στην ελβετική τράπεζα, από ποιον, πότε και από πού.

Δεσμεύτηκαν 30 λογαριασμοί

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και τις φορολογικές δηλώσεις, οι ελεγκτές έχουν συντάξει τις σχετικές κλήσεις των υπόπτων. Έχουν συγκρίνει, δηλαδή, σε βάθος δεκαετίας τα χρήματα που κάποιος εισέπραξε και δήλωσε από την επαγγελματική δραστηριότητά του με τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις χαρακτηριζόμενες ως προφανείς περιπτώσεις, όπου η οικονομική διαφορά από τη σύγκριση των στοιχείων είναι χαώδης, δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του υπόπτου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον 30 λογαριασμοί έχουν «παγώσει» με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων, ενώ ορισμένοι από τους κυρίους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν, να πληρώσουν άμεσα το ανάλογο πρόστιμο και να καταφέρουν να τους κινήσουν και πάλι.

Τα τρία «κλειδιά» που θα τρέξουν την έρευνα

Η έρευνα της λίστας Μπόργιαν μπορεί να προχωρά με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση, δηλαδή, με ό,τι συνέβαινε με τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες, ωστόσο, παράγοντες που έχουν γνώση του θέματος φαίνεται να υποστηρίζουν ότι με τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις η υπόθεση σύντομα θα αποφέρει καρπούς στα κρατικά ταμεία.

 

Παρέμβαση 1η

Ψήφιση νόμου για φιλικό διακανονισμό

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Τρύφωνας Αλεξιάδης, έχει προαναγγείλει την κατάθεση νόμου, χάρη στον οποίο ο ύποπτος θα έχει την ευκαιρία να πέσει «στα μαλακά», εφόσον συνεργαστεί με τις Αρχές, μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει. Ουσιαστικά, με τον νόμο αυτόν, ο φοροφυγάς θα καλείται να ομολογήσει πρόθυμα τις φορολογικές του παραβάσεις και να πληρώσει ένα πρόστιμο, το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα κληθεί να δώσει, αν δεν το κάνει. Για τον λόγο αυτόν, ο συγκεκριμένος νόμος χαρακτηρίζεται από κάποιους ως «φιλικός διακανονισμός».

 

Παρέμβαση 2η

Ενίσχυση του προσωπικού

Μόλις τρεις ελεγκτές συγκρίνουν δηλωμένα ποσά και φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη λίστα, ενώ στη συνέχεια συντάσσουν τις κλήσεις των υπόπτων. Από την περασμένη εβδομάδα έως και σήμερα, έχουν σταλεί περίπου 200 «ραβασάκια», δηλαδή 100 εβδομαδιαίως, που αντιστοιχούν σε 33 υποθέσεις για κάθε ελεγκτή την εβδομάδα. Η λίστα Μπόργιαν περιέχει 10.588 ΑΦΜ, κάτι που σημαίνει ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς και έμψυχο δυναμικό, θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 μήνες μόνο για την κλήση όλων των υπόπτων.

 

Παρέμβαση 3η

Ενεργοποίηση της ΓΓΔΕ

Από τις 30 Οκτωβρίου 2014, οι αρμοδιότητες και οι τελωνειακές υποθέσεις του ΣΔΟΕ μεταφέρθηκαν τύποις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ποτέ,όμως, στην ουσία. Από τότε λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις, ενώ σημαντικός χρόνος χάθηκε και με το σήριαλ αποπομπής της κας Κατερίνας Σαββαΐδου και την ανάληψη καθηκόντων του νέου ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος είναι λογικό να χρειάζεται και μία περίοδο προσαρμογής. Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και, ειδικότερα, της ΓΓΔΕ ώστε να προχωρήσει και η εξέταση των στοιχείων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ