Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
9 Σεπ 2015

Κατσέλη: Πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση μετά η άρση των capital controls

katseli1 Οικονομία

H ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι προαπαιτούμενο για την άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε δείπνο που οργάνωσε η ΕΤΕ με συμμετοχή 360 επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε “αναμφίβολα τους τελευταίους μήνες η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων, που έχουν δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες σε όλο το κύκλωμα της οικονομικής, παραγωγικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου”.

Κατά την κα. Κατσέλη, πρώτη κρίσιμη συνθήκη για να επανέλθει η κανονικότητα και ομαλότητα είναι η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και  ο σχηματισμός μιας  κυβέρνησης βιώσιμης και  ικανής να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευθεί. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από τη κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προωθηθεί τάχιστα ο οικονομικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, αφού περιέγραψε ως πολύ δύσκολο το οικονομικό περιβάλλον, αναφέρθηκε στο πως διαγράφεται εφεξής η πορεία τονίζοντας ότι: ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από τη κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προωθηθεί τάχιστα ο οικονομικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Επίσης είπε:

“Για να γίνει αυτό πρέπει να αυξηθεί ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ μέσα στην επόμενη  πενταετία από το σημερινό χαμηλό επίπεδο του 12 % στο 20% μέσω κινητοποίησης  ιδιωτικών επενδύσεων , προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προώθησης συνεργασιών και ΣΔΙΤ στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγράμματος Junker και υλοποίησης  ενός διευρυμένου και υποστηρικτικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Εάν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας μας σε ανταγωνιστική βάση, τότε σε λίγα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση χρέους. Η χώρα μας έχει πολλά και ανεκτίμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία με κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από τη κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι επενδύσεις συναντούν ποικίλα μικρά και μεγάλα εμπόδια. Γι’ αυτό και σθεναρά πιστεύω ότι ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλον, το οποίο θα δίνει κίνητρα και θα αίρει εμπόδια, γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπλοκές σε όλη το φάσμα των λειτουργιών, μπορεί να γίνει καταλύτης για μια σειρά επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα αποτελεί “κλειδί” για τη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί στη κίνηση κεφαλαίων,  έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα σε όλους. Συμμεριζόμαστε όλοι τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζετε καθημερινά.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα στελέχη μας δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα νύχτα – μέρα, ώστε μέσω των Εγκριτικών Επιτροπών να εξετάζονται το γρηγορότερο δυνατό τα δεκάδες αιτήματα για συναλλαγές και εμβάσματα και να ικανοποιούνται όσα περισσότερα γίνεται, στο μέτρο του εφικτού και υπό τους υφιστάμενους περιορισμούς. Αυτό όμως δεν αρκεί και το κατανοώ. Στόχος όλων μας είναι οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων να αρθούν το συντομότερο δυνατό, εφόσον επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνει αυτό. Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία αξιολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας και θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου έχουν προβλεφθεί 25 δισεκ. ευρώ, ενώ 10 δισεκ. ευρώ είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

Η ανακεφαλαιοποίηση, που είναι σημαντικό   να γίνει, και θα γίνει, εντός του 2015, χωρίς κούρεμα καταθέσεων, όπως έχει δηλώσει και ο Διοικητής της ΕΚΤ, θα συντελέσει στο να θωρακιστεί το τραπεζικό μας σύστημα και να ανακτήσουν οι τράπεζες  την αξιοπιστία τους έναντι των καταθετών και των μετόχων τους. Πέρα από την επανάκτηση της φερεγγυότητάς του η οποία κλονίστηκε από τη μείωση της αξίας των κρατικών τίτλων, τη μαζική εκροή καταθέσεων και τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασικός στόχος του τραπεζικού συστήματος είναι να  συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Θέλουμε να στηρίξουμε όχι μόνο  τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, τον δημόσιο τομέα καθώς επίσης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όταν επανέλθει σταδιακά η χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω των κανονικών εργαλείων που παρέχονται από την ΕΚΤ και κυρίως μέσω της επιστροφής των καταθέσεων,  θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες. Το τραπεζικό μας σύστημα θα είναι τότε σε θέση να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση μιας σειράς νέων σημαντικών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Μέχρι τότε, εξετάζεται, όπως γνωρίζετε η σταδιακή, εκεί που είναι εφικτό, χαλάρωση των περιορισμών ώστε να διευκολύνεται όσο γίνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα ήθελα, στο πλαίσιο αυτό, να καλέσω καθέναν και καθεμιά από εσάς, είτε μέσω των επαγγελματικών σας φορέων, να μας υποβάλλεται και ως Εθνική Τράπεζα και ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συγκεκριμένα προβλήματα και δυσλειτουργίες που καθημερινά αντιμετωπίζετε. Ακόμη και προτάσεις ή σκέψεις για το πώς μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. Ως Ένωση Τραπεζών αλλά και ως Εθνική είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο τόσο με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών,  όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος, και συμβάλουμε με προτάσεις στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε τις συγκεκριμένες δικές σας προτάσεις.

Ως Εθνική Τράπεζα, προτάσσουμε τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό, προετοιμάζουμε, για παράδειγμα, την υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Προωθούμε παράλληλα καινοτόμες παραγωγικές αλυσίδες και συνεργασίες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τομείς που η χώρα μας διαθέτει  σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα”.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ