Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
11 Απρ 2016

Kάτι τρέχει με το χρέος

Μαξίμου Παρασκήνιο Οικονομία

Πρώτη προτεραιότητα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Βιάζονται να περάσουν τα βαριά κι ασήκωτα μέτρα

της Ειρήνης Σαββοπούλου

«Δυσβάσταχτο ή αβάσταχτο θα είναι το πακέτο;» αναρωτήθηκε πρόσφατα κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Με τον πιο εύγλωττο τρόπο αποκάλυψε τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην κυβέρνηση, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, για όλα όσα έρχονται, μέτρα, αλλά και εν ευθέτω χρόνο συζήτηση για το χρέος.

Μετά την ολιγοήμερη κόντρα με το ΔΝΤ, έγινε απόλυτα σαφές ότι και το Ταμείο θα συνεχίσει να τριγυρνά στα πόδια μας, μέχρι νεωτέρας, και το φορτίο των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση διαφαίνεται βαρύ και ασήκωτο.

Όμως, έγινε και κάτι ακόμη περισσότερο ξεκάθαρο, ότι για την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε δεύτερο χρόνο η συζήτηση για το χρέος, επιχειρώντας να αποσυνδέσει τα δύο θέματα και ελπίζοντας πως ο λογαριασμός δεν θα φτάσει σε μέτρα που θα ξεπερνούν το 3%-3,5% του ΑΕΠ.

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο ανάλογα με τον χρόνο, αλλά με το μέγεθός του», τόνιζε κυβερνητική πηγή, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι με βάση δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Σταθάκης, η υπόθεση |χρέος» μπορεί να περιμένει λίγο, σε αντίθεση βέβαια με τις επιδιώξεις του ΔΝΤ, που συνδέει άμεσα το ύψος των μέτρων με την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, ότι δηλαδή το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022, είναι η μισή αλήθεια, καθώς η μη ελάφρυνσή του έως τότε δεν θα ωφελήσει και τους προϋπολογισμούς τα επόμενα έξι χρόνια.

 

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη μεγάλη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση είναι επί αμερικανικού εδάφους. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζει βαλίτσες για την Ουάσινγκτον, όπου την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Ταμείου και στην οποία θα συμμετάσχει.

Εκεί η κυβέρνηση περιμένει να γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την παραμονή του στο πρόγραμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή θα γίνει, αν θα γίνει.

Τρία είναι τα σενάρια τα οποία έχει μπροστά του το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Το πρώτο και καλό σενάριο είναι να κλείσει η αξιολόγηση με το ΔΝΤ μέσα, αφού όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιμένουν, έχοντας συμφωνήσει όμως στους στόχους των προτεινόμενων μέτρων και έχοντας υπάρξει σαφής αναφορά στη διευθέτηση του χρέους.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μην υπογράψει το Ταμείο και να πει ότι θα τοποθετηθεί όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Όταν, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν και προς ποια κατεύθυνση στο θέμα αυτό.

 

Τι φοβάται το Μαξίμου

Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο ξορκίζει η κυβέρνηση.

Να κλείσει η αξιολόγηση τμηματικά και να καλείται η κυβερνητική πλειοψηφία κάθε τρεις και λίγο να περνάει μέτρα από τη Βουλή για να παίρνει τη δόση της δόσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και, χωρίς να εγκαταλείπεται η υπόθεση «χρέος», η στροφή ώστε να αποσυνδεθεί το χρέος από την αξιολόγηση κρίθηκε αναγκαία.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν πως Ευρώπη και ΔΝΤ δεν συμφωνούν ούτε ως προς το ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για το θέμα, ούτε για τον χρόνο που πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Και επειδή οι μεταξύ τους διαφωνίες οδηγούν σε καθυστέρηση της αξιολόγησης ή ακόμη και σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση, υπό τον ασφυκτικό κλοιό του χρόνου, έβαλε ως προτεραιότητα την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το θέμα της απομείωσης του χρέους για να ζητήσει περισσότερα και πιο επαχθή μέτρα», έλεγε κυβερνητική πηγή.

Μάλιστα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναρωτιόταν με νόημα «μήπως εξαντλήθηκε ο ρόλος του και η όποια θετική επίπτωση είχε η παρουσία του, αφού η στάση του για το χρέος αποτυπώθηκε στη συμφωνία του Ιουλίου πολύ πιο έντονα από κάθε άλλη φορά. Άρα, μήπως έχει κλείσει ο κύκλος του;». Δηλαδή, με απλά λόγια, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει από το ΔΝΤ τη ρητορική του και την επιμονή του για τη διευθέτηση του χρέους και να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης για τις προϋποθέσεις που βάζει, μέτρα δηλαδή, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, ή 7-9 δισ. ευρώ.

Έτσι υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, σύμφωνα με την οποία η κατάληξη της συζήτησης για το χρέος να γίνει όταν καταλήξει και η συζήτηση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αυτό κάποιοι το τοποθετούν για μετά το καλοκαίρι και αφού η Ευρώπη θα έχει τελειώσει με τον έναν «πονοκέφαλο», που λέγεται δημοψήφισμα για το «Brexit». Όμως, αν το θέμα φτάσει έως το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα έχει να διαβεί ακόμη έναν δύσβατο δρόμο, καθώς αρχίζουν οι δυνατοί παίκτες της Ευρώπης να μπαίνουν σε τροχιά εκλογών.

«Βράζει» η ΚΟ

Όλη αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί ισχυρές αναταράξεις και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες της κοινωνικής αναταραχής, που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν μια αυξανόμενη φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν ότι η ψήφιση των μέτρων δεν θα είναι περίπατος στη Βουλή, ωστόσο ελπίζουν πως η ρητορική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αρχίσει και η ανάταξη της οικονομίας, θα δώσει επιχειρήματα στους προβληματισμένους βουλευτές «να μη χύσουν την καρδάρα με το γάλα». Άλλωστε, ήταν ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού ότι ήταν κυβερνητική επιλογή να έρθουν όλα τα δύσκολα μέτρα μπροστά, για να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 09/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict