Navigation
16
Ιαν
location
Αθήνα
2oC
Αραιή συννεφιά
19 Οκτ 2015

Κάτι “μαγειρεύεται” στην αγορά του χρυσού…

Χρυσός Αγορές | Κόσμος

Αυτή τη φορά, οι ισχυροί της βιομηχανίας χρυσού που συγκεντρώνονται για την καθιερωμένη ετήσια συνάντησή τους στη Βιέννη, δεν θα προσπαθήσουν απλώς να μαντέψουν πού θα πάει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, αλλά θα συζητήσουν και τρόπους για να αλλάξουν τη spot market στο Λονδίνο.

Ο Σύνδεσμος London Bullion Market Association (LBMA), που επιβλέπει τις συναλλαγές χρυσού και ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα το ετήσιο συνέδριό του, θα φιλοξενήσει προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η «over-the-counter αγορά» και θα προτείνει να γίνεται μια πιο λεπτομερής περιγραφή των συναλλαγών. Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού που χρηματοδοτείται από παραγωγούς έχει επίσης συμφωνήσει με πέντε τράπεζες να συζητηθεί η πιθανότητα να ξεκινήσει μια τυποποίηση εκκαθάρισης και χρηματιστηριακών παραγώγων.

Η αγορά του Λονδίνου, όπου οι συμφωνίες γίνονται με βάση τον χρόνο παράδοσης και το μέγεθος, βρίσκεται υπό εξέταση την ώρα που οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά το εμπόριο των commodities και πιέζουν για αυστηρότερους τραπεζικούς ελέγχους.

Η πόλη του Λονδίνου επί αιώνες βασίζεται σε αυτούς, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμής. Στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου, οι συναλλαγές υποστηρίζονται από τις ανταλλαγές που προσφέρουν τα κλειστά συμβόλαια.

«Η αλλαγή των κανονισμών είναι πολύ μεγάλο θέμα», αναφέρει ο Adrien Biondi, επικεφαλής του διεθνούς τομέα πολύτιμων μετάλλων της Commerzbank στο Λουξεμβούργο.

Ο Σύνδεσμος LBMA είχε αναφέρει λίγες ημέρες πριν ότι θέλει να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης της διαφάνειας και απηύθυνε πρόσκληση στους φορείς της αγοράς προκειμένου να προτείνουν βελτιώσεις, όπως η εισαγωγή μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί να μειώνει τα κόστη συναλλαγών και να αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Η συγκέντρωση των μελών του Συνδέσμου, ήτοι 600 ατόμων από τράπεζες, εταιρείες εξόρυξης, εμπόρους λιανικής και ιδιοκτήτες ανταλλακτηρίων, αναμένεται να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες συνομιλίες.

Πάντως, σημειώνει το Bloomberg, η μετατροπή των συναλλαγών σε ανταλλαγή ,θα αποτελούσε μια μεγάλη ανατροπή, κάτι που ωστόσο ο LBMA δεν βλέπει ως πιθανό, καθώς θα αύξανε τα κόστη. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα σε μια επιστολή προς τον LBMA και την Ένωση πλατίνας και παλλαδίου ότι τόσο το ίδιο όσο και μια ομάδα πέντε τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley, συζητούν την υλοποίηση αλλαγών.

Επίσης, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκαν και προτάσεις από το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου για το πώς θα μπορέσει να ξεκινήσει μια τυποποιημένη κεντρική εκκαθάριση της spot τιμής και των προθεσμιακών συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο συνεχίζει να συνομιλεί με τράπεζες και την ευρύτερη βιομηχανία ώστε να βρεθούν τρόποι εκσυγχρονισμού της αγοράς, όπως ενημέρωσε το ίδιο από την παρασκευή, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict