Navigation
29
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
12 Νοέ 2018

Καθυστερεί η έλευση αερίου στην Ήπειρο – Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο περιφερειάρχης

φυσικό αέριο Νέα

Έχει καθυστερήσει πολύ να έρθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, μας είπε ενοχλημένος ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος εξέφρασε παράπονα για το πώς αντιμετωπίζεται ο τόπος του, μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας που καταλαμβάνει μια έκταση 9.203 τετραγωνικών χιλιομέτρων,με πληθυσμό περίπου 337.000 άτομα.

Ο περιφερειάρχης έδειξε κατ’ αρχήν να είναι ανοιχτός στο νέο χωροταξικό πλαίσιο (ΠΧΠ) Ηπείρου που εγκρίθηκε (αναθεωρήθηκε) και αντικαθιστά το προγενέστερο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης: «Είμαστε υπέρ των μικρών υδροηλεκτρικών έργων –η Ήπειρος είναι ένας πλούσιος τόπος σε νερά με πολύτιμους ποταμούς όπως ο Καλαμάς, ο Άραχθος ο Βοϊδομάτης– και της εγκατάστασης αιολικών», είπε ο κ. Καχριμάνης για το χωροταξικό που παρουσίασαν οι υπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφερόμενος στις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν γιατί πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε, προσθέτοντας ότι στην Αλβανία γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή το υπέδαφός τους.

Η προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης τροφοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου με φυσικό αέριο είναι το 2020,σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) που έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ωστόσο σε ομιλία του στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων της ΔΕΔΑ, είχε αναφέρει ότι η πρώτη φάση του επενδυτικού πλάνου (2018 έως 2036) περιλαμβάνει: τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η δεύτερη φάση, με επενδυτικό πλάνο (2019 έως 2036), περιλαμβάνει τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.Η Ήπειρος, η Πελοπόννησος και η Νησιωτική Ελλάδα περιλαμβάνονται υπό προϋποθέσεις στις Γ΄ και Δ΄ φάσεις.Φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, κάνουν λόγο για ένα Πανηπειρωτικό μέτωπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση έλευσης του φυσικού αερίου,που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής στις επιχειρήσεις της περιοχής και θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που υποφέρουν στις βαρυχειμωνιές.

Θέματα Ενέργειας

Αναλυτικά, το χωροταξικό πλαίσιο προβλέπει και προωθεί τα εξής για τα θέματα Ενέργειας:

·        ΑΠΕ: Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον βαθμό που δεν αλλοιώνουν το τοπίο και παραμένουν συμβατές με τους κανόνες προστασίας των περιβάλλοντος, αποτελούν δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στον ορεινό χώρο.

·        Φωτοβολταϊκά: Προτείνονται η απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών όπου επιβάλλεται από τα θεσμικά πλαίσια χρήσεων γης, η αποφυγή χωροθέτησης εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας στη γεωργική γη εντός των προτεινόμενων ζωνών αναζήτησης γης υψηλής παραγωγικότητας , και η αξιοποίηση (κατά προτεραιότητα) της ηλιακής ενέργειας σε ορεινές παραμεθόριες περιοχές στη Νότια Πίνδο και στις υπόλοιπες περιοχές που πληρούν τα κριτήρια αναγνώρισης περιοχών προτεραιότητας του Εδικού Πλαισίου ΑΠΕ (σ.σ.:εντός του 2018 και συγκεκριμένα στους τρεις κύκλους υποβολής αιτήσεων στη ΡΑΕ για απόκτηση Άδειας Παραγωγής [Μάρτιο-Ιούνιο-Σεπτέμβριο], η γερμανική εταιρεία ABO-WIND κατέθεσε αιτήσεις για 190 μεγαβάτ [MW] φωτοβολταϊκών πάρκων στους Νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων της Ηπείρου.Κατά μέσο όρο ΡΑΕ κάνει έναν χρόνο για να εκδώσει τις άδειες. Με βάση τη νομοθεσία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οφείλει να αποφασίσει για τη χορήγηση ή μη άδειας παραγωγής το πολύ σε τρεις μήνες από την κατάθεση των αντίστοιχων φακέλων. Η ΡΑΕ δεν τηρεί αυτή την προθεσμία, επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτο εργασίας. Προκειμένου λοιπόν να υπάρξουν ώριμα έργα, απαιτείται μια επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών.Η ABO WIND πήρε τη μερίδα του λέοντος στον τελευταίο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά, στις 2/7/2018).

·        Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα:Τα ΜΥΗΕ προωθούνται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου (από την Κόνιτσα έως και το Βουλγαρέλι) – εξαιρούνται τα υδατορέματα ή τμήματα αυτών τα οποία εντάσσονται στον κατάλογο υδάτων αναψυχής ή και σε ζώνες προστασίας (Εθνικά Πάρκα, Περιοχές Προστασίας της Φύσης) εντός των οποίων δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ΜΥΗΕ.

·        Αιολικά: Κατάλληλες περιοχές θεωρούνται κατ’ αρχήν οι οροσειρές ανατολικά της περιφερειακής ενότητας Άρτας (Γάβροβο – Όρη Βάλτου, Κοκκινόλακκος των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων) το Ξεροβούνι (όρια Άρτας – Ιωαννίνων, Δ. Ζηρού, Αρταίων και Β. Τζουμέρκων), οι ορεινοί όγκοι του Κασσιδιάρη και των Τσαμαντών (Δ. Πωγωνίου, Ζίτσας, Φιλιατών), καθώς και οι ορεινοί όγκοι της ενδοχώρας της Περιφέρειας Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Δεν συνιστάται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με τις ευρείες ζώνες τουριστικής ανάπτυξης.

·        Βιομάζα – Βιοαέριο: Προωθείται η παραγωγή Ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες). Προτείνεται η χωροθέτησή τους κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις υπό καθορισμό κτηνοτροφικές ζώνες και τα κτηνοτροφικά πάρκα, τις υφιστάμενες και προγραμματιζόμενες εγκαταστάσεις Χώρων Υγειονομικής Ταφής (Ελληνικού, Παραμυθιάς, Βλαχέρνας) και Ειδικής Επεξεργασίας Λυμάτων, σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς και πλησίον Ζωνών Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας(Πεδιάδα Άρτας, Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων). Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των προτεινόμενων κτηνοτροφικών ζωνών και πάρκων, απαιτείται η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων σε θέσεις που ευνοούν την συλλογή των αξιοποιήσιμων υλών από τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες (σ.σ.: η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή τεσσάρων νέων μονάδων βιοαερίου–οι δύο θα εγκατασταθούν στο βιοτεχνικό πάρκο Θεσπρωτίας και οι άλλες δύο στους Δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας αντιστοίχως– που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, με τη χρήση βιομάζας –καύση φυτικών ελαίων ή βιοντίζελ. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τους περιβαλλοντικούς όρους είχε εγκρίνει αρχικώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ενώ είχε αντιδράσει η Περιφέρεια Ηπείρου).

·        Γεωθερμία: Απαιτείται η άμεση αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών Άρτας.

·        Φυσικό αέριο: Προωθείται η χρήση φυσικού αερίου για αστική ή παραγωγική χρήση, είτε μέσω της σύνδεσης με συστήματα αγωγών φυσικού αερίου είτε μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών αποκεντρωμένης χρήσης. Διερευνώνται η σύνδεση της Περιφέρειας με αγωγούς που προωθούνται σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών (Poseidon και EastMed) και η σύνδεση με τον αγωγό TAP, εφόσον το έργο κριθεί βιώσιμο από οικονομοτεχνική και αναπτυξιακή σκοπιά μέσα από αντίστοιχη μελέτη.

·        Εξορύξεις – υδρογονάνθρακες : Προωθούνται η έρευνα και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ως δραστηριότητα με εν δυνάμει σημαντικές αναπτυξιακές διαστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την επίλυση ζητημάτων συγκρούσεων χρήσεων γης και την εξασφάλιση της προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων. Να πούμε στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων, τις οποίες προσπαθούν να κάμψουν με ενημερωτικές εκστρατείες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να αποκτήσει κομβικό ρόλο»

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η δυνατότητα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου και στον θαλάσσιο του Β. Ιονίου, τονίζεται στο χωροταξικό πλαίσιο για την Περιφέρεια Ηπείρου:

Τα Ιωάννινα ενισχύονται σε τομείς που διευκολύνουν την αναγνωρισιμότητά τους ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μεσαίου μεγέθους. Ήδη ο αστικός πόλος των Ιωαννίνων πληροί περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο κέντρο της περιοχής τις προϋποθέσεις για να παγιώσει και να ενισχύσει την ταυτότητα του υπερτοπικού, βαλκανικού κέντρου με ευρύ χώρο επιρροής.

Η Ηγουμενίτσα, εκτός από τον ρόλο της ως διεθνής λιμένας-θαλάσσια πύλη, επιχειρείται να διαμορφώσει την ταυτότητα του αστικού κέντρου σε επαφή με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάνω στον Αδριατικό Άξονα. Αποτελεί πόλο με ιδιαίτερη δυναμική στην προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο και στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου, καθώς και εν δυνάμει πόλος διαμετακόμισης.

Η Πρέβεζα, εκτός από αστικό κέντρο υποστήριξης της τουριστικής δραστηριότητας του μετώπου Λούτσα-Λυγιά-Καστροσυκιά-Μύτικας, μπορεί να αποτελέσει και η ίδια τουριστικό προορισμό yachting, αξιοποιώντας τμήμα του λιμανιού ως υποδομή αστικής μαρίνας, την εγγύτητα σε διεθνείς τουριστικές πύλες και προορισμούς (αεροδρόμιο Ακτίου, Λευκάδα), αλλά και γειτονικούς πολιτιστικούς πόρους (αρχ. Νικόπολη, αστικά μνημεία οθωμανικής περιόδου κ.λπ.).

Η Άρτα αποτελεί πόλο υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και με τη διέλευση του Δυτικού Άξονα έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί στους τομείς της μεταποίησης – βιομηχανίας και του εμπορίου.

Το Μέτσοβο συνδέεται με την παραγωγή προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ επιδιώκεται η περαιτέρω σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική δραστηριότητα.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ