Navigation
9
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
28 Δεκ 2016

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» η εορταστική αγορά

ψώνια, αγορά, Χριστούγεννα Οικονομία

«Παγωμένη» η εορταστική αγορά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εξαιτίας των «χαμηλών πτήσεων» που καταγράφονται στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, επαληθεύοντας τo ρητό… κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», «οι υπολογισμοί για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του Δεκεμβρίου 2016 κατά 2% – 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015 επιβεβαιώθηκαν, αφού η γνωστή αλληλουχία γεγονότων της δεύτερης αξιολόγησης αφενός και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αφετέρου επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των καταναλωτών».

Οι απώλειες

Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση του τζίρου για το φετινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, φαίνεται τελικά να διαμορφώνεται στα επίπεδα των περίπου 4 δισ. ευρώ, έναντι των 4,09 δισ. ευρώ το 2015 και των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2009. Βάσει υπολογισμών, η σωρευτική μείωση είναι 37,8% ή απώλεια 2,43 δισ. ευρώ την εξαετία ενώ η ετήσια μείωση είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως η φετινή πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής οφείλεται εν πολλοίς στην πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2017, η δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και η καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις (ΦΠΑ και ΦΜΥ), που συνιστά παράγοντα περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία.

Κλίμα αβεβαιότητας

«Οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν σε τακτική βάση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κρατώντας ανοιχτή τη δεύτερη αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πέραν του εκνευρισμού που προκαλούν στην αγορά, συντελούν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, αδυναμίας προγραμματισμού και συνεχούς αναβλητικότητας. Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά», επισήμανε ο ίδιος.

Ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για άρση αυτού του αδιεξόδου εισηγήθηκε την υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς ΕΣΕΕ, «οι οποίες διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση», όπως είπε, προσθέτοντας: «Ευελπιστούμε η έλευση του νέου έτους να φέρει εφαρμογή μέτρων που θα προσιδιάζουν στις ανάγκες της αγοράς, επιλύοντας χρονίζουσες αδυναμίες και παθογένειες, ώστε να επιφέρουν την αναγκαία αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και του τζίρου των επιχειρήσεων. Καλή χρονιά, με περισσότερα κέρδη και λιγότερους φόρους…!».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict