Navigation
10
Ιούλ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
14 Ιαν 2019

Κάθε μέρα που περνάει η ζημιά μεγαλώνει…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι εσωτερικές κόντρες και η φθορά της κυβέρνησης στην τελική ευθεία των εκλογών διαμορφώνουν ένα άκρως προβληματικό σκηνικό. Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές έναντι της Ελλάδας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που μυρίζει… μπαρούτι. Δυστυχώς, η χώρα μας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ατύχησε. Έχασε την καλύτερη περίοδο των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας και φορτώθηκε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που «γέννησε» υπερβολικά βάρη για πολλές δεκαετίες.

Η σημερινή κυβέρνηση και δεν θέλει και δεν μπορεί. Αγοράζει χρόνο παραμονής στην εξουσία κάνοντας κατ’ ανάγκη αυτά που έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» και όχι επειδή τα πιστεύει. Ταυτόχρονα, ακολουθεί…. περίεργες μεθόδους ως προς τη δομή των δημοκρατικών θεσμών γιατί πιστεύει ότι θα εγκαθιδρύσει από την «πίσω» πόρτα ένα περιβάλλον τύπου Μαδούρο. Όμως όλα αυτά είναι μάταιος κόπος. Το μόνο που έχει… καταφέρει με το «συνεταιράκι» από τη λαϊκή Δεξιά και τους διάφορους… Ρασπούτιν είναι η απαξίωση της χώρας. Κανείς δεν μας εμπιστεύεται, πλην κάποιων που μπορούν να κλείσουν δουλειές απευθείας με το γκουβέρνο. Το… έργο δεν μπορεί να περπατήσει παραπέρα, έτσι όπως τα έχουν κάνει.

Η χώρα έχει ανάγκη από νέα διακυβέρνηση με καθαρή εντολή τετραετίας, η οποία θα αλλάξει αρκετούς νόμους που εν πολλοίς συνιστούν ανωμαλία σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, απαιτούνται η ταχεία προώθηση πλήθους μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων και η ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, η σημερινή συγκυβέρνηση έχει ψηφίσει τα πάντα και δεν αφήνει εκκρεμότητες για την επόμενη. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι σημερινοί κυβερνώντες περνάνε όλες τις «καυτές πατάτες» στους επόμενους, γιατί πιστεύουν ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πάλαι ποτέ… οικείο χώρο των πεζοδρομίων! Όμως, καλύτερα να το σκεφτούν καλύτερα ή, μάλλον, να το ξεχάσουν…

Σήμερα και μετά την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές φιγούρες, δεν μπορούμε να μιλάμε για μαγικές λύσεις, αλλά για αναγκαίες και δραστικές λύσεις. Μόνο προς το χειρότερο μπορούν να πάνε τα πράγματα. Με ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πάνω από το 2%, με διάφορες… μπαγαποντιές για να ελεγχθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης, με επικοινωνιακές «φούσκες» που υποκρύπτουν πολιτική ανεπάρκεια και με τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον να δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες, το μόνο που απομένει είναι να τελειώσουμε με τη σημερινή… μη κυβερνητική οργάνωση, μπας και μαζέψουμε κάπως τη ζημιά.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ