Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Λίγα σύννεφα
6 Ιούν 2018

Κάθαρση, επανίδρυση του κράτους, εκσυγχρονισμός!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Κάθε προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα είχε ανέκαθεν το δικό της σύνθημα. Οι επικοινωνιολόγοι “επένδυαν” σε ένα εμπορικό πολιτικό brand, το οποίο πίστευαν ότι θα κάνει… θραύση. Βεβαίως, υπήρχαν περίοδοι όπου οι απαιτήσεις της εποχής ήταν εντελώς διαφορετικές. Για παράδειγμα το 1989, το σύνθημα ήταν “Κάθαρση” και είχε να κάνει με το σκάνδαλο Κοσκωτά, Οι εκλογές του Ιουνίου του 1989 οδήγησαν στον σχηματισμό της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΚΚΕ που είχε ως στόχο την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Στη συνέχεια το σύνθημα βρέθηκε σε… ύφεση καθώς έγιναν και νέες εκλογές (Νοέμβριο του ιδίου έτους) οι οποίες οδήγησαν στον σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, ενώ ακολούθησαν οι εκλογές του Απριλίου 1990 με την οριακή αυτοδυναμία της Ν.Δ. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Το 1996, το στοίχημα για τη χώρα “επενδύθηκε” από τη λέξη “εκσυγχρονισμός” που σηματοδοτούσε τη σαφέστατη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που ήταν αδιανόητες τότε για κόμμα που προερχόταν από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στις μετοχοποιήσεις αλλά και σε ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε αλλαγές των δομών στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση. Βέβαια, κάθε εποχή έχει και τα… φάλτσα της ή ξεφεύγει των αρχικών συνθημάτων. Μπορεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της οικονομίας να προχώρησαν καθώς υπήρχαν οι προκλήσεις της εισόδου στο ευρώ και των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο, ο “εκσυγχρονισμός” δεν ήταν και τόσο… επιτυχημένος.

Το 2004, το μότο της Ν.Δ. ήταν η “Επανίδρυση του Κράτους”. Κάποιοι την εξέλαβαν ως προσπάθεια να ξεβολευτούν οι “πράσινοι” και να βολευτούν οι “γαλάζιοι”. Η εξαιρετική οικονομική συγκυρία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, δυστυχώς δεν οδήγησαν στην επανίδρυση του κράτους, αλλά στην περαιτέρω κρατικοποίηση του κόμματος. Κάνοντας το ταμείο το 2009, βρεθήκαμε με τεράστια ανοίγματα στον προϋπολογισμό, τα οποία δεν είχε καταστεί εφικτό να ελεγχθούν πάρα πολλά χρόνια πριν. Και βεβαίως, τα ελλείμματα κρύβονταν επιμελώς καθώς υπήρχαν τα δανεικά.

Πού έχουμε φτάσει σήμερα; Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία όταν φύγει, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο σε συνδυασμό με τη θεσμική αποδόμηση και την πολιτισμική, αξιακή και εκπαιδευτική παρακμή επιβάλλουν όπως η επόμενη κυβέρνηση αλλάξει εκ βάθρων τα πάντα στην ελληνική πραγματικότητα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα χρησιμοποιώντας ισχυρά… παρσιτοκτόνα, γιατί η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δηλητηριάσει σε απερίγραπτο βαθμό τα πάντα. Η εξαφάνιση των… παρασίτων δεν θα είναι βέβαια μια απλή υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά έχει γίνει τόσο μεγάλη ζημιά σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των δομών της οικονομίας, έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η χρήση… αλλεργιογόνων σε όλους αυτούς που αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Το καρκίνωμα του κρατικοδίαιτου και κομματικού συνδικαλισμού πρέπει να απομονωθεί. Οι δυνάστες του ελληνικού λαού που μπορούν να καθορίσουν εάν και πότε ο πολίτης θα πάει στη δουλειά του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή αν θα έχει ρεύμα, πρέπει να μπουν οριστικά στο περιθώρια. Αυτοί που κάνουν κουμάντο στα δημόσια αγαθά χωρίς να είναι δικά τους πρέπει να μπουν στο περιθώριο και να μάθουν να δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους όπως οι αγρίως φορολογούμενοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως, η σημερινή συγκυβέρνηση έχει υπογράψει την ιδιωτικοποίηση των πάντων και ευελπιστούμε ότι όταν θα φτάσει η στιγμή της πλήρους υλοποίησης των πάντων, κάθε κατεργάρης θα πάει στο πάγκο του…

Η επόμενη κυβέρνηση στην ουσία θα κληθεί να φτιάξει ένα κράτος από την αρχή. Μοιραία, η επανίδρυση θα περάσει μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας και της διοίκησης. Σίγουρα όμως πρέπει να έχει ως βασικό στοίχημα την κάθαρση από τη μπόχα που αναδύεται σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να μπει σε τάξη το θέμα με τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, να αλλάξει εκ βάθρων η Παιδεία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας η υγεία. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις. Τα αποσπασματικά συνθήματα του παρελθόντος είναι καιρός να γίνουν σε συσκευασία του ενός: ΚΑΘΑΡΣΗ, ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ!

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ