Navigation
9
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
3 Δεκ 2018

«Καθαρή έξοδος» σε… αδιέξοδο!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι τα βάσανα των πολιτών τελείωσαν, η χώρα βγήκε από το μνημόνιο (το δικό της αχρείαστο μνημόνιο) και από δω και στο εξής θα μοιράζονται λεφτά! Αναμφίβολα, τέτοιου είδους… μεγαλοστομίες συνιστούν προσβολή στον μέσο κοινό νου, αν και οι φανφάρες της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την εκλογική πελατεία που εντάσσεται στην κατηγορία των αφελών. Άλλωστε η αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια εκλογών έχει αρχίσει…

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα «τάρταρα» και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου σταθερά πάνω από το 4%. Οι χώρες που μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) δανείζονται κανονικά και με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές. Όσο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μια επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, τόσο αυτές δεν θα μας εμπιστεύονται. Όσο υπάρχει η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο νέων εκλογών το 2020 με απλή αναλογική, ελάχιστοι θα φέρουν τα λεφτά τους για να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία. Όσο υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις προσεχείς εκλογές και τη διαχείριση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενδιαφέρει η επόμενη μέρα όχι για την ομαλή πορεία της χώρας, αλλά για τη δική τους ομαλή κανονικότητα. Τους ενδιαφέρει να τοποθετήσουν παντού… νάρκες για να τις βρει ο επόμενος, ο οποίος θα διαχειριστεί τα εγκλήματα των σημερινών. Αναμφίβολα, έχουν διαπραχθεί τόσα εγκλήματα από το 2015, ώστε κάποια στιγμή η Δικαιοσύνη μάλλον θα είναι αδύνατον να συνεχίσει να είναι τυφλή ή… κουφή!

Η παροχή επιδομάτων από ένα «ματωμένο» υπερ-πλεόνασμα δεν έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά. Οι επενδύσεις είναι καθηλωμένες, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πετσοκόβεται κάθε τρεις και λίγο και το 62% των εργαζομένων απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μηνιαίες αποδοχές κάτω των 500 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα παγιωθεί ένα περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας με υψηλή ανεργία, οικονομική εξαθλίωση και ένα φτωχό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα δίνει στο μέλλον συντάξεις-φιλοδωρήματα. Χωρίς επενδύσεις μεγάλης έκτασης είμαστε καταδικασμένοι σε μαρασμό.

Το 2015, με τις ανοησίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συντελέσθηκε ένα έγκλημα εις βάρος της οικονομίας και των πολιτών. Το κόστος αυτής της ανοησίας θα μας συνοδεύει για δεκαετίες. Η σημερινή πολιτική των κυβερνώντων μάς οδηγεί σταθερά προς τον τοίχο. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και δεν υπάρξει ένα θετικό σοκ σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ας είμαστε έτοιμοι για να διαχειριστούμε με… καθαρό μυαλό το αδιέξοδο που θα συναντήσουμε.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict