Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
21 Νοέ 2016

Κατασχέσεις… τροχονόμου – 830.000 φορολογούμενοι στο απόσπασμα

Ταμείο Χρέη Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Δείτε μία εικόνα από το μέλλον που έρχεται: Ο τροχονόμος σάς σταματάει στον δρόμο. Σας ζητάει άδεια οδήγησης, ασφαλιστήριο και δίπλωμα. Πατάει το κουμπί της ταυτοποίησης και βγαίνει στο καντράν ότι χρωστάτε στον ΟΑΕΕ τον ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Ο «ηλεκτρονικός σας φάκελος» δείχνει «κόκκινο»…

Χαθήκατε! Ο «Γολγοθάς» ξεκινάει! Δείτε τι λέει μία από τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους δανειστές. «Αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων. Οι φορολογικές Αρχές θα προμηθευτούν προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικότερα θα παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργίας μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατασχέσεων σε βάρος των ασυνεπών οφειλετών».

Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος τονίζει ότι «όλα πλέον θα κινούνται πέριξ ενός ηλεκτρονικού φακέλου, τον οποίο θα χειρίζεται για κάθε πολίτη ένας εφοριακός ή ειδικός της Αρχής “ξεπλύματος” χρήματος». Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου μας υπενθυμίζει τι γράφει το μνημόνιο: «Ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται, ενώ ο “ηλεκτρονικός φάκελος” κάθε φορολογουμένου θα είναι η φορολογική “ακτινογραφία” του κάθε πολίτη. Πάμε λοιπόν σταδιακά μέσω του νέου «ηλεκτρονικού φακέλου»-περιουσιολόγιου σε κατασχέσεις-εξπρές. Ουσιαστικά με το νέο περιουσιολόγιο ξεχάστε τα στρώματα, ξεχάστε τη μη δήλωση χρημάτων και δηλώστε τα όλα! Σύμφωνα με πληροφορίες ,αλλά και με όσα αναφέρει το μνημόνιο, «όσα περιουσιακά στοιχεία εντοπισθούν ως αδήλωτα θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλα πρόστιμα».

Τι λέει το ΥΠ.ΟΙΚ.

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν τα εξής:

1. Με μία απλή κίνηση στον υπολογιστή κάθε υπηρεσία θα γνωρίζει από τις οικονομικές υπηρεσίες το σύνολο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας κάθε Έλληνα.

2. Με μία κίνηση θα μπορεί να διασταυρώνει και όλες τις οικονομικές παραμέτρους που θα συνθέτουν την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.

3. Θα δηλώνονται όλα! Μισθοί, συντάξεις, οικόπεδα ακίνητα, μετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί, αμοιβαία αυτοκίνητα, χωράφια, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης, κάρτες, τιμολόγια ΔΕΚΟ, και καθετί που συνθέτει την περιουσία των Ελλήνων.

4. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα μετρητά που θα μπορεί κάποιος να έχει στην κατοικία του θα ισχύσει ένα όριο. Δηλαδή ένα ποσό που δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή του. Εδώ δεν θα υπάρχει «πόθεν έσχες».

5. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου το Taxis θα ενημερώσει όλους τους Έλληνες φορολογουμένους για όλη τους την περιουσία, ώστε στη συνέχεια να τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία αγνοεί η Εφορία και πρέπει να μάθει.

6.Λένε επ’ αυτού οι ειδικοί ότι, για να ετοιμαστεί σε τελική φάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, θα δοθεί η δυνατότητα οικειοθελούς συμμόρφωσης στους φορολογουμένους να τα δηλώσουν όλα!

Υψηλά πρόστιμα

Μετά από αυτό, αν αποκρύψουν περιουσιακά και εντοπισθούν από το υπουργείο Οικονομιών, θα πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, ίσα με την αξία του περιουσιακού στοιχείου το οποίο απέκρυψαν.  Ουσιαστικά πάμε σε μία νέα μεθοδολογία καταγραφής όλης της περιουσίας των Ελλήνων, στην υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού» χρήματος, σε εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και σε ισχυρά κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ενδεχομένως να υπάρξουν εξαιρέσεις από τη σύνδεση του «πλαστικού» χρήματος με τις φοροαπαλλαγές, όπως για συνταξιούχους πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας ή εισοδήματος. Παράπλευρα με το περιουσιολόγιο θα κινείται και ένας ακόμη μηχανισμός, αυτός των δαπανών.

Θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες και οι εισπράξεις όπως:

1.Χρήματα από ενοίκια και πληρωμές κάθε είδους.

2.Πληρωμές ασφαλίστρων.

3.Κάθε επισκευή.

4.Χρέωση καρτών.

5.Πληρωμές ρεύματος, νερού και ΔΕΚΟ.

6.Λογαριασμοί κινητών και σταθερής τηλεφωνίας.

7.Πληρωμή διδάκτρων.

8.Πληρωμή για καύσιμα σε Ι.Χ.

9. Σέρβις αυτοκινήτων.

Τι θα δηλώνουμε

●Καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

●Μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

●Συμμετοχή σε εταιρείες.

●Απόκτηση ακινήτου.

●Ανέγερση οικοδομής.

●Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ.

●Αγορά περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

●Πληρωμές δανείων.

●Εξοφλήσεις πιστωτικών καρτών.

●Δωρεές.

●Γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

●Πληρωμή ενοικίων.

●Δίδακτρα φροντιστηρίων.

●Πληρωμή ασφαλίστρων.

●Ασφαλιστικές εισφορές.

●Πληρωμές ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ.

●Δαπάνες διαβίωσης.

Υπάρχει τρόπος δικαιολόγησης της προέλευσης χρημάτων; Ασφαλώς και δείτε πώς:

1. Εισοδήματα προηγούμενων ετών.

2.Κέρδη από τυχερά παιχνίδια, λαχεία ΛΟΤΤΟ-ΠΡΟΠΟ.

3.Δωρεές.

4.Η αναδρομική καταβολή σύνταξης.

5.Κάθε νόμιμη πηγή αναδρομικού εισοδήματος.

6.Κέρδη από ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

7.Χρήματα που επαναπατρίσθηκαν.

8.Η επιστροφή χρημάτων από την Εφορία.

9. Εμβάσματα από το εξωτερικό.

10.Η πώληση ακινήτου, Ι.Χ., πινάκων

11.Η σύναψη δανείου από τράπεζα.

12.Κάθε γονική παροχή.

13.Η αποζημίωση απόλυσης

14. Το εφάπαξ.

15. Έσοδα από δωρεές γάμου.

Έρχονται κατασχέσεις για 870.000 οφειλέτες του Δημοσίου

Κατάλογο με 830.000 οφειλέτες από τους οποίους μπορεί το Δημόσιο να εισπράξει έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για έσοδα από φόρους του Δημοσίου, που, ενώ έχουν βεβαιωθεί οι φορολογούμενοι, δεν πληρώνουν και δεν έχουν επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή εφορίες και τελωνεία, ανερχόταν τον Σεπτέμβριο στα 4.374.475 άτομα. Από αυτά η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.618.460, δηλαδή σε περίπου έναν στους τρεις! Στους υπολοίπους δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, είτε επειδή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους είτε επειδή είναι εξαφανισμένοι ή γιατί οι οφειλές τους είναι πολύ χαμηλές (κάτω των 500 ευρώ). Από τους 1.618.460 που μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έχουν ληφθεί μέτρα περίπου στους μισούς, δηλαδή στους 788.947.

Οι υπόλοιποι 829.513 βρίσκονται στη λίστα αναμονής, για να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που πρόκειται να λάβει εναντίον τους η φορολογική διοίκηση περιλαμβάνονται τα εξής:

● Δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού.

● Κατάσχεση μισθών και συντάξεων, με έκδοση κατασχετηρίων στα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων.

● Κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως είναι ενοίκια και απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτες τους

●Έκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες.

Του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε με την εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/11

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict