Navigation
1
Απρ
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
4 Σεπ 2015

“Καρφιά” Βαρουφάκη για Τσίπρα και Μνημόνιο

Βαρουφάκης Οικονομία

Ο αμφιλεγόμενος Γιάνης Βαρουφάκης ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά με συνέντευξη στο CNBC, στην οποία καταφέρεται εναντίον του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στέλνει μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών, δίχως όμως διάθεση να ανοίξει μέτωπο μαζί του.

«Ακόμη και ένα 10χρονο παιδί με γνώση κάποιων βασικών μαθηματικών ικανοτήτων θα καταλάβαινε πως αν έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος και προσπαθείς να το λύσεις με το να προσποιείσαι ότι είναι πρόβλημα ρευστότητας και να προσθέτεις δάνεια, τα μεγαλύτερα στην ιστορία, με όρους σκληρής λιτότητας, τότε το παιδί θα έλεγε πως αυτό το πράγμα δεν θα τελειώσει καλά».

Ο κ. Βαρουφάκης, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, έπλεξε το εγκώμιο του Μάριο Ντράγκι, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό κεντρικό τραπεζίτη», παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ, μέσα στη χρονιά, περιόρισε την παροχή χρημάτων προς τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν (και να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν) σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στους όρους του τρίτου Μνημονίου. «Θεωρεί πως είναι αναξιόπιστο. Το ίδιο πιστεύει και το ΔΝΤ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση των παρουσιαστών εάν αυτή η πολιτική διαφωνία έχει ως κόστος και τη φιλία τους, ο ίδιος απάντησε: «Ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο». Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως εξακολουθεί να είναι προσωπικός φίλος του και «ένας έξοχος πολιτικός».

Όταν ρωτήθηκε για το περιβόητο plan B, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας απ’ το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο “ανάσας” ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όπως ο υπουργός Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μιας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα».

Όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να εκπονήσουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητάς μας για να μείνουμε στο ευρώ, όχι για να φύγουμε».

Για να καταλήξει με μια ακόμη πολεμική κατά του τρίτου Μνημονίου και μια ευθεία νύξη για τις ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ: «Το τρίτο Μνημόνιο είναι αβίωτο για μια οικονομία που βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση και σε σπιράλ χρέους. Δεν μπορώ να κοιτάξω τους ψηφοφόρους μου στα μάτια και να του πως ότι το κόμμα μας είναι τώρα ικανό να σταθεροποιήσει την οικονομία. Δεν συμμετέχω σε θλιβερές εκλογές. Ούτε ο Τσίπρας πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα. Κανένα κόμμα στην Ελλάδα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία, να εφαρμόσει δηλαδή μια μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική ατζέντα που δεν είναι ικανή να σταθεροποιήσει την οικονομία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress