Navigation
9
Ιούλ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαΐ 2018

Καπιταλισμός, κομμουνισμός και εποχή των σπηλαίων…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Συχνά πυκνά ακούμε διάφορους “Νεοέλληνες” να μιλάνε για τον πολιτισμό μας και για τους άλλους “που έτρωγαν βελανίδια ενώ εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες”. Κοιτάζοντας τη σημερινή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας είναι να απορεί κάποιος με την ελαφρότητα ή τη… θρασύτητα με την οποία κρίνουν τα πράγματα. Εμείς δώσαμε τα φώτα μας στους ξένους αλλά κάναμε ο,τιδήποτε προκειμένου να βγάλουμε τα δικά μας! Σε σημείο μάλιστα που αμφισβητούμε ευθέως σταθερές όπως ο καπιταλισμός, ο οποίος είναι… άριστος ως προς τα δικαιώματα μας, αλλά πολύ… ενοχλητικός όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις μας!

Ο καπιταλισμός αποτελεί ένα σύστημα που κυριάρχησε σε χώρες με μυαλωμένους πολίτες. Χωρίς τα επιτεύγματα του καπιταλισμού δεν θα μιλούσαμε για την πρόοδο των επιστημών και ιδίως της ιατρικής, που συνέβαλε κατ΄ αρχάς στην αύξηση του προσδόκιμου. Από κει και πέρα, στο ίδιο σύστημα οφείλεται η εξέλιξη της τεχνολογίας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε μεγαλύτερες ανέσεις και ανάλογα με τον ιδρώτα του καθενός. Αναμφίβολα, ο καπιταλισμός έχει πολλές παθογένειες. Σε πολλές περιπτώσεις θα πούμε ότι αποτέλεσε ευλογία και κατάρα μαζί! Ωστόσο, στην κλίμακα κόστους-οφέλους σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα δημιουργεί θετικό πρόσημο για τις κοινωνίες. Διαβάζαμε κάποτε για την εποχή των σπηλαίων και τον πρωτόγονο άνθρωπο που με αθέμιτα μέσα προσπαθούσε να επιβιώσει σε δάση και απρόσιτες περιοχές.

Η εξέλιξη του ανθρώπου πέρασε μέσα από τον καπιταλισμό και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. Πάνω σε αυτό το μοντέλο “πάτησαν” ο πολιτισμός, οι θεσμοί και η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καθώς πάνω στις αρχές της δημοκρατίας που αυτός ενέπνευσε, φτιάχτηκαν οι μετέπειτα κοινωνίες και εξελίχθηκαν τα κράτη. Κυρίαρχο στοιχείο για την εξέλιξη πέραν από τους κανόνες ήταν το κέρδος. Το κέρδος περνάει μέσα από τη διάθεση του ανθρώπου για δημιουργία. Το κίνητρο του κέρδους και της δημιουργίας αποτελούν σήμερα τη βάση για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε.

Όλα τα προαναφερόμενα φαίνεται ότι τα αγνοούν σήμερα πάρα πολλοί σ΄ αυτήν τη χώρα. Πρόκειται για τύπους που αρέσκονται να τροφοδοτούν τους πολίτες με… σανό. Βγάζουν τα κόμπλεξ τους απέναντι σε ένα σύστημα που αντέχει αιώνες. Επικαλούνται τις φτωχές περιοχές του πλανήτη, όπου κυρίως οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές είναι αυτές που έχουν καταδικάσει εκατομμύρια πολίτες στο περιθώριο. Και αντέχει αιώνες γιατί ακριβώς βοήθησε στην εξέλιξη του ανθρώπου προς τα πάνω. Άλλωστε, ο… κακός καπιταλιστής θέλει αγορές, θέλει πελάτες. Αν οι πελάτες δεν έχουν λεφτά, τότε τα… καταραμένα προϊόντα του θα μείνουν στα αζήτητα!

Η σύγχρονη Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό διακατέχεται από σύνδρομα κομμουνισμού τον οποίο ποτέ δεν γνώρισε. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πέφτει θύμα τυχοδιωκτών που του λένε ψέματα και του τάζουν… παραδείσους, εκεί όπου υπάρχει μόνο η κόλαση. Τα μνημόνια στην Ελλάδα δεν ήταν τίποτα άλλο από την ευκολοπιστία ικανής μερίδας του πληθυσμού, οι οποίοι πίστεψαν σε βλακώδη συνθήματα κατά καιρούς. Πίστεψαν και εξέλεξαν λαϊκιστές, οι οποίοι τους πλήρωσαν με τίμημα αντιστρόφως ανάλογο της ψήφου τους και ανάλογου του μυαλού τους!

Βλέποντας σήμερα τον κόσμο γύρω μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο δυτικός πολιτισμός αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη της πορείας του ανθρώπου. Καθορίζει τη μοίρα του. Σε επίπεδο πολιτισμού και οικονομικής οργάνωσης με βάση το οικοδόμημα του καπιταλισμού. Όσοι πιστεύουν ότι αυτό το κεκτημένο πρέπει να χαθεί γιατί πρέπει να επικρατήσουν χρεοκοπημένες κομμουνιστικές αντιλήψεις, μπορεί να πάει να βρει τον… παράδεισο του σε άλλες χώρες. Σ΄ αυτές που ταιριάζουν στο κομμουνιστικό… ταπεραμέντο του! Όμως, μάλλον αποτελεί καθαρή σύμπτωση ότι οι θιασώτες του κομμουνισμού και οι… “κομμουνιστόστροφοι” πηγαίνουν για να δημιουργήσουν στις χώρες όπου υπάρχει ο καπιταλισμός! Μάλλον τυχαίο είναι…  Όταν όμως μιλάμε για μια χώρα που πρέπει να μείνει όρθια, οι αποφάσεις πρέπει να είναι ορθολογικές. Όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν πουθενά υπάρχει και μια… καλύτερη επιλογή: η επιστροφή στα βουνά και στα σπήλαια!

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ