Navigation
5
Ιούλ
location
Αθήνα
33oC
Αραιή συννεφιά
13 Φεβ 2015

Κάνει άλματα και σπάει ρεκόρ ο ΧΑ

Χρηματιστήριο Χρηματιστήριο

Νέο, δεύτερο, διαδοχικό, άλμα σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας την τρίτη μετεκλογική εβδομάδα με ισχυρά κέρδη της τάξεως του 11,28%, δείχνοντας την ανακούφιση των εγχώριων επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων ευρωπαίων πιστωτών.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 5,61% στις 893,98 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 912,85 μονάδες και η χαμηλότερη στις 848,09. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 74,91% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 215,08 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,57 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς ενισχύθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, με τα δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα το τέλος της εβδομάδας βρίσκει την χρηματιστηριακή αγορά σε νέο υψηλό έτους για το 2015.
Μετά από ένα κρεσέντο ακραίων διακυμάνσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις της τάσης η αγορά βρήκε ανοδικό βηματισμό μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύο συνόδους που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.
Μπορεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, η κινητικότητα ωστόσο που παρατηρείται προϊδεάζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει διευθέτηση του θέματος επαναφέροντας σταδιακά την αγορά στα προ- προεδρικής εκλογής επίπεδα. Σε αυτή την ανοδική φάση η αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιμέρους διαφοροποιήσεις, είχε σαν σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο οποίος κινήθηκε με ένταση όγκων και αύξηση της μεταβλητότητας.
Η επόμενη φάση ωστόσο θα είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο αγελαία. Η φάση αυτή θα ξεκινήσει όταν τα διαφορικά επιτόκια στην Η∆ΑΤ επανέλθουν σε πιο συμβατά με την αξιολόγηση της χώρας επίπεδα. Μέχρι τότε η τεκμαρτή μείωση του κόστους του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να συνεχίσει να δίνει ανοδικά ερείσματα.
Η ελληνική αγορά έχει επίσης το σχετικό πλεονέκτημα της σοβαρής υποαπόδοσης σε σχέση με τις ξένες αγορές οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή σε πολυετή υψηλά.
Μάλιστα, η ελληνική αγορά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή έχοντας τις τράπεζες σε σημαντική έκπτωση (50%) σε σχέση με την εσωτερική τους αξία και πολλές εμποροβιομηχανικές εταιρίες με μονοψήφια ΡΕ και αύξηση κερδών σε σχέση με το 2014.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η σχετικά σύντομη περίοδος αναταραχής που φαίνεται να τελειώνει για την ελληνική οικονομία, η οποία δεν θα εκτρέψει σημαντικά τα νούμερα από τις εκτιμήσεις του 2015 περιορίζοντας ίσως την δυναμική του α’ τριμήνου και αυτή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Επομένως η ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση είχε μεν στοιχεία υπερβολής από την άλλη πλευρά τα επιχειρήματα των αγοραστών ήταν επαρκή για να τροφο
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής επανήλθε σε ανοδική τροχιά διασπώντας διαδοχικά τις χρονοσειρές των 50 και 30 ημερών. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τα σήματα έχουν ακόμα αρκετό ανοδικό περιθώριο δεδομένου ότι οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ύφεση ενώ η επόμενη αντίσταση των 910 μονάδων είναι το μοναδικό οχυρό πριν το πρώτο τετραψήφιο νούμερο του δείκτη.
Από την άλλη πλευρά οι 800 μονάδες άντεξαν δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή βάση, οι τζίροι που έχουν συσσωρευτεί σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν μεγάλη διάθεση συγκέντρωσης.
Συμπερασματικά αυτό το οποίο έγινε διαγραμματικά την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να αποδοθεί ποδοσφαιρικά ως «κόντρα στην ροή του αγώνα». Η πτωτική τάση αντιστράφηκε, τα τεχνικά δεδομένα άλλαξαν δραματικά και οι πιθανότητες είναι πλέον με το μέρος των αγοραστών. Αν μάλιστα υπερβούν σύντομα το σκαλοπάτι των 910 μονάδων η προσέγγιση των 1000 μονάδων θα έρθει με την ίδια ταχύτητα που η αγορά έπεσε μετά την ημερομηνία της προεδρικής εκλογής.
Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 12,7%. Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 16,10% και στα 1,37 ευρώ, η Alpha Bank ΑΛΦΑ+12,86% βρέθηκε στο +12,86% και στα 0,395 ευρώ, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 12,50% στα 0,720 ευρώ και η Eurοbank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +8,33% και στα 0,182 ευρώ. Μάλιστα, κάλυψαν το 63% του συνολικού τζίρου και το 88% του συνολικού όγκου.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο FTSE 25, έκλεισε με κέρδη 6,69% στις 271,23 μονάδες, έχοντας ως πρωταγωνίστριες τις ΔΕΗ  (+11,91%), Viohalco (+10,33%), ΟΠΑΠ (+10,12%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  (+7,73%), MIG (+6,98%), Τέρνα Ενεργειακή (+6,59%), ΟΤΕ (+6,58%) και ΟΛΠ  (+5,62%). Με τη σημερινή άνοδο, ο FTSE 25 πλέον καταγράφει κέρδη από την αρχή του έτους, της τάξεως του 2,41%, ενώ είχε βρεθεί να χάνει έως και 21%.
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των Τραπεζών (+12,70%), ενώ απώλειες σημείωσε μόνο ο δείκτης των Μέσων Ενημέρωσης(-9,59%). Ανοδικά κινήθηκαν 105 μετοχές, 36 πτωτικά και 5 παρέμειναν σταθερέ

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ