Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
26 Ιούν 2017

Καλοκαίρι μεγάλων πολιτικών ψευδαισθήσεων, υποσχέσεων,  διορισμών και σκανδαλολογίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 
Σερπαντίνες με λεφτά και κομφετί σκανδάλων ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά, ο Πρωθυπουργός για να δημιουργήσει την απαραίτητη εορταστική ατμόσφαιρα προσμονής μέχρι την ομιλία του στην ΔΕΘ που θα σηματοδοτήσει την καθοριστική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού της κυβέρνησής του.
 
Μέσα στο καλοκαίρι, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει την απόλυτη νάρκωση της κοινωνίας, με:
 
  • διθυραμβικές ανακοινώσεις «μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών» που δήθεν θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης,
  • «στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη»,
  • «επιτάχυνση του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού έργου» και
  • «προγράμματα ανακούφισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» 
Με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  -αφού θα έχει υπογράψει το Νέο Μνημόνιο MEFP με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ο Αλέξης Τσίπρας θα σηματοδοτήσει τον νέο κυβερνητικό κύκλο με έναν ευρύ ανασχηματισμό που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
 
Δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι τον ανασχηματισμό:
 
  1. Πρώτα η 27η Ιουλίου τελευταία μέρα κατά την οποία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle) μιας νέας δανειακής συμφωνίας υπό αίρεση, διάρκειας 14 μηνών , συνολικού ύψους έως 2 δισ. Ευρώ.
  2. Αμέσως μετά είναι η 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής των Γερμανικών εκλογών που θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Αν οι γερμανικές κάλπες αναδείξουν μια συντηρητική πλειοψηφία, το σχέδιο Schaeuble για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των ομόκεντρων κύκλων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την Ελλάδα. Η πίεση που θα ασκηθεί σ’ αυτή την περίπτωση στην Κυβέρνηση θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη επομένως ο χρονικό ορίζοντας των εκλογών θα έρθει πολύ πιο κοντά.
 Στο μεταξύ χρονικό διάστημα, το καλοκαίρι των Ελλήνων θα γεμίσει με εντυπωσιακά αναγνώσματα και αποκαλύψεις στη Βουλή γύρω από τα «σκάνδαλα των προηγουμένων κυβερνήσεων».
 
Η Εξεταστική Επιτροπή για τα θέματα της Υγείας έχει δύο προφανείς πολιτικούς στόχους:
  • Τον Άδωνι Γεωργιάδη που σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπήρξε στενός συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και
  • Τον Ανδρέα Λοβέρδο, η κυριαρχική πολιτική παρουσία του οποίου στην β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας ενοχλεί ιδιαίτερα τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης.
 Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αφήσει πίσω του την αρνητική αύρα από τις δυσκολίες της β’ αξιολόγησης και το Βατερλό στην υπόθεση του Χρέους.
Ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
 
Η παραμονή του στην εξουσία αμφισβητείται πανταχόθεν αλλά η πολιτική του παρουσία στο μετεκλογικό σκηνικό πρέπει να διασφαλισθεί από τώρα. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ο ίδιος εξαγγείλει παρεμβάσεις σε «κρίσιμους κι ευαίσθητους» τομείς όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία και η Εργασία με σκοπό να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη.
 
Σε στενή συνεργασία με την Έφη Αχτσιόγλου, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει σε λίγες μέρες ένα «ειδικό πρόγραμμα για την επαπειλούμενη ανεργία» δηλαδή δράσεις χρηματοδότησης, κατάρτισης, επανένταξης και ανακούφισης εργαζομένων που δεν εισπράττουν μισθούς σε κλάδους που «σβήνουν» και χρειάζονται στήριξη.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την ομάδα των 53) να εκτεθεί ακόμη περισσότερο στην υλοποίηση των 80 και πλέον προ-απαιτουμένων, για «μίνι αξιολόγηση» του Φθινοπώρου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. Ευρώ αλλά και στην υπογραφή του Νέου Μνημονίου με το ΔΝΤ.
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ