Navigation
20
Ιούν
location
Αθήνα
32oC
Λίγα σύννεφα
9 Μαρ 2021

Καλό… Μάιο οι φορολογικές δηλώσεις! Τι θα αλλάξει σε Ε1 και Ε3

forologikes Νέα

Τον Μάιο αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 που αφορούν τα εισοδήματα του 2020. Πάντως, λόγω της πανδημίας, η ΑΑΔΕ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μετατροπές στο έντυπο Ε1, καθώς θα προστεθούν νέοι κωδικοί που θα αφορούν τους πληττόμενους της πανδημίας, αλλά και επεξηγήσεις στους κωδικούς, σχετικά με τη μεταχείριση των εισοδημάτων και των τεκμαρτών δαπανών των πληττόμενων. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2020, που θα φορολογηθούν φέτος, για την ανακούφιση των πληττόμενων φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, η όλη διαδικασία των αλλαγών καθυστερεί. «Αγκάθι» στις δρομολογούμενες αλλαγές αποτελούν τα περιορισμένα περιθώρια για γενικές απαλλαγές από τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος, μείωση προκαταβολής φόρου και μείωση ορίου των e-αποδείξεων, γι’ αυτό και εξετάζεται στοχευμένη απαλλαγή, που θα έχει στο επίκεντρο όσους πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Αλλαγές στα έντυπα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η ιδέα να εισαχθεί «κωδικός πληττόμενων» στα έντυπα Ε1 και Ε3, με το όλο εγχείρημα να παρουσιάζει δυσκολίες, αφού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις υπάρχουν κατηγορίες, όπως είναι οι κλειστές και όσες υπολειτουργούν. Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται πως η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2021 μετατίθεται για τοΝ Μάιο, όταν πέρυσι η πλατφόρμα είχε ανοίξει στις 15 Απριλίου και το 2019 ήταν ανοιχτή από τα τέλη Μαρτίου. Με βάση τη νομοθεσία, η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάθε έτους είναι η 30ή Ιουνίου, αλλά φέτος πιθανότατα θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι, που δόθηκε παράταση έως το τέλος Αυγούστου.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εν τω μεταξύ, σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι κυρίως με μεσαία εισοδήματα, αφού σε ποσοστό οι μειώσεις των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι μεγαλύτερες για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 19.000 ευρώ, καθώς και για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι, εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα, με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά:

Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2021

·    Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

·    Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

·    Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

·    Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Εισφορά αλληλεγγύης

Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα (για τον κατώτατο μισθό) και φτάνουν έως σημαντικά μεγαλύτερα ποσά για τους υψηλόμισθους.

Ειδικότερα αυξήσεις αποδοχών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021 φέρνει η μείωση 3% συνολικά των εισφορών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε αθροιστικό όφελος εργαζομένου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Η κατάργηση δεν θα ισχύει αν το εισόδημα του φορολογουμένου θα έχει προσδιοριστεί, με βάση τα τεκμήρια, σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος τόσο κατά το έτος για το οποίο προβλέπεται η μη επιβολή της εισφοράς όσο και για ένα τουλάχιστον από τα δύο προηγούμενα έτη.

Επίσης, η κατάργηση δεν θα ισχύσει το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Υπάρχει μια μερίδα υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που θα δουν τα οφέλη από την κατάργηση το 2022. Πρόκειται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» από τα οποία εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Μειώνεται και η ετήσια έκπτωση φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:

·    Από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

·    Από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

·    Από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

·    Από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

·    Από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

·    Από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

·    Από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα.

·    Από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Κινδυνεύουν από τα τεκμήρια

Η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών, η οποία επήλθε από τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, θα φέρει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιστροφές φόρων, αλλά και πτώση έως 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο κινδυνεύουν από τα τεκμήρια.

Φέτος, η αγωνία των φορολογουμένων είναι ακόμη πιο έντονη και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αναστολή αλλά και τους επιχειρηματίες, καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στην «παγίδα» των τεκμηρίων εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων τους.

«Δεν εξετάζεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία», είχε ξεκαθαρίσει πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, κάθε χρόνο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και βάσει ενός μεγαλύτερου ποσού, του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο είναι το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα φετινά τεκμήρια έχουν αναφορά στα εισοδήματα του 2020 και αφορούν την αγορά αυτοκινήτων, δίτροχων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, κινητών μεγάλης αξίας, ακινήτων, ανέγερσης οικοδομών – πισινών, καθώς και τη χορήγηση δανείων – δωρεών – γονικών παροχών, μετοχών.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict