Navigation
12
Δεκ
location
Αθήνα
17oC
Νεφοσκεπής
23 Μαΐ 2015

ΗΠΑ: Προτρέπουν σε πρόσθετη βοήθεια από ΔΝΤ, μετά τη συμφωνία

ΔΝΤ Οικονομία
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των έγκυρων γερμανικών εφημερίδων Die Welt και Frankfurter Allgemeine, η Ουάσιγκτον θα υποστηρίζει την παροχή και πρόσθετης βοήθειας από το ΔΝΤ στην Αθήνα, μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Τα δημοσιεύματα έρχονται την επομένη της επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ ώστε το Ταμείο να τηρήσει ηπιότερη στάση στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ Λιου μίλησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Όπως μετέδωσε το Reuters ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι μία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για μία γρήγορη συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα δυσκολίες στην Ελλάδα, καθώς και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Welt, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθεί στις συζητήσεις τους με Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια νέα βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν οι θεσμοί –το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή— να συμφωνήσουν με την Αθήνα την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερος προγράμματος βοήθειας, αλλά και την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. Τότε το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η στάση των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στον φόβο τους ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η αμερικανική κυβέρνηση, και κυρίως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών, φοβάται ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα βοήθεια, θα χρεοκοπήσει και ίσως να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Οι ΗΠΑ, που ακόμη φέρουν τα τραύματα από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Εξακολουθούν να μην θεωρούν την παγκόσμια οικονομία αρκετά σταθερή ώστε να μπορέσει να αντέξει έναν τέτοιο σεισμό.

Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει ήδη ασκήσει ποικίλες πιέσεις στη Γερμανία για το θέμα, έχοντας επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε να βρεθεί μια λύση στη διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Η Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά την πρόθεση του ΔΝΤ, καθώς είχε επιμείνει στη συμμετοχή του Ταμείου στη διάσωση της Ελλάδας. Εξάλλου, για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια περί βιωσιμότητας του χρέους και άρα το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να της δώσει άλλα χρήματα εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για μια απομείωση του χρέους. Αν κριθεί μάλιστα απαραίτητο ίσως αυτό να είναι κάτι που θα πρέπει να δεχτεί και το ΔΝΤ» σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress