Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
21 Απρ 2015

ΙΟΒΕ: Βαριά αποτυχία αν δεν υπάρξει συμφωνία-η προσαρμογή έχει επιτευχθεί

iobe Οικονομία

“Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών” είπε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία. Όπως δήλωσε, από την στιγμή που η οικονομία θα πρέπει να χρηματοδοτείται μέχρι να βγούμε στις αγορές θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μιλάει ήδη για τρίτη συμφωνία με τους δανειστές και αυτή την στιγμή διαπραγματεύεται τους όρους της.

Μάλιστα σημείωσε πως δεδομένου ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, αναπόφευκτα το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει και ένα νέο δάνειο. Επεσήμανε δε ότι θα είναι βαριά αποτυχία να μην υπάρξει συμφωνία την ώρα που η μεγαλύτερη προσαρμογή έχει επιτευχθεί.

“Οι παρατεταμένες και πολυκύμαντες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, χωρίς να υφίστανται προς το παρόν σαφείς ενδείξεις για την έκβασή τους, έχουν κορυφώσει την πολιτική αβεβαιότητα εντός και εκτός της χώρας”, αναφέρει ειδικότερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, (ΙΟΒΕ) στην τελευταία του τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα.

“Η πολιτική αβεβαιότητα θεωρείται ότι έχει επιδράσει και θα συνεχίσει να επιδρά έντονα στο επίπεδο ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έχει εκδηλωθεί μια σαφής τάση τους τελευταίους μήνες απόσυρσης των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα εγχωρίως, με στόχο να διαφυλάξουν τον πλούτο τους έναντι του νομισματικού κινδύνου.

Προκειμένου να το επιτύχουν, πιθανότατα έχουν στραφεί σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Όμως, θεωρείται αρκετά πιθανή η αύξηση αγορών διαρκών αγαθών από τα νοικοκυριά και κεφαλαιουχικών αγαθών από τις επιχειρήσεις. Ακολούθως, θα τονωθούν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, αλλά και οι εισαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των καταθέσεων αποστερεί τις επιχειρήσεις από πόρους τους οποίους θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, εδραιώνοντας και ενισχύοντας φέτος την ανάκαμψη του 2014 στην ελληνική οικονομία”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει επίσης ότι “μια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί, τη συνέχιση της προσπάθειας για βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, καθώς και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους και των αγορών, θα μεταβάλλει άμεσα προς το καλύτερο το κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Όμως για την καλυτέρευση του επενδυτικού περιβάλλοντος είναι αναγκαία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των δυνητικών επενδυτών ως προς την υλοποίηση των συμφωνημένων με τους εταίρους πολιτικών, κυρίως των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως προς τη σταθερότητα ορισμένων παραμέτρων της οικονομίας που επηρεάζουν σημαντικά την αποδοτικότητα των επενδύσεων, όπως το φορολογικό σύστημα, οι εργασιακές σχέσεις, η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Ο απαιτούμενος χρόνος για την επιβεβαίωση των παραπάνω περιορίζει πολύ τα περιθώρια για μια έντονη αναθέρμανση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”.

“Εφόσον το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν κλονιστεί ισχυρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η διατήρηση ή και περαιτέρω βελτίωση των λιγότερο απαισιόδοξων προσδοκιών των νοικοκυριών και η συνέχιση της ήπιας υποχώρησης της ανεργίας, μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο της κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2015, ελαφρώς μεγαλύτερη του 1%” εκτιμά το ΙΟΒΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ