Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Αραιή συννεφιά
10 Ιούν 2015

ΙΟΒΕ: Εξοικονόμηση 400 εκ. ευρώ από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

iobe Οικονομία

 

Εξοικονόμηση σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μεγάλα οφέλη για την οικονομία τόσο με αύξηση  ανταγωνιστικότητας όσο και με περισσότερη  διαφάνεια  αλλά και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να  είναι το αποτέλεσμα της περαιτέρω αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) όπου και παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος με τίτλο: «Η Υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η Ψηφιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει από τη μελέτη η εγχώρια οικονομία θα μπορούσε να εξοικονομήσει το ποσό των 380 εκατ. ευρώ ετησίως από την υιοθέτηση στην ελληνική δημόσια διοίκηση λύσεων ψηφιακής υπογραφής. Επιπλέον μια αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η) καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, για κάθε 1000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο e-skills που διαθέτουν μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά 13,9 εκ ευρώ καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων. Τέλος, η υιοθέτηση ΤΠΕ από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες¨.

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργών Εσωτερικώνκαι Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Ενώ διόρθωσε τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο ομολογουμένως κοινωνικό κόστος, τις δημοσιονομικές αστοχίες του παρελθόντος, δεν κατάφερε να εκκινήσει ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο που θα δημιουργήσει μια περισσότερο βιώσιμη μεγέθυνση», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, «η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις επιχειρήσεις, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, κ.ά. αποτελεί ένα μη επαρκώς αξιοποιημένο “αναπτυξιακό κοίτασμα”, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει αποκομίσει τα δυνητικά οφέλη παραγωγικότητας που προκύπτουν από την ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών που αποτελούν τη μεγαλύτερη εφεύρεση του περασμένου αιώνα». «Ειδικά στο σημερινό περιβάλλον, όπου η ανάγκη ποιοτικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και μετάβασής της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι επιτακτική, η συνεισφορά των ΤΠΕ μπορεί να είναι καθοριστική», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Αυτό που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως αντινομία, δηλαδή ως κοινωνία να επιδιώκουμε να έχουμε αυτά που έχουν οι ευρωπαίοι συμπολίτες μας τη στιγμή που υστερούμε στους περισσότερους τομείς, μπορεί να επιτευχθεί με την επιτυχή εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που θα μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητές μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση από τον

Επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ και Επιστημονικό Υπεύθυνο της μελέτης κ. Άγγελο Τσακανίκα, η χώρα μας δεν έχει συλλάβει το πλήρες εύρος των ωφελειών από την ταχύτερη υιοθέτηση ΤΠΕ, καθώς ακόμα υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη τους 84 δείκτες ΤΠΕ (77%) με βάση την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Agenda Scoreboard, 2014). Η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις στην ευζωνική διείσδυση, τη συχνότητα χρήσης του διαδικτύου, τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ηλεκτρονικών προμηθειών, ελλείψεις που καθίστανται ακόμα πιο κρίσιμες στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Η κα. Μυλαίδη Στούμπου, Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Hellas, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότεροι οργανισμοί δημόσιας διοίκησης, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογικές τάσεις. Συγκριμένα, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η κα. Στούμπου παρουσίασε τρόπους εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κάνοντας σαφή αναφορά στην υλοποίηση ψηφιακών υπογραφών, στο υπολογιστικό νέφος και την αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο ψηφιακής ανάπτυξης της οικονομίας που θα βασίζεται στην καινοτόμο κι εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ενώ, στο τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2020 πρόκειται να δημιουργηθούν σχεδόν 1εκ. θέσεις εργασίας που θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε συζήτηση στην οποία μετείχαν ο κ. Φαίδων Κακλαμάνης – Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η κα Ευαγγελία Μήτρου -Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κα Γιώτα Παπαρίδου – Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η κα Αντιγόνη Παπανικολάου – Διευθύντρια Νομικών και Εταιριών Υποθέσεων της  Microsoft Ελλάς και ο κ. Παναγιώτης Αργυράκης – Σύμβουλος, Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ