Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
8 Απρ 2015

IOBE: Ένα Grexit θα είχε δραματικές συνέπειες

Grexit Νέα

Για δραματικές συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη κάνει λόγο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πρόβλεψη για επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μία διετία δεν είναι παρακινδυνευμένη. Προειδοποιεί, μάλιστα, για βαριές μακροχρόνιες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, ενώ εκτιμά θα ήταν σοβαρή η βλάβη και για την Ευρωζώνη.
Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού αυτού κόστους, σημειώνει το ΙΟΒΕ, αποτελεί παράδοξο να γίνεται επίκληση από οποιαδήποτε πλευρά του ενδεχόμενου μιας εξόδου, ακόμη και ως διαπραγματευτική απειλή.
«Η επιλογή για την επίτευξη συμφωνίας είναι αυτονόητη, με την Ελλάδα να παραμένει σαφώς και αυστηρά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Κάθε εναλλακτική καλώς απορρίπτεται ως ανεύθυνη και καταστροφική. Ταυτόχρονα, κάθε άλλη ρωγμή στην ομαλή λειτουργία του οικονομικού συστήματος στη χώρα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να αποτραπεί», τονίζει το ΙΟΒΕ στην ανακοίνωσή του.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της, εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα «μόνο αν τεθεί από όλους ως αδιαπραγμάτευτος στόχος η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, το συντομότερο, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο».
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποτελεί προϋπόθεση να κεφαλαιοποιήσουν όλες οι πλευρές την πολύ σημαντική οικονομική προσαρμογή κατά τα τελευταία χρόνια όπως και την καταγραφή θετικής ανάπτυξης το περασμένο έτος, ακόμη και αν η τελευταία στηρίχτηκε περισσότερο σε βελτίωση των προσδοκιών και λιγότερο σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς παραγωγής.
Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με το Ίδρυμα, να διορθωθούν οι αστοχίες που υπήρξαν και κυρίως οι αμφισημίες στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, η έλλειψη ευρείας συναίνεσης και η κλιμακούμενη επιβάρυνση όσων προσφέρουν την παραγωγή, εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει επίσης πως η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών αποτελεί συνθήκη για την αύξησή τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με επίπεδο περίπου στο μισό από το απαραίτητο και με την εγχώρια αποταμίευση να έχει στερέψει σε μεγάλο βαθμό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, κάθε μορφής και είδους, από το εξωτερικό.
Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών αλλά αύξησή τους, είναι συνεπώς μονόδρομος η βελτίωση των δομικών όρων λειτουργίας της οικονομίας, εκτιμά το ΙΟΒΕ και υποστηρίζει πως ρέπει άμεσα να γίνει ουσιαστική άρση εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης.
Οι ίδιες ακριβώς παρεμβάσεις θα επιτρέψουν, ως επείγουσα προτεραιότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ουσιαστική προστασία των πραγματικά αδυνάμων, σημειώνει.
«Η άρση της παρατεταμένης αβεβαιότητας είναι απαραίτητη και για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Βραχυπρόθεσμα, θα ωφεληθεί από την αναπτυξιακή στροφή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, θα αποτελέσει μέρος μιας οικογένειας κρατών που εφαρμόζουν πολιτικές μεταξύ τους σύγκλισης και έχουν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως. Η απόφαση είναι απόλυτα κρίσιμη όσο και προφανής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict