Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
15 Ιούν 2016

Ημερολόγιο καταστρώματος…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ενώ στο σκοτεινό παρασκήνιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών, κυριαρχούν «ασήμαντα» θέματα όπως η στελέχωση των διοικήσεων των τραπεζών και του ΥπερΤαμείου Ιδιωτικοποιήσεων ή το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, η Ελληνική κοινή γνώμη επιμένει να ασχολείται με μια διαδήλωση πολιτών #παραιτηθείτε ενώ παράλληλα αγωνιά με ειλικρίνεια για το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος.

Η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης ολόκληρος σήμερα αγωνιά. Όχι φυσικά για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος – τα κριτήρια των βρετανών ψηφοφόρων είναι εντελώς διαφορετικά από τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά γιατί μια σειρά από σοβαρά -και οικονομικά- ζητήματα μπορούν να εξελιχθούν σε «μικρές πυρηνικές βόμβες».

  • Το στίγμα των εξελίξεων θα δώσει πρώτη σήμερα η Τζάνετ Γέλεν (Janet Yellen),  οικονομολόγος και Πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που θα κρατήσει το επιτόκιο μίας ημέρας δανεισμού δολαρίου στα σημερινά χαμηλά επίπεδα του 0,25% έως 0,50%.
  • Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο της το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, αλλά η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και η αστάθεια των αγορών δεν επιτρέπουν επιστροφή στην ομαλότητα.
  • Την σκυτάλη των προειδοποιήσεων θα πάρει αύριο ο πρόεδρος της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα που εδώ και χρόνια έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιο των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  • Εδώ και δύο δεκαετίες, η Ιαπωνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αποπληθωρισμό, δηλαδή τη συνεχή πτώση των τιμών, λόγω της συντηρητικής κατανάλωσης και του δισταγμού των επιχειρήσεων να επεκταθούν.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια και στην Ευρωπαϊκή Οικονομία με τον Mario Draghi  να χαρίζει δισεκατομμύρια με αρνητικό επιτόκιο αγοράζοντας ομόλογα, αλλά το ρευστό να μην φτάνει στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης.

Μετά από όλα αυτά, οι Έλληνες θα περάσουν ένα ήρεμο τριήμερο, ξενοιασιάς και μπουρδολογίας του Αγίου Πνεύματος.

Από την Τρίτη θα ασχοληθούν με τις προβλέψεις των εταιρειών στοιχηματισμού περί του Βρετανικού Δημοψηφίσματος. Το τελικό αποτέλεσμα προφανώς θα κριθεί από τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της συμμετοχής των βρετανών πολιτών στη διαδικασία.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε αναβρασμό, το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί στα όρια της αντοχής του και οι Έλληνες επιμένουν να κατηγορούν τους ξένους για τις δικές τους αποτυχημένες επιλογές.

Η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση φορολογεί βάναυσα και χωρίς έρμα οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και κατόπιν απορεί γιατί δεν έρχονται επενδύσεις.

  • Οι «μορφωμένοι» υπουργοί της ΠΦΑ Κυβέρνησης αγνοούν τα κύματα των προειδοποιήσεων για το παράλογο μοντέλο υπερφορολόγησης της διαδικασίας παραγωγής και οι –κατά πολύ περισσότεροι- αμόρφωτοι, απολίτιστοι, άσχετοι με το αντικείμενό τους υπουργοί, προκαλούν διαρκώς δονκιχωτικές μονομαχίες με ανεμόμυλους …

Οι Έλληνες κατηγορούν την …Τρόικα(!) γιατί δεν πιέζει τις κυβερνήσεις (!!) να πάρουν αναπτυξιακά μέτρα και αναμασούν ιστορίες του παρελθόντος προσπαθώντας να αποφύγουν τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για το αύριο.

Το μακρύ, ζεστό καλοκαίρι στην Ελλάδα μόλις ξεκίνησε…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ