Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
31 Μαρ 2015

Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης: Πώς ωριμάζει ένα start-up

Επιχειρήσεις 3 Startups | Νέα

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία, στην πρώτη της χρονιά, την  «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης»με την Κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να γεμίζει από φοιτητές, επιχειρηματίες, καταξιωμένους επαγγελματίες, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες.

 Καταξιωμένοι άνθρωποι από το χώρο των επιχειρήσεων ανέλυσαν, μέσα από μια ολοκληρωμένη Ημερίδα, το κεφάλαιο του «Scale up», τα επόμενα βήματα δηλαδή που ωριμάζουν το ξεκίνημα μιας νεοφυούς εταιρείας. Παράλληλα, περιέγραψαν το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς και στους τρόπους χρηματοδότησης μιας επενδυτικής ιδέας.

Την Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Για να φτάσουμε στο ειδικότερο περιεχόμενο της Ημερίδας, θα σας πω το εξής: πράγματι η αρχή, το start up, είναι το ήμισυ τους παντός. Αλλά η συνέχεια, το scale up, είναι το άλλο μισό. Θα ήθελα, λοιπόν, με το μοναδικό εφόδιο της εμπειρίας, να σας πω ότι η επιχειρηματική επιτυχία θέλει σύνεση και τόλμη, ένστικτο και λογική, ωριμότητα και ρίσκο. Είστε ακριβώς εκεί που πρέπει να βρίσκεστε. Είστε νέοι, σε μία αγορά ασαφή, που όμως εσείς μπορείτε να διαμορφώσετε!».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Το θέμα του scale up ήδη συζητείται στο εξωτερικό εδώ και καιρό. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει παρόμοια συζήτηση ίσως διότι δεν έχουμε βαθιά παιδεία στην επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα άρχισε να γίνεται ευρεία ανάγκη και επιλογή για τον γενικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, το είδος αυτό των επιχειρήσεων, που συνήθως βρίσκεται σε πιο δυναμικές οικονομίες και μεταμορφώνει, μετασχηματίζει το επιχειρηματικό τοπίο με το να αναπτύσσει και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις που κάνουν το επόμενο βήμα, που κάνουν, δηλαδή, scaling up».

 

Μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών στην Ημερίδα συμμετείχαν οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (C.E.O. Chipita), Παύλος Ευμορφίδης (Ιδρυτής CocoMat), Κώστας Γεράρδος (Πλαίσιο C.E.O.), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Σταύρος Ιωάννου (Ανώτατος Γενικός Διευθυντής, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διοικητικής Επιτροπής Eurobank), Κωνσταντίνος Σεπετάς (Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων “ΒΙΚΟΣ ΑΕ”), John Stockdale (Coach, Εκπαιδευτής και Δημόσιος Ομιλητής Stockdale & Associates), Gwen Nguyen (Κοινωνική Επιχειρηματίας και Διευθύντρια Indiegogo), Nava Swersky Sofer (Πρόεδρος International Commercialisation Alliance, Ιδρύτρια NanoIsrael).

Εκτός από τους καταξιωμένους επαγγελματίες, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην Ημερίδα την  Αναπληρωτή Υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία μιλώντας στην 1η Ενότητα, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: το υψηλό επίπεδο ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού. Αντί αυτό να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα, θα μπορούσε να μείνει εδώ και να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, απαιτείται η ύπαρξη ενός σύγχρονου και απλού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας κέντρων καινοτομίας, αλλά και δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ κέντρων καινοτομίας, ινστιτούτων, πανεπιστημίων και μεμονωμένων επιχειρήσεων. Είναι κομβικής σημασίας η δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμια για την ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των νέων ανθρώπων».

 

Επίσης,  ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην Ημερίδα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, ο οποίος ανοίγοντας τη 2η Ενότητα των ομιλιών ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Η έρευνα αποτελεί πυλώνα παιδείας και πολιτισμού. Επίσης, υπό ορισμένες συνθήκες, με την καινοτομία που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. ‘’Έξυπνης’’ ανάπτυξης, με την έννοια ότι βασίζεται στη γνώση που απορρέει. Ταυτόχρονα, ανάπτυξης που θα βασίζεται στην κινητοποίηση της κοινωνίας και θα γίνεται προς όφελος της κοινωνίας. Το στοίχημα είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, δηλαδή πώς θα αξιοποιηθεί το ερευνητικό προϊόν που παράγεται, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι: κ. Ιωάννης Ιωαννίδης Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Ωνάση, κα Μαριάννα Μόσχου Γραμματέας Δ.Σ. Ιδρύματος Ωνάση, κ. Παύλος Ιωαννίδης Επίτιμος Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Παρασκευάς Ιωαννίδης μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, η κα BenAbba Irit Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, καθώς και ο κ. Vesteeg Jan Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα.

Η Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης σε αριθμούς: 26 ομιλητές, 500 και πλέον επισκέπτες, 11 Εκπαιδευτές Βιωματικών Εργαστηρίων Επιχειρηματικότητας, 15 Εργαστήρια με πάνω από 450 συμμετέχοντες, 15 εθελοντές, περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες στην επίσημη ιστοσελίδα www.aoen.gr μέσα στις δύο εβδομάδες ζωής της.

ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, επίσης, και με πληρότητα 100% διοργανώθηκαν, στο πλαίσιο της Ημερίδας και αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, τα 15 Βιωματικά Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Στέγης. Στην πρώτη τους χρονιά, τα βιωματικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας, έδωσαν την ευκαιρία σε σημαντικούς επαγγελματίες στον τομέα των επιχειρήσεων να μεταδώσουν σε πάνω από 450 συμμετέχοντες, με πολύ πρακτικό τρόπο, την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους σε συγκεκριμένες θεματικές επιχειρηματικού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ