Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
28 Απρ 2015

Ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις και υποχωρήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας Οικονομία

Απαντήσεις για όλους και για όλα έδωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Star, το βράδυ της Δευτέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε τόσο στην καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, όσο και στα νέα μέτρα που έρχονται να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα. Οι ιδεολογίες μπαίνουν στο περιθώριο ενώ φαίνεται να ανοίγει πλέον το παράθυρο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η χώρα θα συμφωνήσει με τους εταίρους μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την απαραίτητη προϋπόθεση πως κάποιος δεν θα θέλει να την δυναμιτίσει ξαφνικά.

Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για παγίδα, ενώ παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε το λάθος της κυβέρνησης του να μην πάρει χρήματα όταν και επετεύχθη η συμφωνία του Φεβρουαρίου καθώς σημείωσε πως «παραπλανήθηκε» από τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει υπάρξει δραματική καθυστέρηση μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τονίζει την αναγκαιότητα μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας ώστε να επανέλθει το κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης.

Η πληγή του ασφαλιστικού

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το θέμα του ασφαλιστικού είναι εξόχως σοβαρό και θα πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα το βρει μπροστά της η κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι παράπλευρη απώλεια εξαιτίας του κουρέματος των Ταμείων, και της ανεργίας που έφερε την απώλεια των εισφορών.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το ασφαλιστικό δεν γίνεται να το δει μόνο μέσα από την στενή δημοσιονομική πολιτική, ως ποσοστό προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά από προοπτική ανάπτυξης που θα δώσει δυνατότητα για εύρεση νέων πόρων.

Για τα εργασιακά

Οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις τέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει την επιθυμία και δέσμευση της κυβέρνησης να επαναφέρει όσα χάθηκαν για τους εργαζομένους στα χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός πάντα σε συννεόνηση με τους δανειστές και πως οι όποιες διαφωνίες θα ξεπεραστούν.

ΦΠΑ και νησιά

Για τον πονοκέφαλο του ΦΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η αύξηση του είναι ένα υφεσιακό μέτρο και πως το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται στην είσπραξη του φόρου και όχι στο ύψος του. Ο ΦΠΑ στα νησιά παραμένει βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητεί κι άλλους τρόπους εύρεσης εσόδων ώστε να μην προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα.

Ιδιωτικοποιήσεις και φυσικό αέριο

Για το καυτό θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αγκυλώσεις και δήλωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφέρουσες κινήσεις για το καλό της χώρας. Παράλληλα συμπλήρωσε πως η αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας οφείλει να είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «αγκάθι» στις συζητήσεις με τους δανειστές  εξαιτίας διαφορετικής φιλοσοφίας. Σημείωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι χρήσιμες όταν πουλάς σε καλή τιμή και όταν τα έσοδα που έρχονται επενδύονται στην ανάπτυξη και δημιουργούνται θέσεις εργασίας έτσι ώστε τα έσοδα που έρχονται να μην πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση βρίσκεται στη λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών ώστε να εξασφαλιστούν διαρκή έσοδα για το κράτος που θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά Ταμεία. Πάντως ο Πρωθυπουργός τόνισε με κάθε τρόπο πως αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αναφορά το φυσικό αέριο και μια ενδεχόμενη συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως τέτοιες δουλειές δεν κλείνονται από τη μια μέρα στην άλλη, και πως αυτό το σημαντικό έργο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, καθώς θα περνάνε από τα ελληνικά εδάφη 47 δις. κυβικά αερίου.

Το έργο σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από επενδυτικά κεφάλαια που θα προέρχονται από την Ευρώπη και την Ρωσία, ενώ θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες, με τα έσοδα για την χώρα ετησίως να κυμαίνονται μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπάρχει συμφωνία σε αρχικό επίπεδο και υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 5 δις ευρώ , με την προϋπόθεση πάντα το έργο να σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ