Navigation
14
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
11 Μαΐ 2016

Η “βασιλεία” της διαφθοράς στην Ελλάδα- Η χώρα “κοιμάται”

Διαφθορά Οικονομία

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η αντίστοιχη του ΟΟΣΑ, μίλησε ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ντράγκο Κος και κάλεσε την Ελλάδα να “ξυπνήσει” στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ σημείωσε πως κινδυνεύουν να χαθούν τα κονδύλια ύψους 12 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί γι αυτό τον σκοπό αλλά δείχνουν να έχουν βαλτώσει.

 

Πρόκειται για χρήματα που προορίζονταν να διατεθούν για την πάταξη της διαφθοράς και αποτελεί κονδύλι από τον συμβιβασμό της χώρας μας με την γερμανική Siemens. Όμως, κανείς, όπως φαίνεται δεν τα αναζήτησε

Υπόθεση Siemens

Στην.. απραξία αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήρθε να προστεθεί και η έντονη αμφισβήτηση της σημερινής κυβέρνησης του συμβιβασμού με την Siemens, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να παραμένουν αναξιοποίητα, κινδυνεύοντας επιπλέον να χαθούν.

Στην πρόσφατη ομιλία του στη βουλή μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο επανέλεγχος του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την σύσταση μίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα επαναδιαπραγματευτεί με τον γερμανικό κολοσσό για την αποζημίωση του ελληνικού κράτους.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την εξεταστική επιτροπή της βουλής για την υπόθεση της Siemens, είχε υπογραφεί συμφωνία συμβιβασμού, η οποία προέβλεπε ότι ο γερμανικός κολοσσός θα αναλάμβανε μία σειρά από υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας και σε αντάλλαγμα το ελληνικό Δημόσιο θα παραιτούνταν από κάθε αξίωση και πρόστιμο απέναντι στον γερμανικό κολοσσό. Συγκεκριμένα, η Siemens υποχρεωνόταν να καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν σε συμψηφισμό με αντίστοιχες απαιτήσεις σε βάρος φορέων του ελληνικού Δημοσίου, την παροχή 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως επίσης και τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Κος κατά την ομιλία του για την εταιρική υπευθυνότητα και τη δωροδοκία, συνέστησε στην Ελλάδα αυξήσει τους πόρους για την πάταξη της διαφθοράς, τονίζοντας ότι από το 2012 έχουν πανευρωπαικά δεσμευθεί 168 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό.

Καμία πρόοδο στη μάχη κατά της διαφθοράς η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Ντράγκο Κος, ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις για τη διαφθορά, με την Ελλάδα να εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στην τελευταία. «Ηταν τόσο κακή η αξιολόγηση και αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «ωραία κοιμωμένη» στο θέμα της διαφθοράς, που «συνεχίζει να κοιμάται». Συμπλήρωσε πάντως ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημεία.

Οι κλάδοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά στη χώρα μας είναι οι κατασκευές, τα ορυκτά και η πληροφορική, και βέβαια ότι αποδέκτες της διαφθοράς ήταν κρατικοί αξιωματούχοι, τελωνιακοί και στελέχη ή υπάλληλοι στον τομέα της περίθαλψης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της “Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος”, Κων. Μπακούρης αναφέρθηκε σε σειρά μελετών σύμφωνα με τις οποίες, οι εταιρίες δωροδοκούν με το 1/3 των εσόδων τους. “Πρωθυπουργοί και υπουργοί αποτελούν το 5% των περιπτώσεων παθητικής δωροδοκίας, λαμβάνοντας το 11% του ποσού της δωροδοκίας” υποστήριξε.

Κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, έκανε λόγο για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν τη διαφθορά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην επέκταση του θεσμού του Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη, όπως τόνισε ο Γ. Βασιλειάδης, η Ελλάδα έχει αναλάβει δράση αποστέλλοντας επιστολές σε όλες τις πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό και στα γραφεία Τύπου, ζητώντας ενημέρωση γύρω από υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες να εμπλέκονται Ελληνες.
“Οι απαντήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θα μας προκαλέσει έκπληξη”, είπε με νόημα.

Στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει έρευνα για περιπτώσεις διαφθοράς, που εντόπισαν δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρηματίες, την τελευταία πενταετία. Ηδη, τα πρώτα ευρήματα έχουν σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ