Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
27 Σεπ 2017

Η τύχη του Ελληνικού επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΑΣ

ελληνικό Νέα

Πολύωρη αναμένεται να είναι και η σημερινή (Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνικού.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να τελειώσει σήμερα το σήριαλ με έγκριση του Σ.Ο.Α., με βάση και το μνημόνιο που είχε υπογραφεί με την Lamda Development.

Ως γνωστό, η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό είχε διακοπεί ενώ κυκλοφόρησαν φήμες ότι το αποτέλεσμά της δεν θα ήταν αυτό που επιθυμούσε η κυβέρνηση. Η δεύτερη συνεδρίαση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξή της, ενώ είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αλλά και όσων θεωρούν ότι ένα μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου θα πρέπει κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.

Μάλιστα, ο Σύλλογος είχε στείλει επιστολή στην υπουργό πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, με την οποία της ζητούσε να ενεργήσει «για την άμεση κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικών χώρων των περιοχών όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει». Με την ίδια επιστολή «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».

Ο ΣΕΑ προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ένα βήμα πιο πέρα και με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα», «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

Την Κυριακή παρενέβη και ο πρώην υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή, υποστηρίζει πως η μη κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη εγκυμονεί κινδύνους και για το δημόσιο και για τον επενδυτή. Όπως γράφει, «η αντίστοιχη επένδυση θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Είπαμε ότι, εν όψει χωρικών ρυθμίσεων όπως το ΣΟΑ του Ελληνικού, ο νόμος προβλέπει ρητά την εξέταση της κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων».

Άλλη γνώμη φαίνεται πως έχει η διοίκηση της Lamda η οποία διαπιστώνει πως τελικά δεν είναι και τόσο εύκολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης. Δε γνωρίζουμε τις απόψεις των άλλων επενδυτών που συμμετέχουν στο σχήμα υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση και πιθανώς είχαν πληροφορηθεί προ μηνών πως το θέμα των αρχαιοτήτων «έχει κλείσει».

Ανοικτό παραμένει και το θέμα με την ανακήρυξη τμήματος του πρώην αεροδρομίου σε δασική έκταση. Η ένσταση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά συζητήθηκε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η απόφαση αναμένεται.

Αύριο, πάντως, τέταρτο θέμα της συνεδρίασης του ΚΑΣ είναι η «έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Η έγκριση του Σ.Ο.Α. είναι προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Θα χρειαστούν, βέβαια, αρκετά βήματα μέχρι τότε καθώς υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, όπως η χωροθέτηση καζίνο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) κ.λπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ