Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
18oC
Αίθριος - καθαρός
19 Μαρ 2018

Η τρόικα το σκέφτεται για τις 120 δόσεις

Συντάξεις-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Υπό την πίεση της κοινωνίας, αλλά και την εμμονή της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα πριν λάβει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, η τρόικα το σκέφτεται να δώσει το «πράσινο φως» για τις 120 δόσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όλα δείχνουν, τόνιζε οικονομικό στέλεχος της κυβέρνησης, ότι μετά από ισχυρή πίεση οι δανειστές αντελήφθησαν τη θετική εξέλιξη και έδωσαν το «πράσινο φως».

Αυτή την ώρα ισχύει, όπως μας ενημερώνει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, η επέκταση της εν λόγω ρύθμισης και για χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, αφού ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να μπουν στις διατάξεις του νόμου.

Ποια τα οφέλη; Αυτό θα τους επιφέρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Ακολουθεί το «πάγωμα» πλειστηριασμών ή κατασχέσεων. Επίσης έρχεται περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων.

Η όλη εξέλιξη προήλθε, κατά τον καθηγητή Φορολογίας κ. Χριστόπουλο, από το γεγονός ότι, από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι 2,9 εκατ. πολίτες οφείλουν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι οφειλές αυτές φτάνουν το πολύ τα 3.000 ευρώ.

Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει τον ίδιο χαρακτήρα με αυτό που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη στην Εφορία έως και 50.000 ευρώ.

Δηλαδή:

  • Περικοπή 85% των προσαυξήσεων και τόκων.
  • Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.
  • Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα.

Τι μπορεί, όμως, να πράξει κάποιος έως ότου υπάρξει η τελική λύση;

Την υπαγωγή στην «πάγια» ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι «αν υφίστανται χρέη σε περισσότερες από μία ΔΟΥ, για κάθε ΔΟΥ πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη ΔΟΥ από τη λίστα “Επιλογή ΔΟΥ οφειλής”, στη σχετική εφαρμογή του TAXISnet. Επίσης, με την υποβολή της αίτησης, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών. Αν δεν συμβεί αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση».

Οι παγίδες

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου παραθέτει όλες τις «παρενέργειες» μη πληρωμής οφειλών στο κράτος:

  1. Απώλεια του δικαιώματος φορολογικής ενημερότητας, με ό,τι σημαίνει αυτό, για συναλλαγές και οικονομική μελλοντική πορεία.
  2. Ποινή με μηνιαία προσαύξηση 0,73% η οποία χρεώνεται για 30 ημέρες αυτόματα.
  3. Η Εφορία, κατόπιν, αποστέλλει ειδοποιητήριο και ζητάει από τον πολίτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων, στην περίπτωση οφειλής από έκτακτο φόρο.
  4. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης από τον πολίτη, έρχονται τα δύσκολα! Θα αντιμετωπίσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, για το ποσό που χρωστάει.
  5. Ο νόμος ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται κατάσχεση στα χέρια του οφειλέτη εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι έως 500 ευρώ». Δηλαδή αν ο φορολογούμενος χρωστά έως 500 ευρώ, η Εφορία δεν μπορεί να του πάρει το Ι.Χ.. Ή το σπίτι. Άρα δεν χάνεται σπίτι ή Ι.Χ.
  6. Όμως γίνονται κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για οφειλή από 0,01 ευρώ έως όποιο ποσό οφειλής. Δηλαδή για οφειλή 200 ευρώ μπορεί το κράτος, ήτοι η Εφορία, να προχωρήσει σε κατάσχεση ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών. Στην περίπτωση κατάσχεσης σε λογαριασμό, δεν κατάσχεται ποσό κάτω των 50 ευρώ που έχει ως υπόλοιπο ο λογαριασμός.
  7. Τα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων σε τραπεζικό λογαριασμό. Κατ’ αρχήν, το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, δηλαδή 250 ευρώ. Για μισθό ή σύνταξη πάνω από τα 1.500 ευρώ κατάσχεται ολόκληρο το ποσό. Δηλαδή αν κάποιος έχει 2.000 ευρώ στην τράπεζα, χάνει 500 άνω των 1.500 κατάθεσης και 250 μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, σύνολο κατάσχεσης 750 ευρώ. Προσοχή! Όλα τα κατασχετήρια μισθών και συντάξεων ρυθμίζονται από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν τη σύνταξη.

Επιστρέφουμε στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών. Εδώ έχουμε ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ, αλλά για έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο TAXISnet. Αν το ποσό περνάει τα 1.250 ευρώ, τότε όλο το υπόλοιπο κατάσχεται, άσχετα αν προέρχεται από μισθό ή σύνταξη.

Μπορεί όμως για 500 ευρώ να κάνει κατάσχεση ο έφορος;

Μπορεί, απαντά το υπουργείο Οικονομικών. Όμως, όπως τονίζει η κα Νικολοπούλου, η αποστολή κατασχετηρίου εγγράφου δεν οδηγεί σε άμεσο πλειστηριασμό. Αυτό θα συμβεί, αν ο πολίτης δεν δώσει σημασία στη σπουδαιότητα που έχει το έγγραφο, αν δεν σπεύσει στην Εφορία για τα σχετικά ή αν δεν ενημερώσει τον δικηγόρο του.

Πότε σώζεται το σπίτι ή το Ι.Χ.; Όταν σπεύσουμε στην Εφορία, καταλήγει η δικηγόρος, και διασφαλίσουμε με ρύθμιση ότι «ο έφορος δεν θα θέσει το ακίνητό μας σε πρόγραμμα πλειστηριασμού».

Δύσκολες εποχές, δύσκολη οικονομική κατάσταση…

του Γιώργου Αυτιά 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ