Navigation
27
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Αραιή συννεφιά
30 Ιούν 2016

Η Τράπεζα Πειραιώς δείχνει τον δύσκολο δρόμο

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς είναι χρήσιμα, αποκαλυπτικά και κυρίως διδακτικά για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, τα επόμενα χρόνια.

Η Ελληνική κοινωνία σήμερα πληρώνει τα οδυνηρά αποτελέσματα της -εγκληματικά καταστροφικής- διαχείρισης, της πρώτης περιόδου της ΠΦΑ Κυβέρνησης που συνοπτικά όλοι ονομάζουν «περίοδο Βαρουφάκη».

Οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, οι μειωμένες συντάξεις, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και υποχρεώσεων, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, τα εκατομμύρια ευρώ σε «φέσια» και «κόκκινους λογαριασμούς» είναι τα πρώτα οδυνηρά συμπτώματα που διαφαίνονται στην επιφάνεια της βαθιάς κρίσης που προκάλεσε εκείνη η περίοδος.

  • Σήμερα μαθαίνουμε εκείνες τις «ασήμαντες λεπτομέρειες», τις «μικρές εκκρεμότητες» που καθυστερούσαν την εκταμίευση της δόσης στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙΙ που υπέγραψε η ΠΦΑ Κυβέρνηση.
  • Μία από αυτές τις «λεπτομέρειες» αφορούσε τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο βεβιασμένος και πιεστικός τρόπος που ολοκληρώθηκε πέρυσι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σήμερα αναδεικνύει νέες πτυχές του προβλήματος.

  • Η Eurobank σώθηκε επειδή βρέθηκε ο καναδός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa που πίστεψε στο όραμα του Greecovery, της ανάκαμψης, έβαλε πολλά λεφτά, χάνει σήμερα πολλά λεφτά, αλλά είναι αποφασισμένος να τα πάρει πίσω με σύστημα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
  • Η Alpha Bank επίσης κατάφερε με δυσκολίες αλλά αποτελεσματικά να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσα από ένα σχετικά ομοιογενές επενδυτικό σχήμα που έχει εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας και της οικονομίας.
  • Στην Εθνική, τα λεφτά των επενδυτών βρέθηκαν αφού όμως δόθηκαν ρητές υποσχέσεις ότι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κυβέρνησης, πολιτικού συστήματος και τραπεζικής διοίκησης.
  • Στην Πειραιώς, στην τράπεζα που κατά τη διάρκεια της κρίσης λειτούργησε ως καταλύτης εξυγίανσης και σωτηρίας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, απορροφώντας το μεγαλύτερο τμήμα των προβλημάτων του, η διαδικασία αποδείχθηκε πιο περίπλοκη.

Στην Τράπεζα Πειραιώς κάποιοι προσπάθησαν –κατά τη διάρκεια της αγωνιώδους αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων- να προσελκύσουν βραχυπρόθεσμης προοπτικής επενδυτικά κεφάλαια που θα λειτουργούσαν αργότερα ως Δούρειος Ίππος για τον πλήρη αφελληνισμό της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Ο πόλεμος για τον έλεγχο του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου δανείων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσα στην Τράπεζα Πειραιώς μαίνεται εδώ κι ένα χρόνο.

Κάποια επενδυτικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς όχι γιατί πίστεψαν στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, αλλά επειδή θεώρησαν ότι βρήκαν «χρυσή ευκαιρία» να ελέγξουν το σύνολο της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Οι επιδιώξεις τους δεν ήταν παράνομες. Απείχαν όμως πολύ από την καθιερωμένη επιχειρηματική ηθική και πρακτική. Είδαν «αίμα στην αγορά» και προσπάθησαν να κερδίσουν γρήγορα κι εύκολα.

Προφανώς τη λύση θα δώσουν τα λεφτά.

Η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης θα λύσει το γόρδιο δεσμό. Κάποιος θα αγοράσει τη συμμετοχή του άλλου. Το παιχνίδι αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία προσπαθώντας να συγκεντρώσει ένα «καλάθι από funds» αξίας τουλάχιστον 40 δις Ευρώ για να σώσει το τραπεζικό του σύστημα.

Οι Γερμανοί δείχνουν στην Ιταλία τον δρόμο του bail In. Δεν πρόκειται ποτέ πια να πληρώσουν ευρωπαίοι φορολογούμενοι τη σωτηρία τραπεζών.

Την ίδια ακριβώς εποχή, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Γερμανούς, για να μαλακώσουν έναντι της Βρετανίας, με τη δημοσιοποίηση stress test που αποδεικνύουν ότι η Deutsche Bank (όπως και η ισπανική Santader ) δεν θα καταφέρει να επιβιώσει και πρέπει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη…

Ο πόλεμος είναι σκληρός. Δεν επιτρέπονται λάθη ούτε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και καταστροφικές εμμονές σε σχήματα του παρελθόντος.

Το έχουν καταλάβει άραγε στο Μέγαρο Μαξίμου;

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ