Navigation
28
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Αίθριος - καθαρός
29 Οκτ 2015

Η τεχνολογική ελπίδα ανάπτυξης της Ελλάδας

Ελλάδα Οικονομία | Τεχνολογία

Μπορεί η Ελλάδα να έχει πληγεί βαρύτατα κατά την διάρκεια της 6ετους κρίσης, αλλά η χώρα όχι μόνο δεν βλέπει την μοίρα της να είναι καταδικασμένη, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε ακόμα να αποτελεί “επενδυτική ευκαιρία” και όπως δηλώνει και ο Αλέξανδρος Κτηρικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών “η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης”.

Ο κ. Κρητικός δηλώνει αισιόδοξος ότι στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν τόσο η τεχνολογία των πληροφοριών, όσο και οι λεγόμενες «νεοφυείς επιχειρήσεις» (startups), οι οποίες είναι στη χώρα μας «ισχυρότερες από ό,τι φαντάζεται κανείς».

Θα μπορούσαν μάλιστα, όπως είπε, να γίνουν η «κατεξοχήν μελλοντική ατμομηχανή της ανάπτυξης», εφόσον, βέβαια, υπάρξουν οι σχετικές προϋποθέσεις και «αξιοποιηθεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης. Πρέπει να συνενωθούν τα διάσπαρτα ερευνητικά ινστιτούτα που υπάρχουν λ.χ. στην Αθήνα ή την Κρήτη σε συνεργατικούς σχηματισμούς εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων (cluster). Εκεί που σήμερα υπάρχει ένα ινστιτούτο, θα πρέπει να υπάρχουν αύριο δέκα ερευνητικά ινστιτούτα, που κάνουν έρευνα σε παρόμοιους τομείς και των οποίων οι επιστήμονες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους. Τότε θα έχουμε ένα ελληνικό Σίλικον Βάλεϊ», τόνισε.

Επεσήμανε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρχει η βούληση να δημιουργηθούν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, διότι, όπως είπε, οι επιχειρηματίες δεν είναι διατεθειμένοι να χάνουν το 30% του χρόνου τους με τη γραφειοκρατία. «Απαιτείται απλώς η εξάλειψή της και η δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος, το οποίο να επιτρέπει την ανάπτυξή τους», ανέφερε ο κ. Κρητικός. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός προτείνει «να καταργηθούν οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις και στις αγορές προϊόντων» και να πάψει η Ελλάδα να «βασανίζει τους επιχειρηματίες».

Ως λύση για να αντιμετωπισθεί «το δραματικό πρόβλημα» της μετανάστευσης και των καινοτόμων επιχειρήσεων, θεωρεί το «γκρέμισμα του γελοίου γραφειοκρατικού μηχανισμού», την ηλεκτρονική έναρξη, λειτουργία και παύση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της πολυνομίας, την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης, και ένα φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, «αν γίνουν αυτά, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έρθουν από μόνες τους στην Ελλάδα».  Απαιτούνται, όμως, όπως είπε, οπωσδήποτε «γενναίες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, αρχικά με ευρωπαϊκά κεφάλαια» και «μια στρατηγική για το πώς θα ενσωματωθούν αυτές στο ερευνητικό σύστημα της Ελλάδας».

Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει «να σπάσει το παλιό ταμπού, ότι οι ερευνητές και οι επιχειρηματίες δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν, διότι διαφορετικά τα καλύτερα μυαλά θα συνεχίσουν να φεύγουν και οι καλύτερες ιδέες θα αξιοποιούνται από τους Αμερικανούς ή τους Ιάπωνες». Ως σημαντικότερο θετικό στοιχείο της νέας συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις «που διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα», ενώ θεωρεί «την αύξηση των φόρων ολέθριο λάθος, διότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζήτηση».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ως το «μεγαλύτερο στρατηγικό φορολογικό λάθος», διότι, όπως είπε, «πλήττει περισσότερο τους φτωχούς». Ο κ. Κρητικός υποστηρίζει επίσης ότι η διαγραφή του χρέους «δεν θα άλλαζε τίποτα στη δυσκολία της Ελλάδας να επανεκκινήσει την οικονομία», διότι για την Ελλάδα «το σημαντικότερο είναι να διαπραγματευθεί για το πώς μπορεί η οικονομία να αναθερμανθεί». Περιθώρια διαπραγμάτευσης, κατά τον κ. Κρητικό, υπάρχουν και είναι μάλιστα απολύτως βέβαιος, ότι «αν η Ελλάδα κάνει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, τότε θα υπάρξει μια τεράστια ανταπόκριση από ευρωπαϊκής πλευράς και θα γινόταν δεκτή με ανοιχτές αγκάλες»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ