Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
29 Απρ 2015

Η Telegraph εξετάζει τον Τσακαλώτο που αντικαθιστά τον Βαρουφάκη

Τσακαλώτος Κόσμος

Η Telegraph, κάνει τη σύγκριση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη με τον -κατά μια έννοια- αντικαταστάτη του στις διαπραγματεύσεις, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και προσπαθεί να διερευνήσει αν αλλάζει τώρα το τοπίο με την αλλαγή των προσώπων.

Ο «εικονοκλάστης» (όπως τον χαρακτηρίζει) Βαρουφάκης, έπειτα από την έντονη και κακότροπη συνάντηση στη Ρίγα δέχθηκε τη μήνι των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών – ένα επεισόδιο που προστίθεται σε όλα τα προηγούμενα στα οποία ήταν πρωταγωνιστής: από το υψωμένο δάχτυλο στους Γερμανούς, έως το επεισόδιο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες. «Έχοντας αποξενωθεί από τους συμμάχους του στο Παρίσι και τη Ρώμη, ο πρώην μαρξιστής ακαδημαϊκός καλείται να καθίσει στα πίσω καθίσματα της διαπραγμάτευσης».

Κάπως έτσι προέκυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προσκήνιο. Κατά την Telegraph, είναι το πρόσωπο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, ενώ είναι έτσι και αλλιώς αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο οικονομολόγος της Οξφόρδης έχει πολλά κοινά με την πολιτική ελίτ του Westminster. Έχει σπουδάσει πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οξφόρδη το 1989. Ο 55χρονος υπουργός έχει γεννηθεί στο Ρότερνταμ και σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη είναι μέλος του κόμματος σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, κι αυτός ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που δεν θεωρούνται επαγγελματίες του είδους, καθώς ο ακαδημαϊκός δρόμος τον κέρδισε στην πορεία.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως για τους καλά γνωρίζοντες, ο Τσακαλώτος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω των γραπτών του έχει υποστηρίξει πως η Ελλάδα υπέστη δύο δεκαετίες νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού πριν από την έναρξη της κρίσης το 2008. Το αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, ήταν η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ένα δημοκρατικό έλλειμμα. Για το Grexit, προσθέτει το άρθρο, ο Τσακαλώτος είναι ξεκάθαρος: θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της στο ευρώ. «Ο ελληνικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό με έξοδο από το ευρώ μας οδηγούν στη Βρετανία του ’70 και τη Γαλλία του ’80. Αυτοί οι εθνικοί δρόμοι έχουν αποτύχει. Χρειαζόμαστε τη διεθνή οδό με όλες τις εναλλακτικές», είχε πει σχετικά πρόσφατα.

Η Telegraph θυμίζει πως ο Τσακαλώτος δεν είναι καινούργιος στο διαπραγματευτικό χαρτί. Μπορεί να είναι λιγότερο φλεγματικός σε σχέση με τον Βαρουφάκη και να μην εμφανίζεται πολύ συχνά στα μίντια, ωστόσο έχει συνοδεύσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ σε πολλές συζητήσεις κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Το αν η παρουσία του, τώρα, θα τακτοποιήσει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων ή όχι, παραμένει αμφίβολο. Η κίνηση να αποχωρήσει ο Βαρουφάκης από τις συζητήσεις ηρέμησε τις αγορές και κατεύνασε τα αφεντικά των Βρυξελλών. Ωστόσο, η εκθρόνιση του ροκ σταρ Βαρουφάκη, μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πιστωτές. Είναι η ουσία και όχι το στυλ που θα γεφυρώσει το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές και έχει να κάνει με την αύξηση του ΦΠΑ, το πάγωμα των νόμων για την ανθρωπιστική κρίση, τις ιδιωτικοποιήσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων στα οποία ο Τσακαλώτος ευθυγραμμίζεται με τον Βαρουφάκη», γράφει η εφημερίδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ