Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
28 Αυγ 2015

Η σωτηρία του ελληνικού τουρισμού ήρθε από την Κίνα

Κινέζοι τουρίστες Οικονομία

Η κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας επηρέασε όχι μόνο τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά κατάφερε να αλλάξει και την ανθρωπογεωγραφία του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε μια περίοδο όπου οι Ελληνες δεν ταξίδεψαν ή περιόρισαν τις διακοπές τους και η επισκεψιμότητα των Ρώσων παρουσίασε μείωση κατά 38%, η ανέλπιστη αύξηση των Κινέζων τουριστών έσωσε την κατάσταση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος Tax Free που η κορυφαία εταιρεία στην ελληνική αγορά Premier δίνει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Premier Tax Free Σταύρο Γκέσουρα, η οποία επεξεργάζεται στοιχεία κίνησης των τουριστών εκτός Ε.Ε. στην Ελλάδα και πάντα αποτελεί βαρόμετρο ως προς την πορεία του διεθνούς τουριστικού ρεύματος, η χώρα μας έδειξε ανέλπιστες αντοχές παρά τη διεθνώς αρνητική εικόνα που υπήρξε και τους λάθος πολιτικούς χειρισμούς.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η ομορφιά της χώρας δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Το τοπίο είναι εξίσου όμορφο όπως πάντα, οι παραλίες εξίσου χαλαρωτικές, ο ήλιος εξίσου ζεστός και οι άνθρωποι εξίσου θαυμάσιοι. Ολοι οι λόγοι που θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί κάποιος για να επισκεφτεί την Ελλάδα είναι ακόμα εδώ αμετάβλητοι», αναφέρει ο κ. Γκέσουρας. Μια άλλη άποψη, μάλιστα, τονίζει ότι η συχνότατη πλέον αναφορά της Ελλάδας από τα διεθνή ΜΜΕ έστω και λόγω των οικονομικών προβλημάτων της έχει καταστήσει τη χώρα πόλο ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα ολοένα περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη να αναζητούν πληροφορίες και να ανακαλύπτουν τις τουριστικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην πατρίδα μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία λοιπόν της Premier Tax Free, οι δικαιούχοι τουρίστες της υπηρεσίας επιστροφής φόρου (δηλαδή όσοι τουρίστες προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε.) δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές τους παρά την εφαρμογή των capital controls, με αποτέλεσμα οι διακοπές τους να μην έχουν διαταραχθεί όπως αρχικά κάποιοι φοβήθηκαν.

Συνολικά, λοιπόν, οι Tax Free συναλλαγές το πρώτο εξάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με το 2014, ενώ μόνο τον Ιούλιο σημειώθηκε 45% αύξηση σε συναλλαγές και 39% σε τζίρο, ποσοστά που θα φάνταζαν ακατόρθωτα στο σκληρό διάστημα των capital controls. Με τους Κινέζους δικαιούχους της υπηρε­σίας να αγγίζουν το 220% σε αύξηση -σε σύγκριση πάντα με το 2014-, τους Αμερικανούς να ξεπερνούν το 87% και την Τουρκία ως τρίτη χώρα στην κατάταξη των κορυφαίων εθνικοτήτων που κάνουν χρήση της υπηρεσίας με ποσοστό που αγγίζει το 79%, όλα δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες εθνικότητες σέρνουν πλέον τον χορό του εγχώριου τουρισμού. Οι συνολικές αγορές των Κινέζων τουριστών με το σύστημα Tax Free ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ φέτος από 1,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, όταν οι Ρώσοι από 3 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων από τις αγορές τους φέτος περιορίστηκαν στα 1,8 εκατ. ευρώ. Να τονίσουμε ότι οι παραπάνω τζίροι αφορούν επιστροφές φόρου και όχι τη συνολική αξία αγορών των παραπάνω τουριστών στη χώρα μας, οι οποίες υπολογίζονται σε άνω των 25 εκατ. ευρώ για τους Κινέζους και περίπου στα 10 εκατ. ευρώ για τους Ρώσους μαζί με τους φόρους.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα κατέγραψε στην έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν αύξηση 55%, η Σαντορίνη και η Μύκονος 42%, ενώ οι συναλλαγές σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο αυξηθήκαν λιγότερο (7%) λόγω της μεγάλης πτώσης στις αφίξεις Ρώσων ταξιδιωτών στη χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Ρόδος ήταν τα τελευταία χρόνια οι βασικές επιλογές των Ρώσων και των Ουκρανών – έτσι η μείωση αυτών των αφίξεων επηρέασε σημαντικά τις συναλλαγές Tax Free. Είναι σημαντικό επίσης να σημειώσουμε ότι γνωστά brands (Louis Vuitton, Prada κ.ά.) στη χώρα μας κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις τους που ξεπερνά το 40% λόγω της γνωστής αγοραστικής μανίας των Κινέζων γι’ αυτά, ποσοστό που απέφερε σημαντικά κέρδη αλλά και έκφραση ευγνωμοσύνης από τους εμπόρους της χώρας μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ