Navigation
11
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
5 Μαρ 2015

Η ρευστότητα προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση Οικονομία

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι εξελίξεις στην οικονομία για την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα, προκειμένου οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να λάβουν στα χέρια τους από το Γιάνη Βαρουφάκη κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να υλοποιηθεί το δεύτερο βήμα- μετά τη σύναψη- της ενδιάμεσης «συμφωνίας-γέφυρα».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση προηγήθηκε η σύσσωμη… παρέλαση του οικονομικού επιτελείου από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προΐσταται του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής σε μία μαραθώνια συνεδρίαση θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τους υπουργούς.

Ήδη, στην κυβέρνηση σπεύδουν να μαζέψουν τα ευνοϊκά μέτρα και τις μειώσεις φόρων ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και των σκληρών ταμειακών και δημοσιονομικών συνθηκών, με τον υπουργό Οικονομικών να καλείται να «μαζέψει» ένα προς ένα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είτε από τον ίδιο είτε από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης.

Κι αυτό, γιατί ο απώτερος στόχος είναι -μετά από σχετική επεξεργασία που θα περατωθεί πιθανότατα το Σαββατοκύριακο- η ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τις «γκρίζες ζώνες» της διαβούλευσης. Έτσι, θα προσέλθει στις Βρυξέλλες έτοιμη, απομακρύνοντας την πιθανότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε αντιρρήσεις για να εξασφαλίσει πόρους για την απόδοση των χρεών και κυρίως για την προκαταβολή από τη δόση των 7,2δις.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως όταν πηγαίνεις για την μάχη δεν συζητάς την ήττα.
Από εκδήλωση στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε την διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύομε ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη. ”Υπάρχει όμως εναλλακτική” είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο για να μην υπάρξει κίνδυνος να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις.

Μία λύση είναι το Δημόσιο θα κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμη μια φορά δηλαδή το κράτος δεν θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ως και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα Ταμεία.

Παράλληλα θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός στα πρότυπα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μ ετο οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει πως τα Ταμείων από τη στιγμή που λειτουργούν με επιχορήγηση από το κράτος το να υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία απλά τοκίζονται στις τράπεζες δεν έχει νόημα τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη και το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γιάννη Στουρνάρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές πως κρατάει το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων και παράλληλα, περιμένει να βγει «λευκός καπνός» για να ανοίξει τα η στρόφιγγα της ρευστότητας. Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση και με όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εντός της ημέρας ο Διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για όλες τις εξελίξεις.

«Μόνο αν η Αθήνα παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό, που να είναι συμβατό με το πρόγραμμα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Δευτέρας» τονίζουν πηγές της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας το ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την ελληνική αντιπροσωπεία αν μείνει στις περιγραφές αξόνων.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα αλλά και τους εταίρους. Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογο τους ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό και άμεσα εφαρμόσιμο μπορεί να “σπάσει” η δόση των 3,6 δισ ευρώ που εκκρεμεί από τους Ευρωπαίους, ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό. Κι αυτό γιατί τα όσα λέγονται και ακούγονται στην Αθήνα, φτάνουν στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει οχυρωμένη πίσω από τη “δημιουργική ασάφεια” που επικαλείται ο Γ. Βαρουφάκης, για να αποφύγει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δε, ότι αυτή τη φορά δεν αρκούν οι δεσμεύσεις- που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, ωστόσο από τις αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων ακόμα και στις γενικόλογες σχετικές δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ