Navigation
29
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
26 Νοέ 2018

Η ψυχορραγούσα οικονομία και η… ευτυχισμένη κυβέρνηση

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι προσδοκίες των ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου για τους επόμενους μήνες είναι κυρίως αρνητικές. Οι αγορές ομολόγων και κεφαλαίου (Χρηματιστήριο Αθηνών) στέλνουν το μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές να μην έχουν στα πλάνα τους την Ελλάδα, πλην των περιπτώσεων κραυγαλέων ευκαιριών σε απαξιωμένα δημόσια περιουσιακά στοιχεία. Οι μισθωτοί εργάζονται κυρίως με ευέλικτες μορφές εργασίας ελλείψει μεγάλων και εκτεταμένων επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το ιδιωτικό χρέος της χώρας καλπάζει και ήδη 4,3 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας, 1,3 εκατ. οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και τουλάχιστον 500.000 οφειλέτες των τραπεζών πρέπει να ανησυχούν σοβαρά γιατί έρχονται μεγάλες ανατροπές σε ό,τι δημιούργησαν και φυσικά στην καθημερινότητά τους. Ούτε τα επιδόματα ούτε τα φιλοδωρήματα φτώχειας δεν μπορούν να τους σώσουν. Και ας πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το υπερ-πλεόνασμα το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα της υπερ-φορολόγησης και της υπερ-εισφορολόγησης, που δημιουργούν στρατιές νεόπτωχων και περιθωριοποιημένων πολιτών. Τα κατασχετήρια σε λογαριασμούς θυμίζουν ριπές… μυδραλίου σε καθημερινή βάση, ενώ τα χειρότερα για την ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας είναι προ των πυλών.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί φυσικά ότι όλα συνέβησαν μόνο επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ωστόσο, το 2015 φαίνεται ότι επιταχύνθηκε το σπιράλ… θανάτου για μισθωτούς, συνταξιούχους, μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το 2014, το χρέος της χώρας ήταν βιώσιμο και στα μέσα του 2015 ολοκληρωνόταν και το δεύτερο μνημόνιο, χωρίς να χρειαστεί κάτι άλλο. Δυστυχώς όμως, η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε την «περήφανη διαπραγμάτευση», η οποία έφερε το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο με ζημία πάρα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το χρέος μας είναι ρυθμισμένο έως το 2032, ενώ αν δεν είχε γίνει το έγκλημα του 2015, σήμερα δεν θα μιλούσαμε καν για τέτοια ζητήματα.

Η πραγματική οικονομία βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από μια νέα κυβέρνηση η οποία θα βάλει τις βάσεις, έτσι ώστε το 2032 να μη χρειαστεί μια νέα επώδυνη ρύθμιση χρέους με νέες περικοπές και νέα μνημόνια έως το 2060. Μας αρκεί μια τυπική επιτήρηση για τα επόμενα 42 χρόνια… Η ζημιά που έχει προκαλέσει η σημερινή συγκυβέρνηση είναι ανυπολόγιστη. Προς το παρόν βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Μοναδική ελπίδα είναι οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες θα δώσουν μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό, ώστε να μαζέψουν τη ζημιά.

Οι σημερινοί κυβερνώντες ενδιαφέρονται μόνο για τη διαχείριση της δικής τους ύπαρξης έως τις προσεχείς εκλογές. Έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά, αλλά τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν οι… επόμενοι και, φυσικά, ο ελληνικός λαός. Άλλωστε, αυτό θέλουν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι οποίοι προσπαθούν να… θολώσουν τα νερά μέσα από το… θολωμένο τους μυαλό, το οποίο τους κάνει να νιώθουν ευτυχισμένοι! Θέλουν να μεταθέσουν τις «νάρκες» στους επόμενους, ώστε ο λαός να χρεώσει την ευθύνη σε αυτούς που θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις και όχι σε αυτούς που έκαναν το έγκλημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει εγκαίρως ποιοι ευθύνονται για τη νέα επιδείνωση της κατάστασής του. Και σίγουρα δεν είναι αυτοί που θα κυβερνήσουν από το 2019 και μετά, αλλά αυτοί που επιδείνωσαν την κατάσταση από το 2015 έως σήμερα. Με τις υγείες μας!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ