Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Λίγα σύννεφα
16 Μαΐ 2016

Η «πρώτη φορά Αριστερά» βγάζει την Ελλάδα «στο σφυρί»!

Ελλάδα Οικονομία

Υποδομές, αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, ταχυδρομεία, ακίνητα, παραλίες, ιαματικές πηγές, κτήματα, λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο εντάσσονται σχεδόν στο σύνολο της αξίας τους στο νέο Ταμείο, που με αλλοδαπό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο θα αναλάβει την εκποίησή τους και την εν συνέχεια παραχώρησή τους σε ξένους που καραδοκούν να τα αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής…

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου, ακόμα και τα μελλοντικά έσοδα απότο φυσικό αέριο και τα πετρέλαια, πωλούνται.

Βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών, ουσιαστικά δεν μένει τίποτα όρθιο στη χώρα, αφού τα πάντα βγαίνουν «στο σφυρί».

Υποδομές, αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, ταχυδρομεία, ακίνητα, παραλίες, ιαματικές πηγές, κτήματα, λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο εντάσσονται σχεδόν στο σύνολο της αξίας τους στο νέο Ταμείο, που με αλλοδαπό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλοθα αναλάβει τηνεκποίησή τους και την εν συνέχεια παραχώρησή τους σε ξένους που καραδοκούν να τα αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής…

Θα δημιουργηθεί μάλιστα και «μια αρχική λίστα» προς πώληση κρατικών εταιρειών που σήμερα δεν ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο «Κατοχικό Ταμείο» θα περάσουν και μελλοντικά έσοδα από έρευνες υδρογονανθράκων. Αποκαλύπτεται, δε, πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εγκρίνει από τη Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου) το ανανεωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan), το οποίο περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η έγκριση έγινε χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το Ταμείο.

Βάσει του μνημονίου, μέχρι τον Ιούνιο το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να μεταφέρει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 1.000 ακίνητα ιδιοκτησίας του. Η μνημονιακή υποχρέωση ολοκληρώθηκε με τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου πακέτου ακινήτων, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και τα ξενοδοχεία «Ξενία» μέχρι μια ιδιοκτησία 1.000 τ.μ. στο Μανχάταν. Η διαδικασία έγινε υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου, με αποτέλεσμα… εκ παραδρομής να περιληφθούν στο εν λόγω πακέτο και 176 στρέμματα της παραλιακής ζώνης από τον Άγιο Κοσμά έως τη Γλυφάδα, όπως και 383 στρέμματα στο Μαύρο Λιθάρι. Το λάθος διαγνώστηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση και ακολούθησε διόρθωση.

Μεταξύ των 1.000 ακινήτων που πουλάει το ελληνικό Δημόσιο είναι και τα 175 στρέμματα στην Ελαφόνησο, όπου πρόκειται για το γνωστό Σαρακίνικο στην παραλία του Σίμου. Επίσης, προς πώληση διατίθενται σήμερα:

Η παραλία Πούντα Ζέζα στο Λαύριο, στο πλαίσιο πώλησης έκτασης 185 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δασική έκταση.

Η παραλία Σχινιάς του Δήμου Μαραθώνα, στη θέση Ριzάρι ή Φυταριά, όπου πωλείται πάνω στην ακτή έκταση 26,4 στρεμμάτων.

Το Πόρτο Κουφό και το Καλαμίτσι στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου στην παραλιακή ζώνη διατίθενται προς πώληση 22,6 και 15,1 στρέμματα αντίστοιχα.

Οι Άγιοι Ανάργυροι στην Ερμιόνη Αργολίδας, όπου πωλείται παραθαλάσσια έκταση 135,6 στρεμμάτων.

Η Νέα Φώκαια στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου πωλούνται 28 στρέμματα πάνω στην παραλία.

 

Σε ό,τι αφόρα τις εθνικές υποδομές, ξεχωρίζει η άρον άρον εκποίηση του φυσικού αερίου.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα εντοπίστηκαν τον Δεκέμβρη του 1972 και η παραγωγή ξεκίνησε τον Μάιο του 1981. Το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε μια ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρεία μέχρι το 2014.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να επανεξετάσει την πιθανότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων, σχεδόν εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα μέσω της χρήσης, της αξιοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσής τους ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η τράπεζα HSBC έχει αναλάβει το έργο του οικονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Εταιρεία Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης είναι πρώτη στη λίστα της παραχώρησης.

Επί του παρόντος, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στηSuezEnvironnmentCompany, ενώ το υπόλοιπο είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η εταιρεία είναι,επίσης, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει την HSBC και την EFG Equities ως οικονομικούς συμβούλους, προκειμένου να βοηθήσουν με την αποκρατικοποίηση.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται η δεύτερη ομάδα κρατικών αεροδρομίων προς παραχώρηση.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, διαφημίζονται ήδη, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ακόμα ονομαστικά.

«Κατά την τρέχουσα περίοδο, όλα τα τοπικά αεροδρόμια ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να έχουν καμία εταιρική δομή, και είναι υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Έχουν πολύ σημαντική κρυφή αξία, που πηγάζει από τη δυνατότητα βελτίωσης της χρήσης των υποδομών των αεροδρομίων, όσο και από τη δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των ακινήτων, τα οποία μένουν σήμερα υπανάπτυκτα και υποχρησιμοποιούνται. Η αναβάθμισή τους μπορεί να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού».

Η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων, μέσω της κατηγοριοποίησής τους σε ομάδες,που αργότερα θα αποκρατικοποιηθούν βάσει παραχωρήσεων ή που, διαφορετικά, θα ρευστοποιηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών. Ύστερα από μία τέτοια αποκρατικοποίηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του πάροχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει τις CitigroupGlobalMarketsLimited και Eurobank EFG EquitiesInvestmentFirm S.A. ως οικονομικούς συμβούλους και τις YourLegalPartners και Δρακόπουλος&Βασαλάκης δικηγορική εταιρεία ως νομικούς συμβούλους, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκρατικοποίηση.

Ακολουθούν τα λιμάνια που, μετά τον Πειραιά, δίνονται σε ιδιώτες.

Αυτά είναι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του ΟΛΘ (εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών. Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων, που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους τηMorganStanley και την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκρατικοποίηση.

Παραχωρείται και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Η ΔΕΗ ΑΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ισχύος και παροχής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, με πάνω από 7,5 εκατ. πελάτες και εγκατεστημένη ισχύ, η οποία, στα 12.800 MW, υπερβαίνει το 80% του συνόλου της χώρας.

Η παραγωγή της στηρίζεται σε μονάδες λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου, όπως και σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ΔΕΗ κατέχει και λειτουργεί το εθνικό σύστημα μετάδοσης ηλεκτρισμού και τα δίκτυα διανομής.

Tο ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17% της ΔΕΗ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34% της εταιρείας, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Επίσης, παραχωρούνται και τα ταχυδρομεία. Τα ΕΛΤΑ αποτελούν την κύρια ταχυδρομική υπηρεσία στην ελληνική αγορά και είναι μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. Οι υπηρεσίες που παρέχουν περιλαμβάνουν ταχυδρόμηση επιστολών, δεμάτων, υπηρεσία διανομής την επόμενη ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, επείγουσα ταχυδρόμηση και υπηρεσία πόρτα-πόρτα, όπως και χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω του δικτύου τους (750 καταστήματα).

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Οι Lazard Freres και PricewaterhouseCoopers Business Solutions έχουν αναλάβει το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας.

Επιπλέον, η Εγνατία οδός διαφημίζεται ήδη στους υποψήφιους επενδυτές ως εξής:

«Η Εγνατία οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, από Ανατολή σε Δύση, ξεκινώντας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, και καταλήγοντας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η Εγνατία αποτελεί καταλύτη για τις επενδύσεις της βόρειας Ελλάδας στους τομείς μεταφοράς, βιομηχανίας και τουρισμού. Διευκολύνει σημαντικά το εμπόριο και τη μετακίνηση στην Ελλάδα, φέρνοντας την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία πιο κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη), στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη.

Εθνικής σημασίας υποδομή είναι και τα πετρέλαια. Και όμως, παραχωρούνται. Η ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης και διανομής πετρελαίου στην Ελλάδα, με αξιόλογη παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Λειτουργεί τρία διυλιστήρια στη νότια και βόρεια Ελλάδα, που καλύπτουν περίπου τα 2/3 της ικανότητας διύλισης της χώρας, και ένα διυλιστήριο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% της ΕΛΠΕ, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη λίστα των προς πώληση «φιλέτων» του Δημοσίου, προστεθήκαν και 80.000 ακίνητα μεγάλης πολιτιστικής και εμπορικής αξίας.

Ξεχωρίζουν εκτάσεις στην Κεφαλονιά και στη Ρόδο, κτίσματα στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου και στα περίχωρα της Βέροιας, οικόπεδα εντός σχεδίου στη Στυλίδα, εμπορικό ακίνητο στο κέντρο της Καλαμάτας και στο Αργος. Στις αμέσως επόμενες επιλογές περιλαμβάνονται οικόπεδα στη Χαλκιδική.

Ο κατάλογος είναι μακρύς:

Ανδρίτσαινα, Ηλεία: Πρώην ειρηνοδικείο, τριώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα προ του 1935, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, στη συνοικία Αγίας Βαρβάρας Ανδρίτσαινας (πώληση).

Λίμνη, Εύβοια: Πρώην ειρηνοδικείο, παραθαλάσσιο διώροφο πλακοσκεπές κτίσμα επί της οδού Ποσειδώνος, σε έναν από τους γραφικότερους οικισμούς της Β. Ευβοίας (πώληση).

Κλειτορία, Αχαΐα: Πρώην ειρηνοδικείο, διώροφο κτίσμα στο ορεινό χωριό Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων (πώληση).

Σιντική, Σέρρες: Πρώην ειρηνοδικείο, διώροφο κτήριο σε απόσταση 8χλμ. από τη λίμνη Κερκίνη (πώληση).

Πόλη Μυτιλήνης, Λέσβος: Αρχοντικό Κατσάνη, διώροφο διατηρητέο κτίσμα γνωστό και ως «Κατσάνειο» στην περιοχή Σουράδα, οδ. Ελ. Βενιζέλου 58, στην πόλη της Μυτιλήνης (πώληση).

Καλλιθέα, Κατερίνη: Παραθαλάσσια έκταση στην περιοχή Κορινού, σε απόσταση 10χλμ. από την πόλη (πώληση).

Αμπελόκηποι, Ιωάννινα: Οικόπεδο στο ο.τ. 285 στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στην περιοχή Αμπελόκηποι του Δήμου Ιωαννίνων, σε απόσταση 2,5χλμ. από το κέντρο της πόλης (πώληση).

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά, μάλιστα, πως μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών μπορεί στα επόμενα χρόνια να συγκεντρώσει περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα μέχρι σήμερα συνολικά έσοδα του Ταμείου δεν φτάνουν αυτό τον αριθμό.

Από τον ίδιο κατάλογο ακινήτων, που θα εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες (η μεταφορά ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο έχει καθυστερήσει), θα επιλεγούν και τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχθούν στο πακέτο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.

Μέσω της τιτλοποίησης στο Ταμείο προσπαθούν να προεισπράξουν έσοδα από αξιοποίηση ακινήτων, που είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα λόγω δικαστικών προσφυγών και χωροταξικής νομοθεσίας.

Το μεγαλύτερο από τα ακίνητα του καταλόγου βρίσκεται στη Ρόδο και είναι έκτασης 26.840 στρεμμάτων και το μικρότερο είναι το ακίνητο το οποίο στεγάζει το «Ξενία» Σερρών (έκτασης 2,6 στρεμμάτων).

Υπάρχει στη λίστα και ακίνητο άγνωστης επιφάνειας (!) και, συγκεκριμένα, ο χώρος του πρώην σανατορίου «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 14/05

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ