Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
30 Σεπ 2016

Η πρόταση Μιχ. Σάλλα , ο αφελληνισμός των τραπεζών και η κοινή λογική

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Συνήθως, δημόσιες προτάσεις καταθέτουν άνθρωποι που διαθέτουν εμπειρία, γνώσεις και κοινωνική ευαισθησία. Δημόσιες προτάσεις καταθέτουν όσοι ενδιαφέρονται για τα κοινά, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν κάτι περισσότερο από κοινό νου.

Η πρόταση του Επίτιμου Προέδρου της Τρ. Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, για τα «κόκκινα στεγαστικά δάνεια» είναι απλή και στηρίζεται στην κοινή λογική:

  • Σε μια χώρα που έχει υποστεί την χειρότερη και μακροβιότερη οικονομική, κοινωνική, πολιτική και αξιακή κρίση του αιώνα δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα ξεσπιτώνοντας άτυχους ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, ο έμπειρος τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι δεν είναι λογικό για κάποιον τραυματισμένο από την πολυετή κρίση δανειολήπτη, να πληρώνει τοκοχρεολύσια για μια αξία που δεν υπάρχει πλέον.

  • Η αξία του ακινήτου που αγόρασε κάποτε ο δανειολήπτης δεν αντιστοιχεί ούτε στις σημερινές ούτε στις μελλοντικές αποτιμήσεις.
  • Αυτή τη ζημιά, την υποαξία, πρέπει να την μοιραστούν ισότιμα, η κοινωνία, οι τράπεζες και ο δανειολήπτης.

Με τους πλειστηριασμούς ακινήτων ουδείς κερδίζει. Αντιθέτως όλοι χάνουν.

Η κοινωνία δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί αν κάποιοι πολίτες τιμωρηθούν για την ατυχία, την αλαζονεία ή ακόμη και την -από δική τους υπαιτιότητα- πτώχευσή τους.

Η οικονομία χρειάζεται σταθερότητα και προοπτική, πραγματικές αξίες για να λειτουργούν ως βάση προσδοκιών. Η καταστροφή αξιών αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν εξυπηρετεί ούτε την κοινωνία ούτε την οικονομία.

  • Οι τράπεζες δεν ωφελούνται αν φορτωθούν με ακόμη περισσότερα άχρηστα και αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία που κανένας δεν θέλει να αγοράσει αφού ήδη η προσφορά εξόφθαλμα υπερτερεί της ζήτησης και συναλλαγές δεν γίνονται.
  • Τα μεγάλα, αξιοποιήσιμα, πολυτελή και ακριβά ακίνητα αφορούν πιο περίπλοκες δανειακές συμβάσεις, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και διακυβεύονται μεγάλα ποσά, επομένως δεν εντάσσονται στην πρόταση Σάλλα.

Το κράτος δεν έχει τίποτα να κερδίσει ξεσπιτώνοντας ανθρώπους που εξαθλιωμένοι και αδύναμοι θα ζητούν διαρκώς κοινωνική προστασία.

Οι επαγγελματίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, οι περιβόητοι «γύπες» των αγορών είναι ήδη μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες. Το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» δεν έχει πλέον νόημα αφού τα funds έχουν την ιδιοκτησία όλων των ακινήτων, μέσω των τραπεζών.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα χρειάζεται μια χρήσιμη λογική «ευρεσιτεχνία» που θα συνδυάζει την λογική, τη δικαιοσύνη και την οικονομική αποτελεσματικότητα.

Η πρόταση Σάλλα είναι απλή:

  • Προτείνει τον διαχωρισμό κάθε «κόκκινου» στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη.
  • Το πρώτο – το οποίο θα αντιστοιχεί για παράδειγμα, στο 90% της αξίας του ακινήτου – θα προτείνεται από την πιστώτρια τράπεζα για «εξαγορά και επαναμίσθωση» (sales and lease back), επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκεια του δανείου και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησής του.

Με απλά λόγια ο «κόκκινος» δανειολήπτης, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να εξοφλεί μια αξία που δεν υπάρχει, δεν θα απομακρυνθεί από το σπίτι του και δεν θα χάσει οριστικά το ακίνητό του.

  • Το δεύτερο μέρος του δανείου, το οποίο θα αντιστοιχεί στην εναπομείνασα αξία του ακινήτου- εφόσον σε μία περίοδο για παράδειγμα 5 ετών, δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων- θα διαγράφεται σε ποσοστό 50%.
  • Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εφόσον και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων.

Αυτή θα μπορούσε –θα έπρεπε- να είναι μια πρόταση της «κοινωνικά ευαίσθητης» κυβέρνησης προς τις τράπεζες, προς τους «θεσμούς». Θα μπορούσε να νομοθετηθεί χωρίς καν να χρειαστεί διαβούλευση με την Τρόικα.

Είναι μια πρόταση που δεν καταστρέφει αξίες αλλά δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δυστυχώς όμως τέτοιες προτάσεις μπορούν να διατυπώσουν μόνον Έλληνες που διαθέτουν κοινό νου, πραγματική κοινωνική ευαισθησία, γνώσεις και εμπειρία μακριά από τα «εργαστήρια του εργατοπατερισμού»….

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress