Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
2 Σεπ 2015

Η οργή της Γερμανίας και η λογιστική του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Μέρκελ Οικονομία

H Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, όμως αυτό θέτει ως βασικό όρο την ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας, κάτι που δυσαρεστεί το Βερολίνο. Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung εξηγεί πώς αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί το αίτημα του ΔΝΤ και αναλύει τα πιθανά σενάρια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας με την ελπίδα ότι οι ειδικοί του Ταμείου θα προσφέρουν την εμπειρία τους στην εξυγίανση των οικονομιών πολλών κρατών και παράλληλα θα τραβήξουν πάνω τους την οργή του ελληνικού λαού για την αναπόφευκτη λιτότητα.

Τώρα όμως κάποιοι στο Βερολίνο οργίζονται καθώς η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εδώ και μερικές εβδομάδες επιμένει σε μια μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο οικονομολόγος Μπερτ Ρίρουπ, πρόεδρος του Handelsblatt Research Institute, προτείνει σε άρθρο του στην εφημερίδα “η Ευρώπη να αποπληρώσει το ΔΝΤ και να οργανώσει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας”.

Για κάποιους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ήταν αποφασιστικής σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ όταν συμφώνησαν στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πακέτο βοήθειας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ακόμη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει ότι υπολογίζει στο ΔΝΤ. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένο αριθμό: το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει 16 δισεκ. ευρώ από τα συνολικά 86 δισεκ. του τρίτου πακέτου.

Το Ταμείο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή μη το νωρίτερο στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει υιοθετήσει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ θέτει δύο όρους για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας: πρώτον η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό της σύστημα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ επιθυμεί να μειωθεί η δαπάνη για τις συντάξεις από το 16% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 15%.

Δεύτερον, το Ταμείο ζητεί από τους Ευρωπαίους μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πάντως το Σαββατοκύριακο η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για κούρεμα του χρέους, αλλά για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του.

Για να αποφευχθεί το κούρεμα του χρέους θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στα 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα τωρινά δάνεια θα αρχίσουν να αποπληρώνονται το 2045.

Ακόμη ένα σημάδι για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν μετρά πλέον τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει της συνάρτησης του συνολικού χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας, αλλά σε σχέση με τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Αυτός ο δείκτης μετρά τι τελικά θα πρέπει να πληρώνει μια χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους της –ποσοστό που δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ– και συνήθως χρησιμοποιείται από το ΔΝΤ μόνο για δάνεια προς αναπτυσσόμενες χώρες.
Πλέον, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, υπάρχουν δύο σενάρια.

Το εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Σε αυτή την περίπτωση η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και τότε δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να συζητείται ένα κούρεμα.

Το απαισιόδοξο σενάριο είναι να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της η Ελλάδα. Τότε, όπως εκτιμά ο Μπλανσάρ, το κούρεμα θα είναι αναπόφευκτο. Όμως αυτό είναι αδιανόητο για τους Γερμανούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ