Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
30 Μαΐ 2016

Η οικογένεια Παντελιάδη έτοιμη να «αποβιβαστεί» στη χώρα των καγκουρό αλλά και στην Αμερική

panteliadis-ipeiros Uncategorized

O Παντελής και η Ουρανία και τώρα ο Αριστοτέλης, αποφασισμένοι να κατακτήσουν τον κόσμο με τα τυριά τους και όχι μόνο…

της Μαρίας Καμπουράκη

Σκέψεις για τη σύσταση θυγατρικών στην Αμερική και την Αυστραλία κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας Ήπειρος, μετά το επιτυχημένο «άνοιγμα» που έχει πραγματοποιήσει στην Αγγλία, μέσω της EPIROS UK LTD, που συστάθηκε το 2014.

Έναν μόλις χρόνο μετά την ίδρυσή της, η EPIROS UK LTD έκλεισε το 2015 με συνολικές πωλήσεις 377.000 ευρώ και ελαφρά κερδοφορία, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2016 καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων 250%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ήδη, στη βρετανική αγορά διακινούνται 20 προϊοντικοί κωδικοί, με έμφαση στην περιοχή του Λονδίνου, αλλά και με σταδιακή επέκταση και σε άλλες περιοχές. Σημειώνεται ότι η παράδοση των προϊόντων γίνεται με τρία ιδιόκτητα φορτηγά, σε περισσότερα από 300 σημεία πώλησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται καταστήματα delicatessen, ethnic food stores, small retailers, όπως η αλυσίδα Badgens κ.ά.

Η εξωστρέφεια, αναμφίβολα, δεν είναι κάτι άγνωστο για την εταιρεία, η οποία διατηρεί εξαγωγική δραστηριότητα και στις 5 ηπείρους εδώ και πολλά χρόνια. Σε ετήσια βάση επεξεργάζεται ετησίως περίπου 25.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος. Προκειμένου η εταιρεία να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των αγορών προσφέροντας πάντα ποιοτικά προϊόντα, έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει υπερβεί τα 35 εκατ. ευρώ και αφορά εξοπλισμό, καινοτόμες διαδικασίες και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.

 

H ιστορία

Το 1974 ο Παντελής Παντελιάδης και η σύζυγός του, Ουρανία, βρίσκονται στο στάδιο που πρέπει να πάρουν μια βασική απόφαση για το μέλλον τους. Με εφόδια τις σπουδές τους στη Βιέννη και στο Αμβούργο και τις γνώσεις και εμπειρίες τους από τον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, με στόχο και όραμα, να γίνει μία από τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα των τροφίμων στον τόπο μας. Αισιόδοξοι για το μέλλον, δίνουν στην εταιρεία ένα αισιόδοξο όνομα… Έτσι ξεκίνησε η ΟΠΤΙΜΑ, που αρχικά στεγάστηκε στον Πύργο των Αθηνών.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, η ΟΠΤΙΜΑ ανοίγει γραφείο στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώνεται, μέσω αντιπροσώπων, σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά δραστηριοποιείται εισάγοντας κονσέρβες κρέατος και γάλατα εβαπορέ. Το 1979, όμως, γίνεται η μεγάλη και σαφής στροφή προς το τυρί, που θα την οδηγήσει εκεί που βρίσκεται σήμερα. Εισάγεται στην Ελλάδα το Adoro αλλά και το θρυλικό Kerrygold, που τότε ήταν παντελώς άγνωστο και σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά του Έλληνα καταναλωτή. Η εξάπλωση της εταιρείας συνεχίζεται στη Βόρειο Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μεταφέρει τα γραφεία και τις αποθήκες της στη Μεταμόρφωση Αττικής, εκεί όπου βρίσκεται έως και σήμερα.
Την ίδια χρονιά, η εταιρεία αλλάζει το τοπίο στο marketing των τυριών, βγάζοντας στον αέρα την πρώτη διαφήμιση για τυρί στην Ελληνική αγορά. Το 1995 πραγματοποιείται η συνάντηση δύο μεγάλων εταιρειών. Η ΟΠΤΙΜΑ αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ.

Η δεκαετία του 2000 ξεκινά δυναμικά για την εταιρεία, η οποία επεκτείνεται στην αγορά της κρέμας γάλακτος, με το λανσάρισμα των κρεμών Adoro και λίγο μετά προστίθεται και το Dirollo, που σήμερα με πάνω από 10 κωδικούς, είναι η πληρέστερη σειρά τυριών με χαμηλά λιπαρά.

Το 2006 ξεκινούν οι εξαγωγές στην Κύπρο. Μια προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, φέρνοντας την ΟΠΤΙΜΑ στην πρώτη θέση στο επώνυμο τυρί, στην τοπική αγορά. Στα χρόνια που ακολουθούν, η εταιρεία προσθέτει στην προϊοντική της γκάμα σειρά πετυχημένων σημάτων, όπως το Λογάδι, το χειροποίητο τυρί Ταλαγάνι, το Ήπειρος Οικογενειακό κ.λπ.

Οι επιχειρηματικές, όμως, εκπλήξεις από την εταιρεία δεν σταματούν εδώ. Μόλις πέρυσι εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο της Ζαχαροπλαστικής, με την εκπροσώπηση μεγάλων οίκων του εξωτερικού που παράγουν πρώτες ύλες για τη ζαχαροπλαστική και την παρασκευή παγωτού, δημιουργώντας το νέo τμήμα, OPTIMA PASTRY.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 28/05

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ