Navigation
11
Δεκ
location
Αθήνα
17oC
Αρκετά σύννεφα
8 Ιούν 2016

Η Μινέρβα στρέφεται στο εξωτερικό και στοχεύει σε πλούσια κέρδη

Μινέρβα Επιχειρήσεις

Είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις στην αγορά του ελαιόλαδου και πλέον στρέφει το βλέμμα της στις ξένες αγορές και συνεχίζει τις επενδύσεις σε premium προϊόντα επιχειρώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος από την κρίση που μαστίζει την ελληνική αγορά.

Οι πωλήσεις της εταιρείας σε 30 αγορές του εξωτερικού στη χρήση που τελείωσε το Μάιο ανήλθαν στο 12% επί του συνόλου. Όπως δήλωσε ο Πάνος Κατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέρβα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στο πλαίσιο της παρουσίασης της «Ακαδημίας Αγροτών», στόχος είναι το 2020 το μερίδιο των εξαγωγών στις πωλήσεις να φθάσει το 20% ενώ μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί σε 15 αγορές του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι η Τσεχία, όπου τα προϊόντα της Μινέρβα και ειδικά το ελαιόλαδο καταγράφουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Δανία.

Επίσης η Μινέρβα εκτιμά ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει καταφέρει να εισέλθει και στη γερμανική αγορά ενώ θα 2017 θα ξεκινήσει τις εξαγωγές του ξιδιού ΤΟΠ που προστέθηκε τελευταία στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στις χώρες στις οποίες εξάγει ήδη ελαιόλαδο.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Π. Κατσής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενασχόλησης της Mινέρβα και με την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας όλων των βασικών κατηγοριών για λιανεμπορικά δίκτυα του εξωτερικού. Οι συμφωνίες με ισχυρούς λιανεμπόρους στο εξωτερικό είναι εξάλλου στρατηγικής σημασίας, καθώς βοηθούν στην «επιβολή» των προϊόντων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φέτα της Mινέρβα κατέχει μερίδιο 15% στην αγορά της Δανίας μέσω συνεργασίας με ισχυρό δίκτυο. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της εταιρίας είναι το 2020 οι εξαγωγές να αντικατοπτρίζουν το 20% του τζίρου της, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται ότι θα εκπληρωθεί νωρίτερα.

Πέρα από το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές, ο κ. Κατσής βλέπει ευκαιρίες στην Ελλάδα, δηλώνοντας το «παρόν» σε πιθανές εξαγορές σημάτων ή μονάδων στο χώρο των τροφίμων. Για τον ίδιο, η χρηματοοικονομική υγεία της εταιρίας, η οποία διατηρεί μηδενικό δανεισμό, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και η ευέλικτη διοικητική δομή της είναι τα «ατού» της. Πέρα από το ενδεχόμενο νέων εξαγορών, ο κ. Κατσής θυμίζει τις επενδύσεις που υλοποιεί σταθερά την τελευταία πενταετία η Mινέρβα, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από την ενίσχυση των τριών παραγωγικών της μονάδων, την προσάρτηση σημάτων και την χρηματοδότηση της προώθησης των προϊόντων της η εταιρία επενδύει και στον τομέα της έρευνας. Σ’αυτό το πλαίσιο, η Mινέρβα σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), προχώρησε ήδη από το 2011 στη στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων για την υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών. Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Χωριό Αειφόρο». Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με επιβλέποντες γεωπόνους και επιστήμονες της γης.

Η ιστορική επιχείρηση – η οποία ανήκει στον πολυεθνικό και πολυσχιδή όμιλοPZ Cussons αλλά διαθέτει παρουσία 111 ετών στην Ελλάδα- στη χρήση του 2015-2016 (η οποία ολοκληρώθηκε στις 31/5), παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 73 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3%-4%.

Τα λειτουργικά της κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ επίσης αυξημένα κατά 3%-4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Η βελτίωση των μεγεθών της εταιρίας αποδίδεται τόσο στην τοποθέτηση και στα μερίδια που κατέχει στην Ελλάδα, όσο και στην εύνοια από την προσάρτηση νέων προϊόντων – όπως το ξίδι ΤΟΠ – αλλά και στη σταδιακή αύξηση των εξαγωγών της στις διεθνείς αγορές. Μέσα στην τελευταία χρήση, η κατηγορία του ξιδιού«έτρεξε» με εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης της τάξης του 15%-20% και ενισχύθηκε με νέους κωδικούς προϊόντων, κατέχοντας πλέον μερίδιο που ξεπερνά το 30% στην ελληνική αγορά και την πρώτη θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

Στο ελαιόλαδο η Mινέρβα κατέχει επίσης μερίδιο άνω του 20%, παίζοντας ανάμεσα στην 1η και 2η θέση από άποψη μεριδίων, στον τομέα της μαργαρίνης διαθέτει επίσης μερίδιο 20%, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, στο βούτυρο 21%, και στο τυρί (όπου δραστηριοποιείται με φέτα και γραβιέρα) έχει μερίδια 10%-12% κατέχοντας την 3η θέση στην ελληνική αγορά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress