Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
29 Ιαν 2019

Η μεγάλη προεκλογική απάτη με τον κατώτατο μισθό

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μόνο για το 2019 και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και έχει καθαρά προεκλογικό άρωμα. Κατά κάποιον τρόπο μπορεί και να επισπεύδει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, γιατί αργότερα η οικονομία θα παρουσιάσει σημάδια “ξεφουσκώματος”. Στη… βράση κολλάει το σίδερο όμως! Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τέτοια μέτρα όταν κινούνται εκτός του πλαισίου της οικονομίας, καταλήγουν να είναι μπούμερανγκ, έστω και αν αποφέρουν βραχυπρόθεσμα εκλογικά οφέλη.

Οι απάτες από αυτούς που είχαν… αυταπάτες το 2015 συνεχίζονται. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε γίνει με υγιή τρόπο από την 1/1/2017 και χωρίς να προηγηθεί το… δυστύχημα του 2015 που στοίχισε και θα στοιχίζει για δεκαετίες ακόμη πολλές πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η αύξηση αυτή είναι επιβεβλημένη λόγω αποφάσεων της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα αναγκάσει πλήθος μικρών εταιρειών να προχωρήσουν σε… προληπτικές απολύσεις εντός των προσεχών μηνών. Δεν είναι τα 64 ευρώ ή τα 140 ευρώ επιπλέον στον μηνιαίο μισθό, αλλά το γεγονός ότι αυτά προστίθενται στις αυξημένες εισφορές, στην υπερφορολόγηση, στο ενεργειακό και γραφειοκρατικό κόστος και πλήθος άλλων επιβαρύνσεων. Η ζημιά που έγινε από την τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καλύπτεται εύκολα και μάλιστα θα μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια.

Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν… διατάσσονται αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός καλοδουλεμένου σχεδίου για την αυτοτροφοδούμενη ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από μαζικές επενδύσεις. Ένα τέτοιο σχέδιο με τους σημερινούς απίθανους τύπους δεν υπάρχει καθώς οι άνθρωποι δεν πιστεύουν και δεν το έχουν. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα σκορπίσει… χαμόγελα χαράς σε περίπου 600.000 εργαζομένους, αλλά όταν θα καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει δεν θα είναι στην κυβέρνηση ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου. Απλά, θα έχει προλάβει να… αρπάξει την ψήφο αρκετών. Και εδώ κρύβεται μια μεγάλη απάτη…

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 64 ευρώ σημαίνει ότι ετησίως κάποιος θα δει μια ονομαστική αύξηση στις ετήσιες απολαβές του κατά 896 ευρώ. Ένας μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 650 ευρώ θα πάρει ετησίως 9.100 ευρώ. Αν το αφορολόγητο μειωθεί στα 5.600 ευρώ, τότε θα πληρώσει φόρο 770 ευρώ (συντελεστής 22%), ενώ σήμερα είναι αφορολόγητος. Άρα από τα 896 ευρώ της ονομαστικής ετήσιας αύξησης θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 770 ευρώ, αφήνοντας υπόλοιπο 126 ευρώ ή… 9 ευρώ μηνιαίως (για τους 14 μισθούς)! Αρκετά καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όσους αμείβονται με τον υπο-κατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών. Αυτοί θα δουν αύξηση 1.778 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων θα τους απομείνουν τα 1.000 ευρώ ή 70 ευρώ τον μήνα όταν θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο. Βέβαια, όταν θα καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι το τρικ και το κόστος που συσσώρευσαν οι σημερινοί κυβερνώντες λόγω του τρίτου μνημονίου, τότε δεν θα υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τα αντίστοιχα επιδόματα, οπότε το κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι σημαντικό. Από την άλλη, θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, όπου ήδη με 202.000 επιδοτούμενους αυτή τη στιγμή, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στον προϋπολογισμό του. Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει… προνοήσει γι αυτούς, αφού ανεβάζει κατά 11% τις εισφορές σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Έτσι, αφενός θα θελήσει να… παγιδεύσει την αξιωματική αντιπολίτευση με ένα μέτρο που δεν τελεί ουσιαστικά υπό την έγκριση των δανειστών, θα επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα, θα κοροϊδέψει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι λόγω μείωσης του αφορολογήτου ορίου θα χάσουν σχεδόν όλο το ποσό της αύξησης, ενώ αρκετοί εξ  αυτών θα δουν αναγκαστικά την πόρτα της… εξόδου από την εργασία τους. Ένα σημαντικό μέρος όσων γλιτώσουν την απόλυση θα αναγκαστούν να αποδεχθούν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας και άλλες ευέλικτες μορφές. Μιλάμε ότι οι άνθρωποι έχουν αναγάγει σε επιστήμη την απάτη. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι που θα… τσιμπήσουν. Μάλλον, θα είναι αισθητά λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που ψήφισαν το 2015 και καταδίκασαν τη χώρα…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict