Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
5 Οκτ 2020

Η… μεγάλη Δευτέρα για τον Προϋπολογισμό, με φόντο το Eurogroup

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομία

Διπλή σημασία έχει η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, καθώς θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021, ενώ θα πραγματοποιηθεί και το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η θετική 7η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αναφορικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο «Π» πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις.

Σε σχέση με τον βαθμό της ύφεσης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως παραμένει η εκτίμηση για ύφεση μεταξύ 8% και 9%, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως σε αυτήν τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Οι προσωρινές διευκολύνσεις και οι μόνιμες μειώσεις

Εν τω μεταξύ έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» και τις εφεδρείες που διαθέτει είναι η κυβέρνηση, για να «γυρίσει» το παιχνίδι στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο και από κοινού χαράσσεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες, η οποία έχει ως βασικό άξονα τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα νέα μέτρα στήριξης αποσκοπούν στο να ενισχυθεί η μεσαία τάξη αλλά και οι επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και σταδιακά η οικονομία να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Και μπορεί οι διευκολύνσεις να είναι προσωρινές, ωστόσο η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Για το 2021, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένας ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα για επιστροφή σε πλεονάσματα το 2022.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021 αναμένεται το ΑΕΠ να αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο η πίεση που θα υπάρξει στον φόρο εισοδήματος από το 2020 θέτει ως στόχο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Αναφορικά με τον νέο Προϋπολογισμό, αυτός θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 5,1% τον επόμενο χρόνο, που θα προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την εξέλιξη της πανδημίας καθιστά δύσκολη την εξίσωση για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, γι’ αυτό και στην κυβέρνηση θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη φετινή ύφεση και εν συνεχεία με μεγαλύτερη ασφάλεια να βάλουν τον «πήχη» της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

«Κλειδί» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στο ευρωπαϊκό πακέτο και θεωρεί πως η σωστή αξιοποίησή του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη την οικονομία. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κατάρτιση του σχεδίου της χώρας, που θα αφορά τη χρήση των 32 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το προσχέδιο θα κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι η προθεσμία την οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή των εθνικών σχεδίων είναι η 30ή Απριλίου.

Ο σχεδιασμός του Ταμείου αλλά και της κυβέρνησης προβλέπει δύο βασικούς άξονες δράσεων σε δύο διαφορετικά επίπεδα: τον πράσινο και τον ψηφιακό πυλώνα. Και οι παρεμβάσεις σ’ αυτά τα δύο μέτωπα θα γίνουν τόσο με επενδύσεις όσο και με μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στην ειδική «task force» που έχει δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου πως όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν πολύ εύστοχα και προσεκτικά. Και αυτό, διότι η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου μπορεί να γίνει μία φορά, μετά από έναν χρόνο και ειδικότερα το 2022, οπότε είναι αναγκαίο να αποφευχθούν αστοχίες.

Η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εκτιμάται πως θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Οι ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τους σχεδιασμούς που είχε κάνει πριν ξεσπάσει η επιδημιολογική κρίση, δηλαδή τη μόνιμη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, έρχεται να προστεθεί στην ήδη εφαρμοσθείσα μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από το β’ εξάμηνο του 2020. Μειώνονται, έτσι, συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, που ήταν 40,56% τον Ιούλιο του 2019, μειώθηκε αρχικά στο 39,66% και με τη νέα εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στο 36,66%. Και αυτό θα έχει σημαντικό όφελος τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για την πλήρη απασχόληση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.

Στους ρυθμούς της 8ης αξιολόγησης

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τη χώρα μας. Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι κατ’ αρχήν η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ζήτημα που παραμένει στο επίκεντρο. Σημειώνεται ότι στην 7η έκθεση των «θεσμών» ζητούμενο ήταν η ανάγκη για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για παρουσίαση συγκεκριμένου αναλυτικού σχεδίου στο τέλος Οκτωβρίου.

Τα άλλα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη διαδικασία αξιολόγησης της χώρας είναι τα εξής:

·     Τα «κόκκινα» δάνεια και ο τρόπος περιορισμού τους, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

·     Η πορεία και η συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

·     Η αναμόρφωση και η επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

·     Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

·     Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, όπως αυτή αποφασίστηκε από το ΣτΕ. Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, δίνεται ιδιαίτερο βάρος, καθώς αν υπολογιστούν στα αναδρομικά οι επικουρικές και τα δώρα, για τα οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα πρέπει να καταβληθούν, τότε το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, η αξιολόγηση και μεταμνημονιακή έκθεση των «θεσμών» θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, γεγονός που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται με την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ