Navigation
10
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
11 Απρ 2016

Η μάχη της αξιολόγησης-Ποια είναι πλέον τα “αγκάθια”

Κουαρτέτο Σλάιντερ Οικονομία

Εξερχόμενος από την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως  «έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» και ανέφερε ότι το ραντεβού με το Κουαρτέτο ανανεώθηκε για τις 15:00.

Βέβαια το ραντεβού μετατέθηκε τελικά στις 16:00… και ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Έτσι θα υπάρξει συμφωνία- Ο ρόλος του ΔΝΤ
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος, στην προσπάθεια πιστωτές και κυβέρνηση να καταλήξουν σε δύο προσχέδια μέτρων (ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ), με τα οποία και θα μεταβούν τις επόμενες μέρες στην Ουάσινγκτον.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, φιλοδοξούν να περάσουν τον κάβο της αξιολόγησης μέσα ή, αμέσως, μετά τις γιορτές του Πάσχα. Έχοντας επομένως όλη τους την προσοχή στραμμένη στην πορεία των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.

Ενόψει δε, του ραντεβού της Παρασκευής στην Ουάσινγκτον, οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημειώνουν ότι προφανώς και περιμένουν θετικά αποτελέσματα από όσα θα δρομολογηθούν εκεί. Τόσο στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο. Το “παρών” στη συνάντηση της Ουάσινγκτον , θα δώσουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, κορυφαίοι υπουργοί της ευρωζώνης (Σόιμπλε, Σαπέν, κ.ά.), ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, οι επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ και της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ, καθώς και της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν, αλλά τα όσα θα ειπωθούν και συμφωνηθούν, προφανώς και θα “χρωματίσουν” τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα ακόμα και για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία
Στο ερώτημα, πάντως, τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς (με το σκεπτικό ότι οι θεσμοί φαίνεται να συγκλίνουν ως προς το ύψος των μέτρων που ζητούν) ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει.

Και, βέβαια, κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα έθετε σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα την οικονομία υποθηκεύοντας το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης.

Ανεπιθύμητο, τέλος, για το Μαξίμου είναι και το σενάριο μιας μεσοβέζικης λύσης. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία σε επιμέρους θέματα (ασφαλιστικό – φορολογικό) αφήνοντας ανοιχτά τα υπόλοιπα μέτωπα.  Σε μια τέτοια περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γυρίσει ο χρόνος στον Ιούνιο του 2015 και ο λογαριασμός να είναι πολύ πιο βαρύς.

Τα μεγάλα «αγκάθια» 

Οι μεγαλύτερες διαφορές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές που επιχειρείται να γεφυρωθούν εντοπίζονται στα «κόκκινα» δάνεια, τις επικουρικές, το ύψος του αφορολόγητου και τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από 10 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων το Σάββατο, φαίνεται πως οι δανειστές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης και στα φορολογικά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί να καταλήξει σε μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη. Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» έως την Τετάρτη, οπότε και θα διακοπούν οι συζητήσεις λόγω του ότι όλοι θα πρέπει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Πάντως, συνεργάτες των υπουργών ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ότι το πρωί της Δευτέρας θα γίνει διάλειμμα στις συζητήσεις, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μετά από αυτό.

Τσακαλώτος-Στουρνάρας για την μάχη της αξιολόγησης

Τσακαλώτος: Επιμένουμε σε 9.100 ευρώ για το αφορολόγητο
«Μπορεί να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία για το δημοσιονομικό», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ θα έχει διαφορετική εκτίμηση απόδοσης και θα πατήσει εκεί για να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση Χρέους. Για το αφορολόγητο είπε «Δεν συζητάμε το αφορολόγητο. Επιμένουμε σε 9100 ευρώ»

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση 
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «’Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ