Navigation
14
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
28 Μαΐ 2015

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί, οι θεσμοί μαστιγώνουν

Τσίπρας Ολάντ Μέρκελ Νέα

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βλέπει λύση, οι θεσμοί βλέπουν αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο διπολισμού, η κοινωνία αναμένει με κομμένη ανάσα την πολυπόθητη συμφωνία που θα τερματίσει την κατάσταση κινούμενη άμμου που κυριαρχεί στην οικονομία.

Με όλους «τους λαγούς να έχουν βγει από το καπέλο της κυβέρνησης», ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συμπληγάδες. Από την μία οι ατίθασοι θεσμοί και από την άλλοι οι άκαμπτοι εσωτερική αντιπολίτευση που επιθυμεί να γίνουμε το πρώτο σοβιέτ μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Και οι θεσμοί; Οι θεσμοί αφιερωμένοι στα δικά τους συμφέροντα αναλίσκονται στην τρομοκρατική πολιτική του κ Σόιμπλε που εμμονικά τιμωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια. Στον αντίποδα η κα Μέρκελ που ως άλλη «δασκάλα» νουθετεί τον «άπειρο Έλληνα πρωθυπουργό».

WSJ: Πάρτε απόφαση, η μέσα ή έξω

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες ζητάει επιμόνως μια πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους. Φαίνεται πως ήρθε ο καιρός που η Ευρωζώνη μπορεί να της την προσφέρει. Ο Σάιμον Νίξον καταγράφει στη Wall Street Journal γι’ αυτό που πραγματικά θα τείνουν προς την Ελλάδα οι εταίροι της.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Μέχρι τώρα, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία, προτιμώντας να κρυφτούν πίσω από τους υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Τρόικα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην πρακτική και τη νομική πραγματικότητα: οι εκλεγμένοι πολιτικοί δεν έχουν την ικανότητα να διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων διάσωσης».

Άρα, η έννοια της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι στο τραπέζι αλλά με ποιους όρους;

ΔΝΤ: Έλεος όχι άλλες προσλήψεις

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει στα εργασιακά και ενδεχομένως απαντά στις μονομερείς ενέργειες που έκανε η ίδια η κυβέρνηση.

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή Οnline, όχι μόνο δεν έχουν φύγει από την ατζέντα του Ταμείου οι ομαδικές απολύσεις αλλά το ΔΝΤ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να διώξει όλους όσους επαναπροσέλαβε στο Δημόσιο, όπως τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Όλα αυτά ενώ την Τετάρτη εκπρόσωπος του ταμείου ερωτηθείσα για το αν η συμφωνία Αθήνας-δανειστών είναι πιθανή απάντησε ότι «δεν έχω τίποτα να πω, να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση».

ΕΚΤ: Χρηματοδότηση μόνο με συμφωνία

Το μέλος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι. μιλώντας στο CNBC, έκλεισε την πόρτα στην Ελλάδα και σε όσους πίστευαν πως η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στη χώρα και να την βοηθήσει να έρθει πιο εύκολα σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

«Για ‘μας είναι σαφές ότι έχουμε ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Η μια προϋπόθεση είναι αν θα μπορούμε να δεχθούμε τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Η απάντηση είναι προς το παρόν ”όχι”».

Και κατέληξε: «Πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια, ας πούμε, έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα παραβαίνοντας τους κανόνες μας. Ξέρω ότι υπήρξαν κάποιες ιδέες ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε μια μορφή έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά δεν νομίζω πως έχουμε αυτή τη δυνατότητα από νομικής άποψης».

Άρα, το περίστροφο βρίσκεται στο τραπέζι. Στο τραπέζι αυτό βρίσκονται ως πρωταγωνιστές ελληνικής τραγωδίας, ο έλληνας Πρωθυπουργός ( που θέλει αλλά μάλλον δεν μπορεί), ο κ Σόιμπλε ( που αποτελεί τον «τρομοκράτη» και θιασώτη της μη παραγωγικής λιτότητας) και η κα Λαγκάρντ( που με τον κ Τομσεν, συναγωνίζεται σε δυστοκία τον κ. Σοιμπλε).

Εν τέλει, το περίστροφο στρέφεται στην ελληνική κοινωνία που φοβάται ακόμα και για την πενιχρή σύνταξη του και τις όποιες οικονομίες του. Την ίδια στιγμή, τα δικά μας παιδιά, στην Βουλή, στα Υπουργεία και αλλαχού διαγουν βίο (απο)λιτο!

Γ.Α

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ