Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
2 Οκτ 2018

Η κυβέρνηση «αγοράζει» χρόνο για να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Οικονομία

Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με έντονο παρασκήνιο έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δανειστές για το θέμα των συντάξεων, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πάρει… σάρκα και οστά μέσα στις επόμενες 70 μέρες!

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι για λόγους… τάξης και καλής… συμπεριφοράς προς τις αγορές, η περικοπή των συντάξεων περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τελική απόφαση είναι να μην εφαρμοστούν οι περικοπές και να μην συμπεριληφθεί η σχετική εγγραφή στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Όπως είναι γνωστό, το θέμα των συντάξεων παραπέμπεται για το Eurogroup του Δεκεμβρίου, το οποίο και θα τοποθετηθεί αφού προηγουμένως εξεταστεί… γραμμή γραμμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, οι οποίοι δεν θα ήθελαν μια νέα αναταραχή με αφορμή την Ελλάδα και στη βάση της ενεργοποίησης μέρους των αντιμέτρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συμπεριφορά των επενδυτών στις αγορές ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, η εξαίρεση ενός συμπεφωνημένου μέτρου δεν θα στείλει θετικό μήνυμα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει έξοδο στις αγορές προκειμένου να συνοδεύσει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια. Βέβαια, δεν αποκλείεται μια… πειρατική έξοδος με πενταετές ή επταετές ομόλογο και επιτόκιο κοντά στο 4%, για τα… μάτια των αγορών!

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Π”, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι καθόλου θετική για τη μεταμνημονιακή εικόνα της Ελλάδας, καθώς θα δοθεί η εντύπωση ότι γίνονται παραχωρήσεις και μάλιστα σε μέτρα τα οποία έχουν δομικό και διαρθρωτικό χαρακτήρα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τα… υποκατάστατα των συντάξεων, καθώς δεν θα προχωρήσουν σημαντικές παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν επίσημο προϋπολογισμό, αλλά στο παρασκήνιο θα τρέχει ο… δεύτερος προϋπολογισμός που θα έχει ως στόχο να εξευμενίσει τους δανειστές. Δηλαδή, επισήμως θα φαίνεται ότι δεν περικόπτονται οι συντάξεις, αλλά αργότερα θα… περικοπούν, όταν μάλλον δεν θα βρίσκεται στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση…

Διάσταση απόψεων στους δανειστές

Σιγή ιχθύος κρατούν προς το παρόν οι δανειστές, οι οποίοι δεν θέλουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των συντάξεων, το οποίο συνδέεται και με ευρύτερες αποφάσεις… υψηλής πολιτικής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

Ακόμη και η απάντηση Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν ασχολείται πλέον με το θέμα των συντάξεων, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, μάλλον έμοιαζε περισσότερο με… αγγαρεία. Τόσο ο ESM όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στα συμφωνηθέντα και ισχύει η περικοπή των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, στο Euro Working Group που θα διεξαχθεί στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να υπάρξουν εισηγήσεις, τις οποίες θα συζητήσει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα πρέπει να ψηφιστεί και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί θα αποφασιστεί εάν θα κοπούν μία κι έξω οι συντάξεις το 2019, άρα θα καταβληθούν τα νέα ποσά στις 21 Δεκεμβρίου ή θα υπάρξει “σαλαμοποίηση” των περικοπών με μερική ενεργοποίηση των αντιμέτρων.

Για τις περικοπές, υπάρχει επίσης ανοικτό ενδεχόμενο να παρθούν αποφάσεις τον Απρίλιο, όταν θα γίνει η αξιολόγηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας για το 2018. Αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται και η μείωση των συντάξεων είναι απλά θέμα χρόνου.

Βαρόμετρο για… εκλογές

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με αιχμή το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, θα καθορίσει και το ακριβές timing για προσφυγή στις κάλπες.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν οι περικοπές από την επόμενη κυβέρνηση καθώς η σημερινή δεν θα μπορέσει να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο βάρος και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές. Ακόμη και αν λάβει παράταση είναι δεδομένο ότι οι σίγουρες περικοπές θα έχουν τη ρίζα τους στην “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εκλογές γιατί δεν μπορεί να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων, τότε το βαρύ φορτίο στην επόμενη κυβέρνηση. Έτσι, είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να δούμε μια κυβέρνηση που έχει ψηφίσει τη μείωση των συντάξεων δύο φορές (!) να μη την εφαρμόζει, ενώ από την άλλη πλευρά μετά από εκλογές θα προκύψει μια κυβέρνηση η οποία έχει καταθέσει τροπολογία για να μην μειωθούν οι συντάξεις, τις οποίες εν τέλει θα αναγκαστεί να περικόψει!

Σχετικά με τις μειώσεις αξίζει να σημειωθεί ότι θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί τα σημειώματα προς τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση έχει πάρει δύο παρατάσεις και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρητικά θα πρέπει να σταλούν τα σημειώματα έως το τέλος Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικούς λόγους να μετατεθεί η εφαρμογή του μέτρου για αργότερο (πιθανότατα μέσα στην άνοιξη του 2019), οπότε και θα γίνει το… ταμείο για τον προϋπολογισμό του 2018. Αν δεν έχουν περικοπεί οι συντάξεις, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να ζητηθεί τότε η μείωση.
Μια άλλη παράμετρος του θέματος των συντάξεων είναι και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως, το ΣτΕ είναι εδώ και καιρό… ακέφαλο, καθώς ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Νίκος Σακελαρόπουλος παραιτήθηκε ακριβώς για να μην κρίνει συνταγματικό τον σχετικό νόμο! Στην περίπτωση που το ΣτΕ όμως αποφασίσει ότι είναι αντισυνταγματικός ο σχετικός νόμος, τότε τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να εξισωθούν οι νέοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου με τους παλαιούς!

Ο συνδυασμός μη μείωσης των συντάξεων και της αξίωσης των νέων συνταξιούχων για εξίσωση με τους παλαιούς θα τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της επόμενης κυβέρνησης και είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει την οργή των δανειστών. Επίσης, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι στην περίπτωση μονομερών ενεργειών της κυβέρνησης, δεν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αλλά σ΄ αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει να στηριχθεί στο “μαξιλάρι ασφαλείας” των 27 δισ. ευρώ, αγνοώντας την αντίδραση των αγορών.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν προς τα πού θα κινηθούν οι εξελίξεις…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ