Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
3 Απρ 2015

Η κυπριακή οικονομία ξανά στις ράγες της ανάπτυξης

Κύπρος Μνημόνιο Κόσμος

Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέλυσε αφενός ποια δεδομένα κυριαρχούν στην Κύπρο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του 2013 αλλά και δέσμη έξι δράσεων, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη.

Δήλωση Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σαν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς όλων μας και της συνέπειας στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που αναλάβαμε κάτω από τις γνωστές συνθήκες, 24 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, μπορούμε σήμερα με βεβαιότητα να μιλούμε για μια πορεία οριστικής αναστροφής μιας χωρίς προηγούμενο κρίσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε.

Να υπενθυμίσω ότι μέσα στην υπό αναφορά περίοδο, όχι μόνο έχουμε διαψεύσει τις εκτιμήσεις και προβλέψεις που έκαναν λόγο για ολική κατάρρευση της οικονομίας, αλλά επιτύχαμε να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα, και να βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από το μνημόνιο.
Με αποφασιστικότητα, λάβαμε ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις και εφαρμόσαμε ένα πολιτικά δύσκολο αλλά αναγκαίο πρόγραμμα χωρίς να παραγνωρίζουμε ταυτόχρονα τον κοινωνικό ρόλο που θα έπρεπε το κράτος να διαδραματίζει.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω πραγματικοτήτων, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πρόσθετα μέτρα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη νέα πορεία που διανοίγεται για την οικονομία της χώρας μας.

Α. Την οριστική και πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η άρση και των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα.

Από σήμερα ενισχύεται η θετική προοπτική για άντληση επενδύσεων σε συνθήκες πλήρους εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Ενισχύεται η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν με ασφάλεια την οικονομία, με θετικό αντίκτυπο στην στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης.

Β. Πρόσθετα έργα ανάπτυξης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού

Με χθεσινή απόφαση του, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προς ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως:

1. Προκηρυχτούν άμεσα προσφορές προς υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ύψους πέραν των 200 εκατομμυρίων, και τα οποία ως επί το πλείστων αφορούν μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, αποχετευτικά, έργα υποδομών σε εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση οδικών υποδομών.
2. Ένταξη νέων πρόσθετων ώριμων έργων προς άμεση υλοποίηση ύψους 80 εκατομμυρίων που περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας, ανέγερση και αναβάθμιση υφισταμένων εκπαιδευτηρίων, έργα τουριστικής υποδομής, εξωραϊσμού αστικών περιοχών, καθώς και αναβάθμιση οδικών δικτύων.
Πρόκειται για έργα υψηλού κοινωνικού οφέλους για τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Γ. Επέκταση προγραμμάτων Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται για ένα έργο με ύψος δαπανών που φτάνει τα 162 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων καθώς και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη.
Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου που επέτρεψαν τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Δ. Μέτρα απασχόλησης ανέργων
Παράλληλα με τα πιο πάνω που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 9 προγραμμάτων που αφορούν την επιδότηση απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής πείρας, και την κατάρτιση ανέργων, με δαπάνη ύψους 58 εκ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για:

1. Σχέδιο παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων
2. Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας
3. Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων νέων αποφοίτων γυμνασίων, λυκείων, τεχνικών σχολών, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι και διετούς φοίτησης για απόκτηση εργασιακής πείρας.
4. Σχέδιο κατάρτισης ανέργων
5. Σχέδιο επιδότησης της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις
6. Σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων για υλοποίηση της σύστασης για τη νεολαία.
7. 3 Σχέδια παροχής κινήτρων για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία και ατόμων από ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
Να σημειωθεί ότι τον κατά το 2014 που εφαρμόστηκαν τέσσερα ανάλογα προγράμματα, απασχολήθηκαν 6,200 άτομα.
Να σημειωθεί ότι από την εφαρμογή του προγράμματος εργασιακής πείρας που αφορούν άνεργους πτυχιούχους νέους και άνεργους απόφοιτους γυμνασίων έχουν παραμείνει στην αγορά εργασίας ένας στους δύο.

Ε. Επέκταση περιόδου πολεοδομικών κινήτρων

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην προσπάθεια περαιτέρω στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων, αποφάσισε την επέκταση των πολεοδομικών κινήτρων που παραχωρήθηκαν τον Απρίλιο του 2013 και τα οποία έχουν λήξει. Κίνητρα τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε έργα και στηρίζουν ιδιαίτερα την κατασκευαστική και την τουριστική βιομηχανία.

Στ. Σειρά μέτρων για διαδικασία προσφορών

Προς ταχύτερη υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που εκτελούνται μέσω προσφορών του δημοσίου, αλλά και βελτίωση του όλου συστήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων που επισπεύδουν τη διαδικασία των προσφορών ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Προς τον πιο πάνω σκοπό, έχουν ετοιμαστεί τέσσερα νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, και το συντομότερο θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε αποφασισμένοι, μακριά από ωραιοποιήσεις να συνεχίσουμε την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που θα μας επιτρέψουν την οριστική επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων του λαού μας και την πλήρη απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο.

Έχουμε αποδείξει ότι προχωρούμε με συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα, η παράκαμψη δυσκολιών δεν είναι τυχαία, όπως ούτε και τα σημερινά μέτρα είναι τα τελευταία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict