Navigation
15
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Λίγα σύννεφα
9 Σεπ 2017

Η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής του (νέου) Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο πλήρης έλεγχος της υπό ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την αντίστοιχη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον επικεφαλής της Νικολά Ντιφούρ,  είναι ίσως το  μοναδικό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της 26ωρης επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα.

Ελέγχοντας την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία θα προικοδοτήσει με κεφάλαια και τεχνογνωσία,  η Γαλλία αποκτά προνομιακή πρόσβαση στην πληροφόρηση και την δρομολόγηση όλων των σημαντικών επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας.

Χθες, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και Διευθύνων Σύμβουλος  της δημόσιας τράπεζας επενδύσεων BPI France  Nicolas Dufourq, υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας.

  • Στην νέα αρχιτεκτονική του Ευρώ, η Ελλάδα -ως χώρα «ειδικών αναγκών»- θα έχει μια ιδιαίτερη θέση ως ο πρώτος πελάτης του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΜF), της μετεξέλιξης δηλαδή του ΕSM.

Την διοίκηση του νέου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ΕΜF διεκδικεί η Γαλλία με την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ.

  • O Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων «πολιτεύεται» ήδη για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ θα προτιμούσε τη θέση του Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών αλλά είναι φανερό πως η πολυετής εμπειρία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γαλλική της καταγωγή την καθιστά ιδανική επιλογή για τον νέο Ευρωπαϊκό οργανισμό.

Η επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα, μετά τις διαδοχικές αναβολές ώστε να προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές και να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, θα ανοίξει τον δρόμο για την τοποθέτησή της στο EMF και η Ελλάδα ως πρώτος «πελάτης» του θα δώσει την συγκατάθεσή της.

  • Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018, θα ενταχθεί σ’ ένα νέο μηχανισμό επιτήρησης και διασφάλισης της ομαλής της χρηματοδότησης, μ’ ένα νέου τύπου Μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι “Θεσμοί” τόσο το ευρωπαϊκό σκέλος, όσο και το ΔΝΤ, με την ελληνική κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει την απόσυρση του ΔΝΤ και την εξαγορά των δανείων του από τον EMF.

Το “πακέτο” αυτό θα συνδέει την διαδικασία εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους με την πορεία της οικονομίας (με ανάλογες προσαρμογές στις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τη “γραμμή” της γαλλικής πρότασης) και το οποίο (πακέτο) θα είναι ένα “πρότυπο” για τον τρόπο λειτουργίας του EMF για το μέλλον

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα προληπτικής παρακολούθησης της πορείας των οικονομιών της Ευρωζώνης σε συνεργασία με την Eurostat, την ΕΚΤ και την Κομισιόν και θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο για τη δημοσιονομική τους στήριξη σε περιπτώσεις ανάγκης με προϋποθέσεις ανάλογες εκείνων που έχει σήμερα το ΔΝΤ, όσο και για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

Αμέσως μετά την εκλογή της νέας Γερμανικής κυβέρνησης, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης με τις πολλές ταχύτητες και τους πιο ευέλικτους δημοκρατικούς θεσμούς, με σκοπό οι τελικές αποφάσεις να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2018, κατά σύμπτωση την περίοδο που ολοκληρώνεται τυπικά το «τρίτο ελληνικό πρόγραμμα» που οι Βρυξέλλες αποκαλούν «πρόγραμμα ΕSM».

Είναι χαρακτηριστικό ότι φεύγοντας από την Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος δεν επιστρέφει κατευθείαν στο Παρίσι αλλά θα σταματήσει στο Εβιάν, όπου θα πραγματοποιηθεί η 26η γαλλογερμανική συνάντηση  που προετοιμάζει τις οριστικές αποφάσεις για την Ευρωζώνη, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Όσον αφορά το επενδυτικό επιχειρηματικό σκέλος της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, πέραν του Μνημονίου για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι επαφές κρίνονται σημαντικές αλλά χωρίς συγκεκριμένα ορατά αποτελέσματα.

  • «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιλέξει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις γιατί έλειπαν οι ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Το θέμα αγαπητέ Αλέξη, όπως είπες, είναι να δράσουμε. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και βοήθεια. Πεποίθησή μου ότι οι 40 γαλλικές επιχειρήσεις που είναι εδώ παρούσες θα συμμετάσχουν», δήλωσε χθες το πρωί από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος ο κ. Μακρόν.

Ενέργεια, Τουρισμός και βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση) είναι οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος των Γάλλων επιχειρηματιών μαζί με τον τομέα της Υγείας.

Η Γαλλική Total, θέλει να επιταχύνει τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. Έντονο είναι το ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που στόχος είναι να αποτελέσει η ευρωπαϊκή πύλη για την κεντρική Ευρώπη με απαραίτητη προϋπόθεση ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Οι εταιρίες SUEZ και ΕDF έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ καθώς και τη ΔΕΗ.

Όλα αυτά όμως θα προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα των υπογεγραμμένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ και φυσικά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο επόμενων αξιολογήσεων στις οποίες παραμένει κυρίαρχος ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Ποιοι συμμετείχαν χθες στην Ελληνογαλλική Επιχειρηματική Συνάντηση

 

Έλληνες

Ο κατάλογος των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση περιλαμβάνει:

 

Aegean Airlines – Ευτύχης Βασιλάκης

Aiglon – Πολυχρόνης Συγγελίδης και Alain Martinez

Alpha Bank – Γιάννης Εμίρης

Apivita – Νίκος Κουτσιανάς

Archirodon – Νικόλας Θεοδωρίδης

Athens Medical Group – Βασίλης Αποστολόπουλος

Χρηματιστήριο Αθηνών – Σωκράτης Λαζαρίδης

ΕΥΔΑΠ – Γιάννης Μπενίσης

Τράπεζα Αττικής – Παναγιώτης Ρουμελιώτης

ΕΛΠΕ – Ανδρέας Σιάμισιης

British American Tobacco Hellas – Juan Jose Marco

Corallia Clusters Initiative – Βασίλης Μακιός

Creta Farms – Εμανουήλ Δομαζάκης

Dogma Gourmet – Βασίλης Ζαφειρόπουλος

ELPEN – Θεόδωρος Τρύφων

Eurobank – Νικόλαος Καραμούζης

FF Group – Γιώργος Κουτσολιούτσος

Forthnet – Πάνος Παπαδόπουλος

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Γεώργιος Περιστέρης

ΣΕΤΕ – Γιώργος Βερνίκος

Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων – Ουρανία Αικατερινάρη

Inasco – Χρήστος Κυριαζόγλου

Innoetics – Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

 

Intracom – Κωνσταντίνος Κόκκαλης

Intrakat – Πέτρος Σουρέτης

J&P Avax – Χρήστος Ιωάννου

Kampakas S.A. Αντώνης Καμπάκας

Korres – Δημήτρης Κορρές

Marfin Θανάσης Παπανικολάου

Papastratos – Χρήστος Χαρπαντίδης

Prisma Electronics – Πέτρος Σουκουλιάς

Profile Software – Μπάμπης Στασινόπουλος

ΔΕΗ – Εμμανουήλ Παναγιωτάκης

Raycap – Emmanuel Braunschvig

Raymetrics – Νίκος Κόντος

ΣΕΠΕ – Αναστάσιος Τζήκας

ΣΕΒ – Θεόδωρος Φέσσας

 

Temes – Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Copelouzos group – Πάνος Μοσχανδρέου

Theon Sensors – Χριστιανός Χατζημηνάς

ΟΛΘ – Δημήτρης Ρούτος

Thrace Group – Κωνσταντίνος Χαλιορής

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – Θεόδωρος Βενιάμης

Βιοχάλκο – Μιχάλης Στασινόπουλος

Vodafone – Χάρης Μπρουμίδης

Workable – Νίκος Μωραϊτάκης

Warply-Exports Manager Γιάννης Δοξαράς

Ένωση Ελλήνων Παρισίων – Ανδρέας Γιαννόπουλος

International Business Services – Πάρης Κίτσος

Γαλλική Πρεσβεία – Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Enterprise Greece – Χρήστος Στάικος – Αγγέλα Μιχαλοπούλου

 

 

Γάλλοι

 

Thierry LAJOIE, πρόεδρος του «Grand Paris Aménagement», εταιρεία σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης

Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

Thierry BEDOIN, Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France), διεύθυνση της ψηφιακής Μετατροπής.

Frιdιric ROSSI, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της BUSINESS FRANCE.

Julien ANGLADE, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Groupe Up» και γενικός διευθυντής της Ζώνης Ευρασίας. Το Groupe UP λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση/ αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία.

Adrien AUMONT, συνιδρυτής της εταιρeίας Kisskissbankbank που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ιστότοπους στην Ευρώπη.

Patrick BERGOUGNOU, πρόεδρος της Cirpack η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Jean-Marc BIANCHI, πρόεδρος της Kerneos η οποία είναι εξειδικευμένη στην τεχνολογία αργιλικού ασβεστίου.

Paul-Antoine BRIAT, συνδιευθυντής του Yellow Korner, εκδοτικού οίκου με φωτογραφίες τέχνης

Louis-Roch BURGARD, εκτελεστικός πρόεδρος της Saur που ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και καθαρισμό ύδατος.

Thierry CAMPOS, πρόεδρος της HGH Systèmes Infrarouges η οποία αναπτύσσει συστήματα «optroniques» υψηλών προδιαγραφών για εφαρμογές παρακολούθησης σε μεγάλες εκτάσεις.

Nicolas CAPPELAERE, πρόεδρος των εργαστηρίων «Laboratoires Ineldea» ειδικευμένων στα συμπληρώματα διατροφής και στα καλλυντικά.

Viviane CHAINE-RIBEIRO, πρόεδρος της Talentia Software, η οποία ασχολείται με λογισμικά διαχείρισης επιχειρήσεων.

Jean-Louis CHAUSSADE, πρόεδρος της Suez Environnement, που ασχολείται με το περιβάλλον, το νερό και την καθαριότητα.

Emmanuel COMMAULT, Γενικός διευθυντής της Cooperl ο οποίος είναι γεωργικός συνεταιρισμός εκτροφής χοίρων.

Julien COULON, συνιδρυτής της Cedexis η οποία προσφέρει εξαιρετικά τεχνικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της απόδοσης στο Διαδίκτυο, στους ιστότοπους και στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.

Philippe DELLEUR, αντιπρόεδρος της d’Alstom η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Nicolas DUFOURCQ, γενικός διευθυντής της Bpifrance, Γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων.

Eric ELKAIM, πρόεδρος της Alertgasoil η οποία ασχολείται με εργαλεία μέτρησης αποθεμάτων καύσιμων

Christophe FONTAINE, γενικός διευθυντής της d’OT-Morpho, που ασχολείται με Βιομετρική και ψηφιακή ταυτότητα.

Carole GARCIA, πρόεδρος της Graine De Pastel εταιρείας για φυσικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώματα, ιδέες δώρων.

Jean-Marie LEFEVRE, πρόεδρος της Biocodex, η οποία είναι φαρμακευτικό εργαστήριο.

Muriel LELONG, πρόεδρος της 2PS, συμβουλευτικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων στο network.

Guillaume LEROY, πρόεδρος της Sanofi, φαρμακευτικής εταιρείας.

Philippe LOUIS, πρόεδρος της Nex Composites, η οποία ασχολείται με την τεχνογνωσία στην κατασκευή αξεσουάρ από πολυεστέρα και υαλοβάμβακα.

Emmanuel MASSON, γενικός διευθυντής του Groupe Clinea,η οποία έχει την φροντίδα οίκων ευγηρίας και ασχολείται με την κλινική αποκατάσταση, την ψυχιατρική, και οικιακές υπηρεσίες.

Gιrard MESTRALLET, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Engie Eνέργεια, εταιρείας φυσικού αερίου.

Piere MESTRE, πρόεδρος της Orchestra, βιομηχανίας ενδυμάτων.

Jacques MOUSSAFIR, πρόεδρος της Aria Technologies SA, η οποία ασχολείται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Nicolas NOTEBAERT, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Vinci, κατασκευαστικής εταιρείας, (δρόοι κ.α.)

Agnus PAILLARD, πρόεδρος της Aerospace Valley, η οποία αποτελεί ομάδα γαλλικών εταιριών και ερευνητικών κέντρων αεροναυπηγικής.

Patrick POUYANNE, πρόεδρος της Total, πετρελαϊκής εταιρείας.

Agnus TOMAS, Υπεύθυνος εξαγωγών της de Captels, η οποία ασχολείται με γεφροπλάστιγγες και συστήματα αξονικής ζύγισης.

Suat TOPSU, πρόεδρος της Oledcomm η οποία ασχολείται με την νέα γενιά ευρυζωνικών δικτύων και την μεταφορα δεδομένων μέσω της φωτεινής ακτονοβολίας.

Joll UGUET, διευθυντής εξαγωγών της Tecofi, κατασκευαστής ηλεκτρονικών βαλβίδων.

David VAUTHRIN, συνιδρυτής της FINALCAD , η οποία ασχολείται με νέες εφαρμογές για κτίρια κι δημόσια έργα.

Pascal VEILLAT, πρόεδρος της Thomson Broadcast.

Gregory VERET, πρόεδρος της XOOLOO , η οποία ασχολείται με καινοτόμες εφαρμογές για παιδιά, για καλύτερες ψηφιακές συνήθειες.

Denis ZERVUDACKI, διευθυντής της DZA consulting, συμβουλευτικής εταιρείας για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict