Navigation
22
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Λίγα σύννεφα
6 Νοέ 2015

Η Κομισιόν προειδοποιεί Γαλλία και Ισπανία

Κομισιόν Κόσμος

Νέο «καμπανάκι» χτύπησε η Κομισιόν σε Ισπανία και Γαλλία για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης για την περίοδο 2015-2017.

Η Μαδρίτη έχει δεσμευθεί έναντι των Βρυξελλών για μείωση του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ φέτος (από 5,9% το 2014) και στο 2,8% το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπουν έλλειμμα 4,7% φέτος και 3,6% για το επόμενο έτος, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι χαλάρωσε τον κλοιό της λιτότητας με το βλέμμα στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος έσπευσε να υποβαθμίσει το «καμπανάκι» από τις Βρυξέλλες, επιμένοντας ότι οι στόχοι για φέτος και το 2016 θα επιτευχθούν και οι όποιες αποκλίσεις στο «μέτωπο» των κρατικών δαπανών θα αντισταθμιστούν από τα φορολογικά έσοδα που αυξάνονται με ταχύτερους του προβλεπόμενου ρυθμούς. Η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος Νοεμβρίου εάν η Ισπανία παραβιάζει τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου και τι κυρώσεις να εισηγηθεί στο Eurogroup, ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη», λόγω της εγγύτητας με την ημερομηνία των εκλογών και το πιθανότερο είναι να αποφύγει να «ταράξει τα νερά».

Γαλλία

Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία, η οποία μειώνει μεν το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά με πολύ βραδύτερους του υπεσχημένου ρυθμούς: Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γαλλία που έχει λάβει τρεις παρατάσεις για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα κατορθώσει να συμμορφωθεί έως το 2017 όπως είχε δεσμευθεί, αφού το έλλειμμα τότε προβλέπεται στο 3,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,8%.

Με την κυβέρνηση Ολάντ να βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» αντιμετωπίζοντας απειλή πανωλεθρίας στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, το πιο πιθανό είναι το Παρίσι να χαλαρώσει τις προσπάθειές του για μείωση του ελλείμματος παρά να τις εντείνει. Και σε αυτή την περίπτωση, η αντίδραση των Βρυξελλών (και του Βερολίνου) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, πάντως, υπογράμμισε την δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο, παραπέμποντας στις εξαγγελθείσες περικοπές κρατικών δαπανών συνολικού ύψους 15,4 δισ. ευρώ έως το 2017.

Ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης, η Κομισιόν θεωρεί ότι η οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ελαφρώς ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό (1,6% έναντι πρόβλεψης για 1,5% τον Μάιο), χάρη στην ευνοϊκή επίδραση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που -όπως όλα δείχνουν – θα ενισχυθεί τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η -μετριοπαθής- ανάκαμψη θα ενισχυθεί την επόμενη διετία, όχι όμως όσο αναμενόταν μέχρι πρότινος, υπό τη πίεση της επιβράδυνσης της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών, της καθίζησης του παγκόσμιου εμπορίου και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Την ίδια στιγμή, οι «πληγές» που άφησε η χρηματοοικονομική κρίση, όπως τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και η ανεργία – για την οποία προβλέπεται μείωση μεν, με αργούς ρυθμούς δε – λειτουργούν ως τροχοπέδη στο να αποκτήσει ισχυρότερη δυναμική η ανάκαμψη. Η Επιτροπή «χαμήλωσε τον πήχυ» των ρυθμών ανάπτυξης σε 1,8% για το 2016 (από 1,9% τον Μάιο) και σε 1,9% για το 2017 (από 2% προηγουμένως).

Ενώ το 2014 τρεις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονταν σε ύφεση (Ιταλία, Κύπρος, Φινλανδία), για φέτος και το 2016 η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και της Ε.Ε. για την οποία εκτιμώνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Κοιτώντας προς το 2016, προβλέπουμε ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, η βελτίωση είναι ανομοιογενής και ειδικά στην Ευρωζώνη, η οικονομική σύγκλιση δεν συντελείται με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

Υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, όπως το έλλειμμα επενδύσεων, οικονομικές δομές που δεν ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση και επίμονα υψηλά επίπεδα χρέους… Απαιτείται επομένως αποφασιστική δράση το επόμενο έτος, ιδίως λόγω της αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress